Σε μία προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις που γίνονται όλο και μεγαλύτερες -κυρίως μέσω των social media- αλλά και κινήσεων που οργανώνονται, ύστερα από την ανακοίνωση της θεματολογίας του πρώην Ελληνικού Φεστιβάλ και νυν μάλλον "Διεθνούς Φεστιβάλ Αθηνών" άνθρωποι του Υπουργείου διαμηνύουν ότι ζητήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάν Φαμπρ να προσθέσει στο πρόγραμμα όσες περισσότερες ελληνικές παραγωγές μπορεί (προφανώς χαμηλού κόστους και προφανώς τελευταία στιγμή, όπως όπως). 

 

Κάποιοι λένε μάλιστα ότι το ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ύστερα από τον ντόρο που έχει γίνει, σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα -καλλιτεχνικά κυρίως- πνεύματα. 

 

 


διαβάστε επίσης: 

Η ανοιχτή επιστολή των καλλιτεχνών που ζητούν παραίτηση Μπαλτά και Φάμπρ | Κλιμακώνεται η ένταση 


 

 

Να σημειώσουμε ότι ο Γιαν Φαμπρ είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με εξαιρετικό βιογραφικό και καλό θα ήταν όσοι αμέσως σπεύδουν να μειώσουν την καλλιτεχνική του αξία να ψάξουν το έργο του. Άλλο όμως η καλλιτεχνική αξία και άλλο η "πολιτική" στάση απέναντι σε ένα τέτοιο φεστιβάλ που δεν περιμένει τον Γιαν Φαμπρ για να έχει διεθνή προσανατολισμό και χαρακτήρα, αφού τόσα χρόνια έχουν έρθει ουκ ολίγες μεγάλες και σπουδαίες ξένες παραγωγές που ανέβηκαν στο Ηρώδειο ή την Επίδαυρο. 

 

 


διαβάστε επίσης: 

Ανοιχτή επιστολή του Χρήστου Λεοντή προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την υπόθεση Φάμπρ


 

 

Εκτός από τις επιστολές και τις κοινοποιήσεις σε social media αύριο, Παρασκευή 1/4 στη 13:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση ανθρώπων του πολιτισμού, προσωπικοτήτων και δημοσιογράφων στο θέατρο Σφενδόνη ώστε να αποφασιστεί μια κοινή στάση απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει με την απώλεια ουσιαστικά της ελληνικής ταυτότητας του φεστιβάλ, αφού λέγεται ότι οι Βελγικές παραγωγές θα είναι περίπου 40. 

 

Ήδη πάντως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, αναζητείται άνθρωπος που θα αξιολογήσει ελληνικές προτάσεις για το φεστιβάλ, αφού και κατά δήλωση του ίδιου του καλλιτεχνικού διευθυντή οι γνώσεις του για την πολιτιστική σκηνή της χώρας μας είναι ανεπαρκής. 

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υποσχεθεί ότι όλες οι αμοιβές θα ανέβουν στη Διαύγεια και ότι τόσο ο μισθός του καλλιτεχνικού διευθυντή όσο και οι αμοιβές των ξένων καλλιτεχνών θα είναι χαμηλές σε ένα αισθητά συρρικνούμενο πρώην Ελληνικό Φεστιβάλ.