Στο πλαίσιο μιας μεγάλης κουβέντας που έχει ανοίξει για το αν δόθηκε σωστά ή όχι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Dylan, o καθένας θυμάται την πρώτη φορά που τον άκουσε, τους αγαπημένους του λογοτέχνες που αδικήθηκαν, τους αγαπημένους του τραγουδοποιούς που δεν έχουν πάρει Νόμπελ ακόμα και ό,τι άλλο έχει σχέση με τον Νομπελίστα, πλέον, τροβαδούρο.  Έτσι κι εμείς είπαμε να θυμηθούμε 10 "ελληνικά στιγμιότυπα" του Robert Allen Zimmerman

  

1. Με νικοτίνη δυνατή και το Μπομπ Ντύλαν και τους ρεμπέτες στα παλιά γραμμόφωνα... OΒασίλης Παπακωνσταντίνου το 1994 στο τραγούδι "Με τον Μπομπ Ντύλαν". Η Μουσική του Αντώνη Βαρδή, οι στίχοι του Πάνου Φαλάρα.  

 

2. Την πρώτη μέρα του 2005 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο η αυτοβιογραφία του Dylan μεταφρασμένη στα ελληνικά από την Χίλντα Παπαδημητρίου και τη Νίκη Προδρομίδου. Το βιβλίο έχει τίτλο "Bob Dylan: Η ζωή μου". Περισσότερα εδώ.

 

 

 

3. Οι στίχοι του Bob Dylan μεταφρασμένοι στα ελληνικά από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ιανός στη σειρά Ιανός ο μελωδός. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2006. Περισσότερα εδώ.

 

 

4. Η κινηματογραφική βιογραφία του Bob Dylan όπως προβλήθηκε από την ΕΤ1 με ελληνικούς υπότιτλους.

 

5. Ηταν το καλοκαίρι του 1989 όταν ο Bob Dylan βρέθηκε με τον Van Morrison στο λόφο του Φιλοπάππου. Από εκεί με φόντο την Ακρόπολη και τις δύο ακουστικές τους κιθάρες θα γυρίσουν το παρακάτω βίντεο για το κομμάτι Crazy Love για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ του ΒΒC. 

 

6. Και αφού γυρίστηκε το παραπάνω βίντεο και ο Dylan ήταν το καλοκαίρι του 89 στην Αθήνα, είπε να κάνει και μία συναυλία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έδωσε μία ακόμα συναυλία στην Πάτρα, στο πλαίσιο της περιοδείας "Never Ending". 

 

7. Έκδοση με τα δημιουργικότερα χρόνια του θρυλικού τραγουδοποιού, με σπάνιες φωτογραφίες, συλλεκτικά ντοκουμέντα, χειρόγραφα στίχων και ένα CD με συνεντεύξεις του. Εκδόσεις Μεταίχμιο (Ρόμπερτ Σαντέλι, Bob Dylan, μετάφραση: Χίλντα ΠαπαδημητρίουΝίκη Προδρομίδου, Αθήνα 2005). Περισσότερα εδώ.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για Το λεύκωμα του Bob Dylan

 

 

8. To 1998 θα κυκλοφορήσει ο δίσκος των Πυξ Λαξ, Στίλβη. Εκεί ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει γράψει ελληνικούς στίχους στο Senor του Dylan. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει 20 χρόνια πριν, το 1978,  στο δίσκο του Dylan, Street-Legal.

 

 

9. Οι διασκευές και οι αναφορές του Διονύση Σαββόπουλου στον Dylan πολλές. Κρατάμε μία από το μακρινό 1972 - όχι το "ο Παλιάτσος κι ο ληστής". Είναι η χρονιά που ο Διονύσης Σαββόπουλος, στον δίσκο Βρώμικο ψωμί, διασκευάζει το The wicked messenger του Bob Dylan, το οποίο κυκλοφόρησε το 1967 στο album John Wesley Harding. Ο τίτλος του κομματιού Άγγελος Εξάγγελος. 

 

10. H τελευταία εμφάνιση του Bob του μάστορα στην Αθήνα ήταν πριν δύο καλοκαίρια στο Terravibe. Εδώ ένα μικρό απόσπασμα. 

 

 


Ένα μεγάλο θέμα για την ελληνική διάσταση του Μπομπ Ντύλαν μπορείτε να βρείτε στο μπλόγκ Δισκορυχείον εδώ