Τα μάτια παίζουν τη δική τους μουσική, θα μπορούσε να λέει ο στίχος σε κάποιο ποίημα ή κάποιος ερωτευμένος. Και θα είχε δίκιο, φυσικά, στο πλαίσιο ενός ρομαντικού κόσμου και μιας άλλη οπτικής, μακριά από την καθόλου μελωδική καθημερινότητα. Τι γίνεται όμως όταν η φράση "τα μάτια παίζουν τη δική τους μουσική", φεύγει από το πλαίσιο του ρομαντισμού και μπαίνει στη σφαίρα του ρεαλισμού; Κάτι πραγματικά σπουδαίο!

 

Ένας 28χρονος Έλληνας κατάφερε να κάνει την ρομαντική -μέχρι πρότινος- μεταφορά, πραγματικότητα! 

 

Ο Ζαχαρίας Βαμβακούσης, με σπουδές στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες δημιούργησε ένα πρωτότυπο δικό του λογισμικό που επιτρέπει, με τη χρήση κάμερας και την κίνηση του ματιού, τη σύνθεση μουσικής. 

 

Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα ή αδυνατούντες για οποιοδήποτε λόγο να παίξουν και να συνθέσουν μουσική με τα χέρια τους, να το κάνουν με την κίνηση των ματιών τους ή άλλων μελών του σώματός τους! Το πως ακριβώς το βλέπετε στο παρακάτω βίντεο... 

 

Έτσι λοιπόν, έχουμε την «άρπα των ματιών», με λογισμικό συμβατό με οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να κινήσει το ποντίκι του υπολογιστή. Λογισμικό που σχεδιάστηκε για συσκευές εντοπισμού βλέμματος (eye-trackers), με χαμηλό κόστος, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να δημιουργήσουν μουσική.