Πριν από περίπου 20 χρόνια ο συνθέτης Μάριος Τόκας με τον στιχουργό Άλκη Αλκαίο δούλευαν το άλμπουμ Εντελβάις. Αρχικά ήταν να το τραγουδήσει ο Γιώργος Νταλάρας, αλλά τα τραγούδια του τα ακούσαμε με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1999 από την ΕΜΙ. Από τότε κάποια τραγούδια που είχαν γραφτεί και δεν συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ, έμειναν στο συρτάρι. Αυτά τα τραγούδια, τρεις επανεκτελέσεις και ένα ήδη γνωστό κομμάτι σε μουσική του Πασχαλίδη αποτελούν το άλμπουμ «Τραγούδια που ζούνε λαθραία».

 

Η προετοιμασία του άλμπουμ κράτησε πολλά χρόνια. Μάλιστα, κάποια από τα τραγούδια έχουν ακουστεί στις ζωντανές εμφανίσεις του Μίλτου Πασχαλίδη όλα αυτά τα χρόνια.  Ο τραγουδοποιός γράφει στο σημείωμα του δίσκου:


«Η περιπέτεια αυτού του υλικού, δεν έχει προηγούμενο. Ακροθιγώς έχω πει δυο λόγια στο βιβλίο μου για τον Άλκη. Αν την εξιστορούσα με όλες τις λεπτομέρειες, θα λέγατε: τι φαντασία έχει ο μπαγάσας… Πλην, είναι απ’ τις περιπτώσεις που η ζωή δε νικάει απλώς την τέχνη. Την κατατροπώνει. […]
Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια δημιουργήθηκαν απ' τον Μάριο και τον Άλκη πριν 20 περίπου χρόνια.
Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, έμειναν μέχρι σήμερα στο συρτάρι. Είμαι ευγνώμων στις οικογένειες Τόκα και Λιάρου (Αλκαίου) που μου εμπιστεύτηκαν την ανασύνθεση, την επιμέλεια και την έκδοσή τους.

Στην Αμαλία και στα παιδιά, στο Γρηγόρη και στην Έλλη. Και στον Ηλία Μπενέτο που εδώ και τρία χρόνια σχεδιάζουμε παρέα αυτήν την έκδοση συνομιλώντας σχεδόν καθημερινά με τους απόντες φίλους μας.  Ο Ηλίας, που γνωρίζει το υλικό σχεδόν απ' τη γέννησή του, έδωσε και τον τίτλο, δανειζόμενος μια φράση του Άλκη απ' τη «Ρωξάνη».
Κι έτσι, με κάποιο περίεργο τρόπο, βρήκαν όνομα εντός μου και όλα σχεδόν τα τραγούδια που αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε ακόμα. Τραγούδια που ζούνε λαθραία…
Προφανώς, το «Κιφ» και το «Ανεπίδοτο» φτιάχτηκαν στη μνήμη του Δημήτρη Μητροπάνου.
Ο «Υπνόσακος» είναι μελοποιημένος απ' τον Μάριο 17 χρόνια πριν την εξαίρετη μελοποίηση του Μπάμπη Στόκα.
Και το «Καλοκαίρι στην Αμοργό» χώρεσε στο υλικό γιατί –παραδόξως- συγγενεύει με τα υπόλοιπα. […]»

Να σημειωθεί επίσης ότι στο τραγούδι «Οι Έρωτες Του Δρόμου» συμμετέχει ο Μπάμπης Στόκας, στο «Ανεπίδοτο» συναντούμε στη Β’ φωνή τη Γιώτα Νέγκα και στο «Καλοκαίρι Στην Αμοργό» η μουσική είναι του Μίλτου Πασχαλίδη.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Cobalt Music.