radiojarlogo2Η απαξίωση του ραδιοφωνικού παραγωγού τα τελευταία χρόνια και ο διακοσμητικός του ρόλος στο συμβατικό ραδιόφωνο έχει οδηγήσει αρκετούς στην αναζήτηση νέων τρόπων ραδιοφωνικής δραστηριότητας με βάση τον παραγωγό. Πρόσφατα είχαμε γράψει για την πρωτοβουλία του www.e-tetradio.gr να δημιουργήσει μία βάση ραδιοφωνικών παραγωγών μέσω δειγμάτων της δουλειάς τους. (Διαβάστε εδώ). Στον ίδιο ιστότοπο διαβάσαμε για ένα νέο εγχείρημα ανθρώπων που προφανώς αγαπούν το ραδιόφωνο. Το όνομα αυτού είναι radiojar και πρόκειται για έναν ραδιοφωνικό σταθμό που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες και την διαδραστικότητα του ίντερνετ με σκοπό να προτείνει ένα νέο μοντέλο ραδιοφωνικής εκπομπής. Είναι το πρώτο social web radio που δημιουργείτε από Έλληνες και απευθύνεται σε όλους...

 

Ουσιαστικά είναι μία εφαρμογή που παρέσει τη δυνατότητα στον καθένα που έχει έναν λογαριασμό στο Facebook να γίνει ο ίδιος ραδιοφωνικός παραγωγός για ένα τέταρτο σε πραγματικό χρόνο προφανώς με τις απαραίτηττες διευκολύνσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες παρέχονται μέσω της εφαρμογής.

Για να ρίξετε μια ματιά πληκτρολογήστε radiojar.com στην αναζήτηση του Facebook.

Ποιοι είνα πίσω από το Radiojar
Η ομάδα του Radiojar αποτελείται από νέους που ένωσαν το πάθος για το διαδίκτυο, η κοινή διάθεση για καινοτομία και το πείσμα για ελληνικό «επιχειρείν». Στα decks, λοιπόν, ο Στάθης Κουτσογεώργος, στη σύλληψη της ιδέας και τον σχεδιασμό των συστημάτων, ο Σπύρος Πιλαφάς στον βασικό προγραμματισμό, ο Γιώργος Τερεζάκης στο web design, ο Φώτης Πολίτης στα εντυπωσιακά γραφικά, η Μαρίζα Μεταξά στην υλοποίηση των διεπαφών, ο Γιάννης Δεναξάς στην τεχνική έρευνα.

radiojarlogoΔιαβάστε τι είπαν οι δημιουργοί του Radiojar στο www.e-tetradio.gr και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο

Σταθμός στο Facebook; Για εξηγήστε μας περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
Το radiojar είναι ο πρώτος διαδραστικός ραδιοφωνικός σταθμός του facebook, όπου οι ίδιοι οι ακροατές και χρήστες μπορούν να κάνουν δική τους εκπομπή, για 15 λεπτά  o καθένας. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, έχουν την δυνατότητα να μιξάρουν τις αγαπημένες τους μουσικές και να μιλήσουν στο μικρόφωνο, αντί να κάνουν post, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.  

Είναι ραδιόφωνο για αυτούς που το κάνουν ή για εκείνους που το ακούνε;
Τελικά είναι και για τους δύο. Αυτό που πετύχαμε με το radiojar είναι να ικανοποιήσουμε επιτέλους την ανάγκη και αυτών που θέλουν να κάνουν ραδιόφωνο, εκτός από εκείνους που θέλουν να το ακούν. Πολύ σημαντικό  είναι ότι η ψυχολογία του ακροατή αλλάζει δραματικά όταν ξέρει ότι δεν ακούει ένα τυποποιημένο playlist αλλά κάποιο υπαρκτό πρόσωπο που παίζει μουσική για αυτόν, με τον οποίο μπορεί να μιλήσει και να σχολιάσει άμεσα το πρόγραμμά του μέσω  του chat  που του προσφέρουμε. 

Πόσο μέλλον πιστεύετε πως έχει ένα web radio στην Ελλάδα;
Αν παρακολουθήσει κάποιος την παγκόσμια αγορά, θα προσέξει ότι τα web radios αναπτύσσονται ραγδαία και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα συμβεί και στην Ελλαδα. Είναι όμως σημαντικό να δούμε το γιατί αναπτύσσονται τόσο πολύ. Εκτιμούμε ότι ο κύριος λόγος έχει να κάνει με την τεχνολογία διαδικτύου της κάθε χώρας. Όταν υπάρχει Internet σε όλα τα σημεία μιας πόλης και συσκευές που συνδέονται σε αυτό, τότε είναι λογική η όποια έξαρση. Στην Αμερική, για παράδειγμα, ένας στους τρεις που ακούνε ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο, ακούνε διαδικτυακά. Στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει κάποια πρώτα βήματα με διαδικτυακές ραδιοφωνικές συσκευές που μπορεί να βρει κανείς σε πολυκατάστημα ηλεκτρονικών συσκευών. 

Τι σας χαλάει στα εγχώρια συμβατικά ραδιόφωνα των FM;
Δεν μας χαλάει τίποτα. Η διαφορά μας είναι ότι πιστεύουμε στο ραδιόφωνο των παραγωγών, και όχι στο ραδιόφωνο των playlists. Ειδικά την σήμερον ημέρα που η μουσική έρχεται από παντού, την διαφορά την κάνουν οι ζωντανές εκπομπές. Επίσης, τα FM είναι μόνο εγχώρια, δεν μπορείς με ένα συμβατικό FM ραδιόφωνο να ακουστείς παγκοσμίως.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ