1. grinderman21. Οι Grinderman είναι side-project του Nick Cave. Που σημαίνει πως ό,τι έμπνευση έχει o αυστραλός θεός του rock και δεν προφταίνει να την εκφράσει ως Bad Seed τη διοχετεύει εκεί. Βέβαια, ο ήχος αυτής της μπάντας δεν μοιάζει με Bad Seeds, είναι πιο rock ‘n’ roll και πιο γκαραζιάρικος, ιδανικό πλαίσιο για έναν Cave που στα πενήντα τέσσερα είναι ένας rocker που έχει πλέον κατασταλάξει ότι αυτό που θέλει είναι να δημιουργεί αλλά και να διασκεδάζει. Rockers just wanna have fun.
  1. 2. Από το 2007 μέχρι σήμερα οι Grinderman έχουν κυκλοφορήσει δύο εξαιρετικά άλμπουμ. Το Grinderman με την περιβόητη πράσινη μαϊμού στο εξώφυλλο και το Grinderman 2 με τον επίσης περιβόητο λύκο. Η... ζωώδης αυτή αίσθηση διέπει και τον ήχο της μπάντας. Garage rock στα καλύτερά του, ηλεκτρισμένη ερμηνεία του Nick Cave, και μερικά κομμάτια με τίτλους No Pussy Blues και Mickey Mouse and the Goodbye Man που μας θυμίζουν πως ο Cave και το χιούμορ έχουν την καλύτερη σχέση.
  1. 3. Το σύμπαν του Nick Cave. Μπορεί στους Grinderman να ηχεί διαφορετικό αλλά παραμένει το ίδιο σύμπαν που μας σύστησε με τους Boys Next Door, τους Birthday Party, και τους Bad Seeds. Θάνατος, θρησκεία, έρωτας, λογοτεχνία, σεξ, pop culture, παράξενες γυναίκες και άντρες, σκοτεινά τοπία, ερημωμένες πόλεις, είναι στοιχεία που βρίσκουν τη θέση τους ακόμα και στις γκαραζιάρικες ιστορίες του Grinderman.
  1. grinderman4. Ο Nick Cave αλλάζει μα ταυτόχρονα μένει ίδιος. Αλλάζει γιατί μεγαλώνει, τα μαλλιά του αραιώνουν, το μουστάκι του φουντώνει, και εργάζεται 9-5 (όταν λέει εργάζεται εννοεί γράφει, ακούει μουσική, ατενίζει τη θέα απ’το παράθυρό του, παίζει πιάνο). Δεν αλλάζει γιατί η ερμηνεία του είναι ίδια, κινείται με τον ίδιο τρόπο στη σκηνή και επικαλείται τους ίδιους θεούς και δαίμονες που τον βασανίζουν χρόνια. Μεγαλώνει αλλά παραμένει 17 χρονών όπως μερικοί από εμάς.
  1. 5. Ο Warren Ellis, ο ταλαντούχος πολυοργανίστας, με το κολασμένο βιολί (βλέπε Dirty Three) που θυμίζει ερημίτη που ζει σε τροχόσπιτο σε κάποια ξεχασμένη απ’το θεό μεσοδυτική πολιτεία, είναι μια εντυπωσιακά υποβλητική μορφή. Στην πραγματικότητα, δεν ζει σε τροχόσπιτο στη μέση του πουθενά αλλά στο Παρίσι με την οικογένειά του. Έστω και «γήινος» παραμένει απίθανος μουσικός.

  1. 6. Ο Jim Sclavunos. Μισός Έλληνας μισός Ιταλός, απ’το Μπρούκλιν, ο drummer των Grinderman μπορεί να καυχιέται ότι έχει παίξει με τους Sonic Youth, τους Cramps, τη Lydia Lunch, τους Bad Seeds ενώ θεωρείται «υποκινητής» του νεοϋορκέζικου no wave κινήματος.
  1. 7. Η συναυλία γίνεται στο TerraVibe. Μπορεί να μην είναι ένα τσιγάρο δρόμος, αλλά κατά τη διάρκεια της συναυλίας κανείς δεν σε σπρώχνει, δεν ζεσταίνεσαι, δεν σε ενοχλεί ο καπνός, παίρνεις καθαρό αέρα, και αστροφωτίζεσαι. Στο κάτω-κάτω δεν αξίζει μία ώρα ταξίδι για να δεις τον Nick Cave;
  1. 8. Ο Martyn Casey εκτός από εξαιρετικός μπασίστας είναι και πιστός φίλος του Nick Cave από τότε που έγινε ένας εκ των Κακών Σπόρων, το 1990. Έκτοτε δίνει το ρυθμό σε κάθε μελωδία που γεννιέται στο μυαλό του Cave ενώ κάποτε έδινε ρυθμό στους Triffids και στους Black Eyed Susans.
  1. 9. Ο Nick Cave. Αυτός ο σαμάνος του rock που άπαξ και κάνει τα μάγια του σε κρατάει δεμένο για πάντα. Ντύνει τα όνειρα και τους εφιάλτες σου με τη φωνή του, σε εκτοξεύει στον παράδεισο και σε τραβάει στην κόλαση με τις ιστορίες του, σε γαληνεύει και σε αγριεύει με τη μουσική του, κάνοντάς σε κοινωνό του cave-ικού του σύμπαν.

10. Η ελπίδα ως γνωστόν πεθαίνει τελευταία και γεννά παράξενες σκέψεις στο μυαλό μας όπως ότι οι Grinderman μπορεί να παίξουν έστω ένα τραγουδάκι Bad Seeds. Όχι;