Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και ενορχήστρωση Γιώργου Ανδρέου θα μπορούσε να συνεχίζει ο τίτλος. Φυσικά η είδηση δεν είναι τόσο ότι η Φαραντούρη τραγουδάει Μπρεχτ. Θα μπορούσε να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο. Ούτε φυσικά ότι ο Μπρεχτ μελοποιείται. Και αυτό έχει ξαναγίνει. Αυτό που είναι είδηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η μελοποίηση γίνεται από έναν νέο καλλιτέχνη και σε αυτή συμμετέχει και ο επίσης νέος αδερφός του. 

 

Κι όμως  ακόμα και κάτω από εμάς,

υπάρχουν άλλα πατώματα.

Και κάτωθε τους φαίνεται υπάρχουν

άλλα πατώματα.

Και ακόμα και εμάς τους κακότυχους,

υπάρχουν άλλοι

που καλότυχους μας λένε.

 

Τα πατώματα, είναι το πρώτο τραγούδι  γνωριμίας  με την  ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο από τη Μικρή  Άρκτο με τίτλο Προσωπικόν.

 

Πρώτη ύλη του τραγουδιού και πηγή έμπνευσης για τον Μιχάλη Καλογεράκη που υπογράφει τη μουσική,  υπήρξε ένα μικρής έκτασης ποιητικό κείμενο  του  Μπέρτολτ Μπρεχτ (σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη), γραμμένο πριν από πολλά χρόνια αλλά εξαιρετικά επίκαιρο και ευθύβολο στην καταγραφή της  εποχής μας και του ανθρώπινου τοπίου της. Ο Μιχάλης και ο Παντελής  Καλογεράκης τραγουδοποιοί  που διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση  της Μικρής Άρκτου,  είναι δύο νέοι μουσικοί – μόλις είκοσι τριών ετών-  που μελοποιούν από τα 16 τους χρόνια, ποιητικό λόγο. Το τραγούδι τους «Αυτοί παιδί μου δεν…» σε ποίηση ΜιχάληΓκανά ακούστηκε στο ραδιόφωνο και τους σύστησε σε ένα ευρύτερο κοινό.

 

Ο Γιώργος Ανδρέου που υπογράφει την ενορχήστρωση του τραγουδιού (και του ολοκληρωμένου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει σύντομα), δημιούργησε  ένα ηχητικό τοπίο υπογράμμισης και σχολιασμού του τραγουδιού.

 

Το τραγούδι Τα πατώματα θα διατίθεται ψηφιακά, μεμονωμένα, έως την έκδοση του άλμπουμ τον Μάιο.