Κάποτε οι μηχανές θα τραγουδούν προέβλεπε ο Ιούλιος Βερν, επιβεβαίωνε ο Ισαάκ Ασίμωφ και ευελπιστούσε ο Philip K. Dick, σε διαφορετικές πτυχές του έργου του ο καθείς. Και μπορεί να είδαμε τελικά ιαπωνικά ρομπότ να παίζουν πιάνο ή μεταλλόφωνο αλλά το να συνθέτουν οι μηχανές και ακόμα ειδικότερα το νευρωνικό σύστημα του πλανήτη (βλέπε Ιντερνετ) είναι κάτι που πρώτη φορά γευόμαστε.

 

Δεν πρόκειται φυσικά για κάποια εξελιγμένη συνθετική δεινότητα αλλά για τα μπουσουλίσματα αν θέλετε να το πούμε χαριτωμένα ενός λογισμικού που παρακολουθώντας την ανθρώπινη κοινωνία της μουσικής προχώρησε στην πρώτη νευρωνική σύνθεση.

 

Η ανακοίνωση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του ετήσιου Moogfest στο Durham της Βόρειας Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μηχανή που έχει αυτή την αναντίρρητη πρωτιά δεν είναι άλλο από το Magenta Art Project (γνωστό και για τα εικαστικά του ανάλογα project) και ανήκει στην Google.

 


Η σύνθεση που μπορείτε να ακούσετε πατώντας εδώ


 

 

δεν είναι μεγαλύτερη των 90 δευτερολέπτων, να σημειώσουμε ότι ενορχηστρώθηκε εκ των υστέρων, με τα τύμπανα να προστίθενται για να υπάρχει ποικιλία ήχων. Και μπορεί να μοιάζει ως μια κλασσική casio μελωδία που μπορεί να σκαρώσει ο καθείς στο κλαβιέ ενός 80sσυνθεσάιζερ αλλά σκεφτείτε ότι πρόκειται για την πρώτη σύνθεση που έγραψε ηλεκτρονικός υπολογιστής, διαλέγοντας μόνος του την αλληλουχία νοτών και τότε θα αντιληφτείτε το σπουδαίο του όλου γεγονότος.