Σε λίγες μέρες το MusicPaper πάει σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου! Το Glastonbury Festival (Αγγλία) θα μας υποδεχτεί από τις 22 έως και τις 26 Ιουνίου κι εμείς από εκεί θα σας ενημερώνουμε καθημερινά για ό,τι γίνεται εκεί. 


Η ιστορία του μεγάλου αυτού φεστιβάλ άρχισε να γράφεται το 1970, ακριβώς μια μέρα μετά το θάνατο του Jimi Hendrix.

 

Οι πρώτες φωνές που ακούστηκαν ποτέ στις γειτονικές φάρμες ήταν αυτές των Marc Bolan, Keith Christmas, Stackridge, Al Stewart, Quintessence κ.α. μπροστά σε ένα κοινό 1500 ατόμων. Το εισιτήριο τότε κόστιζε μία λίρα και συμπεριλάμβανε δωρεάν γάλα από τη φάρμα. Η διοργάνωση του Glastonbury στο ξεκίνημά της βασίστηκε αρκετά στο κίνημα των hippies, όπως ήταν άλλωστε φυσικό εκείνη την εποχή, καθώς από πίσω του έσερνε εκτός από ένα κοινωνικοπολιτικό και ένα μουσικό ρεύμα.


Την αμέσως επόμενη χρονιά κατασκευάστηκε η γνωστή «πυραμίδα», η μεγάλη σκηνή του φεστιβάλ που ονομάστηκε έτσι λόγω του σχήματός της. Κάποια από τα ονόματα εκείνης της χρονιάς ήταν ο David Bowie, η Joan Baez και οι Hawkwind με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Σε αντίθεση με τα 70’s η δεκαετία του ’80 αποτέλεσε μια πιο σταθερή βάση για το Glastonbury Festival

 

καθώς από μια δοκιμαστική ή πειραματική περίοδο κατάφερε να διοργανώνεται πλέον κάθε χρόνο και με τον αριθμό των εισιτηρίων να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο άλλες φορές κατά 10 και άλλες κατά 20 χιλιάδες, ενώ λόγω της μεγάλης φήμης που άρχισε να δημιουργείται γύρω από το όνομά του κατάφερε να προσφέρει και φιλανθρωπικό έργο. Η σταθερά ανοδική πορεία του Glastonbury συνεχίστηκε και στη δεκαετία του ’90, στο οποίο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τόσο οι σημαντικές συναυλίες που έμειναν στην ιστορία αλλά και η τηλεοπτική του πλέον προβολή από το Channel 4 και μετέπειτα από το BBC.


Η νέα χιλιετία ήρθε μαζί με μια ολοκαίνουρια «πυραμίδα» και τον David Bowie

 

να τραγουδάει τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο Glastonbury Festival, ενώ την ίδια χρονιά ένα ζευγάρι από το κοινό παντρεύτηκε επάνω στη σκηνή. Στα δεύτερα –άντα του φεστιβάλ ο Stevie Wonder ήταν εκεί για να ευχηθεί χρόνια πολλά με τη γνωστή του εκτέλεση στο «Happy Birthday».


Φέτος, headliners του Glastonbury θα είναι η Adele, οι Coldplay και οι Muse

 

ενώ ορισμένα από τα υπόλοιπα ονόματα που θα εμφανιστούν είτε στην ιστορική «πυραμίδα» είτε σε κάποια από τις υπόλοιπες σκηνές του φεστιβάλ είναι των Tame Impala, ZZ Top, New Order, Sigur Ros, Madness, PJ Harvey κ.α. 

 

Παράλληλα, με τις συναυλίες όλη μέρα συμβαίνουν αρκετά δρώμενα όπως θεατρικά, προβολές ταινιών ακόμη και εκδρομές εντός αλλά και γύρω από το φεστιβάλ.

 

Φέτος θα είμαστε κι εμείς ανάμεσα στους 135.000 που θα βρεθούν στο Glastonbury και η χαρά μας δεν περιγράφεται!