Απόγευμα Σαββάτου. Η ώρα 19:00. Αρχίζει η ραδιοφωνική της εκπομπή. Μέσα στα πολλά ξαφνικά ένα τραγούδι σταματάει. Ανοίγει το μικρόφωνο και ακούγεται η φράση «πάντα μπερδεύω τους αριθμούς σε αυτό το cd και πάντα βάζω το λάθος τραγούδι».  Αυτή η φράση είναι από τα πιο ραδιοφωνικά πράγματα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, που στα μουσικά ραδιόφωνα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λάθος, ούτε για σύγχυση της σειράς των τραγουδιών, καθώς είναι προαποφασισμένη και φυσικά χωρίς cd.

 

Είναι η Αριστέα Γιάννου και η εκπομπή της «Γλυκιά Συμμορία». Ο τίτλος καθόλου τυχαίος, αφού η παραγωγός θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από την ομότιτλη ταινία του Νίκου Νικολαΐδη. Θα μπορούσε να είναι και παντοτινή ραδιοφωνική παραγωγός του «Είμαστε στον αέρα» (google οι νεότεροι να δείτε τι ήταν…) και να κάνει παρέα στην επίσης ερωτευμένη με το ραδιόφωνο Αφροδίτη Σημίτη.

 

Παίζω στοίχημα –με ό,τι απόδοση θέλετε- ότι για τους σημερινούς επιτυχημένους εγκεφάλους του ραδιοφώνου, η εκπομπή της Αριστέας Γιάννου χαρακτηρίζεται ως παλιό ραδιόφωνο. Χίλιες φορές όμως παλιό ραδιόφωνο παρά παλιοραδιόφωνο. Άσε που σε μερικά χρονάκια δεν θα έχουν δουλειά γιατί το YouTube θα φτιάχνει καλύτερες και πιο «μελετημένες» λίστες από εκείνους.

 

Η Αριστέα Γιάννου επίσης, έχει καλεσμένους στην εκπομπή της πολύ συχνά, ενημερώνει για πολιτιστικές εκδηλώσεις, λέει την άποψή της για πράγματα που είδε, έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με καλλιτέχνες, δίνει προσκλήσεις, παρουσιάζει νέα τραγούδια… 

 

Όπως η Αριστέα, ευτυχώς, υπάρχουν ελάχιστοι ακόμα, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, που διαλέγουν τα τραγούδια που θα παίξουν, ανάλογα με τη διάθεσή τους, την επικαιρότητα, την εποχή, τη μέρα κλπ κλπ. Κάνουν ραδιόφωνο δηλαδή. Πράγμα που θέλει χρόνο, αντίληψη, αγάπη, ενημέρωση κλπ κλπ. Δεν μπαίνουν απλώς μία ή δύο ώρες στο στούντιο πετάνε 20 τραγούδια και χαίρεται!

 

Αυτοί οι λίγοι ίσως να αποτελούν τελικά τη «Γλυκιά Συμμορία» του Αθηναϊκού ραδιοφώνου και μας θυμίζουν ότι υπάρχει ακόμη ένα Μέσο που κρατάει τη μαγεία της επικοινωνίας χωρίς την εικόνα που βλέπουμε, αλλά με την εικόνα που φανταζόμαστε.

 

aristea yannou2


Στη φωτογραφία η Αριστέα Γιάννου με τον Μάνο Ελευθερίου.

 

 

«πάντα μπερδεύω τους αριθμούς σε αυτό το cd και πάντα βάζω το λάθος τραγούδι». Αυτό είναι ένα ωραίο σύνθημα και ωραίο ραδιόφωνο!

 

Για την ιστορία καταγράψαμε την πρώτη ώρα της εκπομπής της Αριστέας Γιάννου:

 

MY HOME IS NOWHERE WITHOUT YOU - HERMAN DUNE

SHE'S A RAINBOW - LOLA MARSH

ABSOLUTE BEGGINERS -DAVID BOWIE

TRUTH - ALEXANDER

OYE MUCHACHO - KINGS OF LEON

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΜΙΚΡΗ - ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ

ESSHE OLHAR - ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΤΣΗ

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ + ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Η ΧΑΡΑ – ΠΑΝΟΣ ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ – ΦΟΙΒΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ – ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

 

 


* Η εκπομπή της Αριστέας Γιάννου «Γλυκιά Συμμορία» παίζει στον Αθήνα 984 (στους 98.3 στα fm) κάθε Σάββατο και Κυριακή 19:00 – 21:00