Αναδrockaroundchristmasημοσιεύουμε από την σημερινή Ελευθεροτυπία ένα απόσπασμα από μερικά Χριστουγεννιάτικα tips της μουσικής βιομηχανίας. Το κείμενο είναι του Χάρη Καββαδία και είναι ένα από αυτά που διαβάζονται γρήγορα, ευχάριστα και λειτουργούν άψογα αν θέλεις να πουλάς και μούρη στους φίλους σου. Απολαύστε το!


Για περισσότερα πατήστε εδώ: http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=235360

Οι Beatles είναι οι μόνοι που ήταν για 4 χρόνια τα Χριστούγεννα στο Νο 1 της Βρετανίας. Το 1963 «Ι Want to Hold your Hand», το 1964 «Ι Feel Fine», το 1965 «Day Tripper / We Can Work it Out» και το 1967 «Hello Goodbye».

Το «White Christmas» είναι το πιο εμπορικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Το έγραψε ο Irvin Berlin το 1940. Ακούστηκε για 1η φορά στο ραδιοφωνικό σόου του NBC, ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1941, και το ηχογράφησε σε δίσκο 78 στροφών ο Bing Crosby στις 29 Μαΐου 1942. Οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις 50.000.000 κόπιες.

Για κάθε χρόνο της καριέρας τους (1963-1969), οι Beatles ηχογραφούσαν σε flexi-disc χριστουγεννιάτικα μηνύματα, παντομίμες, σκετς, αστεία, ευχαριστίες, μόνο για τα μέλη του φαν κλαμπ τους. Οι κάτοχοί τους σήμερα έχουν μια μικρή περιουσία...

Τον Αύγουστο του 2004, μια χριστουγεννιάτικη κάρτα που έφτιαξε ο Kurt Cobain των Nirvana στα 6 του, πουλήθηκε σε δημοπρασία στην Καλιφόρνια για 16.200 δολάρια.

Ο Jack και η Meg White των White Stripes απέρριψαν προσφορά 1.000.000 δολ. της Gap για να πρωταγωνιστήσουν στην τηλεοπτική τους καμπάνια τα Χριστούγεννα του 2002.

Ο Jimi Hendrix δεν έγραψε ποτέ χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Ντύθηκε, όμως, Αϊ-Βασίλης και φωτογραφήθηκε από τον Deziider Hoffmann για τις ανάγκες της προώθησης του νέου του δίσκου «Axis bold as love», Δεκέμβριο του 1967.

Οι REM διασκεύασαν κάποια κλασικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια για το φαν-κλαμπ τους. Ανάμεσά τους τα: «Good King Wenceslas» (1989), «Silver Bells» (1993) και το κάντρι «Ghost Reindeer in the Sky» (1991).

«Προσπάθησα να μπω στο πνεύμα των Χριστουγέννων βάφοντας το δένδρο μαύρο, αλλά μάλλον δεν ήταν μια καλή ιδέα, αφού δεν με έκανε ευτυχισμένο». Λόγια του εκκεντρικού Marilyn Mason.

«Αποφασίσαμε με τους Wizzard να ηχογραφήσουμε μυστικά ένα rock'n'roll χριστουγεννιάτικο τραγούδι ("Ι wish it could be Christmas everyday") επειδή ήταν εκτός μόδας για χρόνια. Αλλά την ίδια ιδέα είχαν και οι Slade ("Merry xmas everybody")!», δήλωσε το 1973 ο Roy Wood. Οι Slade έπιασαν κορυφή, οι Wizzard λίγο πιο κάτω. Αμφότερα τα τραγούδια παραμένουν κλασικά.

Ο πρώην μάρτυρας του Ιεχωβά, Michael Jackson, που αλλαξοπίστησε το 1987, άρχισε να γιορτάζει τα Χριστούγεννα από το 1993.

Κάποιοι καλλιτέχνες την είδαν διαφορετικά αυτή την εποχή μέσα από τους τίτλους των τραγουδιών τους, όπως π.χ.: AC/DC - «Mistress for Christmas», Beach Boys - «Melekalikimaka», James Brown - «Santa Claus go straight to the Ghetto», Nat King Cole - «All Ι want for Christmas is my 2 front teeth», Spinal Tap - «Christmas with the devil»