contrastofdirectionΕίναι κάποιες αντιθέσεις που προκύπτουν ξαφνικά οι οποίες σε θυμώνουν και σε βάζουν σε μεγάλες σκέψεις μέσα από προβληματισμούς. Γιατί ένας καλλιτέχνης είναι σπουδαιότερος από κάποιον άλλο. Ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της τέχνης. Πως χρησιμοποιεί ο καθένας τη δημοσιότητά του και χίλια δύο άλλα πράγματα σου περνάνε από το φτωχό σου το μυαλό.

Η πρώτη είδηση έχει ως εξής:
Ο σπουδαίος κιθαρίστας των Rolling Stones Keith Richards μια μία υπογραφή σε ένα χαρτί επιταγής που είχε πάνω το ποσό των 3000 αγγλικών λιρών παρέτεινε τη ζωή ενός πρωτοπόρου ραδιοφωνικού σταθμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο λόγος για το Angel Radio που υπέστη ζημιές από κεραυνό μέσα στο καλοκαίρι. keithrichardsΘα σκεφτεί κανείς σιγά το ποσό που έδωσε ο καλλιτέχνης και είναι ικανό να σώσει έναν ολόκληρο ραδιοφωνικό σταθμό. Το συγκεκριμένο ραδιόφωνο δεν μεταδίδει διαφημιστικά μηνύματα και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην εθελοντική συνεισφορά των ραδιοφωνικών παραγωγών του με μουσικό εύρος επιλογών διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ο σταθμός παίζει τραγούδια που ηχογραφήθηκαν απ΄το το 1900 έως και το 1969 μόνο. Το ραδιοφωνικό του ταξίδι άρχισε το 1999 και κάθε δεκαετία που περνάει  προστίθεται μία δεκαετία στο εύρος του ρεπερτορίου.
Ο διευθυντής του Angel Radio, Bev Webster δήλωσε: «Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν ο ταχυδρόμος μας έφερε την επιταγή με την υπογραφή του. Στην αρχή νομίσαμε πως ήταν φάρσα . Τι γενναιόδωρη και απρόσμενη χειρονομία! Του έγραψα ένα γράμμα για να τον ευχαριστήσω και να του τονίσω πως είναι καλοδεχούμενος αν το επιθυμεί να μας επισκεφτεί στο στούντιο»
O σταθμός βρίσκεται στην κομητεία Isle of Wight, το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας.

savvopoulos2Και από την άλλη σε βασανιστική αντιπαράθεση
ο Διονύσης Σαββόπουλος που μας «ενημερώνει» μέσω τηλεοπτικών διαφημιστικών trailer (για να το μάθουν όλοι) πως θα δώσει συναυλία με αποσπάσματα από την εργασία του στους Αχαρνής και τον Πλούτο του Αριστοφάνη και τραγούδια από την υπόλοιπη δισκογραφία του. Όχι για έναν οποιοδήποτε λόγο ή για δικό του όφελος, αλλά για την ενίσχυση του ταμείου υποτροφιών του Αρσάκειου (με σκοπό την παροχή μερικών ή ολικών απαλλαγών από δίδακτρα όπως αναφέρει το δελτίο τύπου) που για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για ένα ιστορικό ιδιωτικό σχολείο. Δεν λέω σε παιδιά και παιδεία θα πάνε τα χρήματα αλλά και άλλα σχολεία θα είχαν ανάγκη στήριξης για να μην γίνονται μαθήματα σε κοντέινερ και όχι για να διευκολυνθούν στα δίδακτρα.

Σε καμία περίπτωση δεν αγνοείται το γεγονός ότι ο Σαββόπουλος αλλά και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες έχουν δώσει φιλανθρωπικές συναυλίες και έχουν στηρίξει κατά καιρούς στην καριέρα τους τέτοιες προσπάθειες, αλλά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά από καλλιτέχνες που έχουν δώσει πολλά στο ελληνικό τραγούδι και με σαφή πολιτική κατεύθυνση περιμένεις άλλες αντιδράσεις... Γιατί ίσως αυτή η πολιτική θέση μέσω της τέχνης να τους έφερε στο σημείο που είναι σήμερα. Θα μου πεις ίσως μάταια περιμένεις από αυτή τη γενιά τέτοια πράγματα... Θα έπρεπε να τα περιμένεις από τη νεότερη... Δεν διαφωνώ! Μόνο που η νεότερη δεν γεμίζει εύκολα το Ηρώδειο (αφού πρέπει να περάσεις τα 40 για να παίξεις εκεί) και δεν την προτιμά κανείς για την ενίσχυση ενός ιδιωτικού σχολείου.

Και στην τελική, αν δεχτούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις κρυφός πόθος είναι η δημοσιότητα, το αποτέλεσμα είναι πολύ διαφορετικό.