Φέτος, η Κούρδισσα τραγουδίστρια Nûdem Durak καταδικάστηκε σε 10.5 έτη φυλάκισης. Είχε συλληφθεί και φυλακιστεί στις 22 Απριλίου 2015. Σύμφωνα με την οικογένειά της, καταδικάστηκε εσφαλμένα ως μέλος της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (Koma Civakên Kurdistan ή KCK). Κατηγορήθηκε, επίσης, ότι βοηθούσε ανθρώπους να ενταχθούν στο παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και ότι συμμετείχε στη διοργάνωση διαδηλώσεων το 2009 ενάντια στην τουρκική καταστολή που υφίστανται οι Κούρδοι στην πόλη της, Cizre, στο βόρειο Κουρδιστάν (το τμήμα του Κουρδιστάν που βρίσκεται εντός των τουρκικών συνόρων).

 

Το KCK δημιουργήθηκε από το PKK το 2007, ως μια οργάνωση-ομπρέλα για τους Κούρδους και τις Κούρδισσες που ζουν στο Ιράν, το Ιράκ, την Τουρκία και τη Συρία. Ο στόχος του είναι να επιτύχει ‘δημοκρατικό συνομοσπονδισμό’ στο Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος θεωρεί το KCK ως ένα παράνομο τρομοκρατικό κόμμα και έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους από το 2009 για συμμετοχή ή σχέση με την οργάνωση.

Οι δίκες των υποτιθέμενων μελών του KCK έχουν στραφεί ενάντια σε ανθρώπους που σχετίζονται με κουρδικά πολιτικά κόμματα και κινήσεις και έχουν συχνά στηριχθεί σε ισχνά στοιχεία. Για περισσότερα δείτε εδώ.

 

Η οικογένεια της Nûdem ισχυρίζεται πως ο πραγματικός λόγος για τον οποίο συνελήφθη είναι το ότι τραγουδάει στην Κουρδική και προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την κουρδική κουλτούρα και γλώσσα. Είναι μακρά η ιστορία κατάπνιξης της κουρδικής γλώσσας και κουλτούρας στην Τουρκία, από το κάψιμο χιλιάδων κουρδικών χωριών τη δεκαετία του ’90 έως τα σύγχρονα έργα υδροηλεκτρικών υδατοφραγμάτων του τουρκικού κράτους που πλημμυρίζουν τα κουρδικά χωριά. Το έργο Ilisu Dam, αν ολοκληρωθεί, θα πλημμυρίσει 199 κουρδικά χωριά και θα βυθίσει σημαντικές κουρδικές ιστορικές τοποθεσίες. 

Στους Κούρδους και τις Κούρδισσες είχε απαγορευτεί να μιλούν, να γράφουν και να μαθαίνουν την Κουρδική από την εγκαθίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923. Ακόμη και οι λέξεις “Κούρδος” και “Κουρδιστάν” είχαν απαγορευτεί και οι Κούρδοι/ισσες πολίτες αποκαλούνταν “Τούρκοι των Βουνών”. Από τη δεκαετία του ’90 υπάρχει μια σχετική χαλάρωση στην κατάπνιξη της γλώσσας αλλά υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί στη χρήση της. Η υπόθεση της Nûdem αναδεικνύει το ότι η Τουρκία ασκεί ακόμη κτηνώδη καταστολή ενάντια σε εκείνους/ες που επιδιώκουν να διατηρήσουν την Κουρδική γλώσσα και τον κουρδικό πολιτισμό.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων* (IHD) το 2014 για την ανατολική και νοτιοδυτική Ανατολία, υπήρξαν εννέα περιστατικά “παραβάσεων ενάντια στη χρήση μητρικής γλώσσας” και αναφορές τεσσάρων ανθρώπων που τους αρνήθηκαν το δικαίωμα νομικής υπεράσπισης στη μητρική τους γλώσσα κατά το 2014. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην εξάλειψη της κουρδικής ταυτότητας, γλώσσας και κουλτούρας, ώστε να επιτύχει το τουρκικό κράτος τον εθνικιστικό του στόχο περί αφομοίωσης. Η σύλληψη της Nûdem θα πρέπει να ιδωθεί σ’ αυτό το πλαίσιο.

 

Πηγή: Provo.gr