Στις 3.875 ευρώ φαίνεται πως αποτιμά ο δήμος Αθηναίων την καλλιτεχνική προσφορά του “πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού” Μάρκου Βαμβακάρη, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr. Τόση είναι η έκπτωση που προσφέρει για τον τάφο που επιθυμεί να αγοράσει η οικογένειά του στο Τριτο Νεκροταφείο την στιγμή που για άλλους παραχώρησε δωρεάν τάφο στο Πρώτο Νεκροταφείο.

 

Αυτό προκύπτει από την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, επί της οποίας καλείται να λάβει απόφαση το σημερινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Ο Μάρκος Βαμβακάρης πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου του 1972 μετά από μια ζωή στην οποία γνώρισε μεγάλες δόξες αλλά και ακόμη μεγαλύτερη πίκρα και φτώχεια. Για να γίνει τότε η κηδεία του (9/2/1972), η οικογένειά του έκανε έρανο για να καλυφθούν τα έξοδα της ταφής. Τρία χρόνια αργότερα έγινε η εκταφή και τα οστά του μπήκαν σε οστεοθυρίδα.

 

Σε συνέντευξή της το 2013, έναν χρόνο πριν πεθάνει κι εκείνη, η χήρα του Μάρκου Βαγγελιώ Βαμβακάρη εξομολογιόταν τον μεγάλο της καημό, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα News: «Από το 1972 που ο Μάρκος έφυγε από τη ζωή, μας έταξαν πολλοί ότι θα του φτιάξουν έναν τάφο. Έμειναν στα λόγια. Κανείς δεν το έπραξε και ας τον ονομάζουν “πατριάρχη του ρεμπέτικου”. Όταν πέθανε, κάναμε έρανο για να μαζέψουμε χρήματα για την ταφή. Ο Μάρκος έπαιζε παντού, αλλά δεν πληρωνόταν. Τέτοια ήταν η δυστυχία μας εκείνα τα χρόνια. Και έτσι ακόμα και σήμερα είναι χωρίς τάφο. Χωρίς να υπάρχει ένα μνήμα να του ανάβουμε το καντήλι. Να τον μνημονεύουμε».

 

Η Βαγγελιώ Βαμβακάρη δήλωνε τότε: «Πολλοί έταξαν σε μένα και τα παιδιά μου ότι θα του φτιάξουν ένα μνήμα να μπορούμε όλοι να προσκυνάμε και να τον μνημονεύουμε. Όσο το είδατε εσείς, το είδαμε και εμείς. Όλοι έλεγαν, αλλά κανείς δεν το έφτιαξε. Πολιτικοί και καλλιτέχνες. Και ο Νταλάρας υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει για να τον φτιάξουμε, αλλά τίποτα και από εκεί. Δεν πειράζει, να είναι καλά. Τώρα έχουν τα οστά του σε ένα μικρό κουτάκι, σε οστεοφυλάκιο και πηγαίνουμε και τα προσκυνάμε».

 

Σε δική του συνέντευξη για τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Βαμβακάρη, ο Γιώργος Νταλάρας τόνιζε ότι ο Μάρκος δεν τιμήθηκε όπως του άξιζε ούτε μετά θανατον. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που είχαν κάνει προ 15 ετών ορισμένοι για να δημιουργηθεί ένα μνήμα ισάξιο της ιστορίας του Μάρκου αλλά, όπως είπε, το όλο έγχείρημα δεν απέδωσε διότι ο Βαμβακάρης ήταν καθολικός στο θρήσκευμα και δεν δόθηκε η απαραίτητη άδεια. Επισημαίνεται ότι όταν πέθανε το 1972, τον έψαλλαν καθολικοί παπάδες παρά το γεγονός οτι η Καθολική Εκκλησία τον είχε αφορίσει επειδή είχε προχωρήσει σε δεύτερο γάμο 24 χρόνια νωρίτερα!

 

Μετά και τον θάνατο της κυρίας Ευαγγελίας, ο μεγαλύτερος γιός της οικογένειας Βασίλης αποφάσισε να ζητήσει από τον δήμο Αθηναίων να αγοράσει χώρο στο Τρίτο Νεκροταφείο προκειμένου εκεί να δημιουργηθεί ένα μνημείο στο οποίο να αναπαυθούν τα οστά του Μάρκου παρέα με εκείνα της συζύγου του, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα βάσει των οποίων θα γίνει η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ο τάφος που επέλεξε κοστίζει 43.875 ευρώ. Παράλληλα, τέθηκε το ερώτημα εάν θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη τιμή σε αναγνώριση της προσφοράς του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και σε εφαρμογή των υποσχέσεων που είχαν δοθεί παλιότερα προς τιμήν του θανόντος καλλιτέχνη. Η αρμόδια επιτροπή απεφάνθη ότι όντως, θα κάνει μια καλύτερη τιμή προσφέροντας έκπτωση 8,83% (!) ώστε αντί για 43.875 ευρώ, ο γιός του να πληρώσει 40.000.

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά όμως, αφού πριν έναν μήνα ο δήμος Αθηναίων, κατόπιν αιτήματος της οικογένειας Μητροπάνου παραχώρησε εσαεί δωρεάν τάφο στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπου οι τιμές φθάνουν μέχρι και τα 80.000 ευρώ.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr