«Αν το καλοσκεφτείτε, η πλειοψηφία των θυμάτων από την επίθεση στο Παρίσι ήταν φίλοι της μουσικής. Αυτό είναι το πρώτο ευθύ χτύπημα που δέχτηκε η μουσική στο πλαίσιο αυτού του πολέμου που αποκαλούμε τρομοκρατία. Κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αυτοί είναι δικοί μας άνθρωποι». Τα παραπάνω δήλωσε ο Bono των U2 την επομένη του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Παρίσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 129 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 350 με αρκετούς από αυτούς να χαροπαλεύουν.

 

Και πράγματι, η επιλογή του Bataclan ως έναν από τους κεντρικούς χώρους του μακελειού δεν ήταν τυχαίος, απλώς λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που φιλοξενούσε. Η επίσημη προκήρυξη των τζιχαντιστών με την οποία το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι ανέφερε: «Οι στόχοι περιλάμβαναν το θέατρο Bataclan στο οποίο εκατοντάδες ειδωλολάτρες βρίσκονταν όλοι μαζί σε ένα πάρτι πορνείας και διαστροφής».

 

Οι Eagles Of Death Metal, που ακόμη ομολογούν ότι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη μπροστά στα μάτια τους, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, φανερά σοκαρισμένοι, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την γαλλική αστυνομία, το FBI, τους κρατικούς φορείς των Η.Π.Α και Γαλλίας αλλά περισσότερο ακόμη όλους όσοι βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης μαζί μας, βοήθησαν τους διπλανούς τους με όλες τους τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτού του απερίγραπτου συμβάντος, αποδεικνύοντας περίτρανα για ακόμη μία φορά ότι η αγάπη μπορεί να νικήσει το κακό. Όλες οι συναυλίες των EaglesOfDeathMetalαναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Ζήτω η μουσική! Ζήτω η ελευθερία! Ζήτω η Γαλλία. Και Ζήτω οι Eagles Of Death Metal»

 

Διαβάστε επίσης:


10 live μέσα από το Bataclan


Οι καλλιτεχνικές αντιδράσεις υπήρξαν πολλές. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν καλλιτέχνες όπως η Madonna από τη σκηνή της συναυλίας της στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, οι Taylor Swift, Pharrell Williams, Justin Bieber, Jared Leto, AC/DC, Sam Smith, Snoop Dogg, Justin Timberlake και πολλοί άλλοι ενώ οι U2, Foo Fighters και η Coeurde Pirate ακύρωσαν τις συναυλίες τους στο Παρίσι και μάλιστα οι U2, ενώ επισκέφτηκαν το Bataclan για να αφήσουν μερικά λουλούδια, ανακοίνωσαν την ακύρωση και άλλων συναυλιών τους στην Ευρώπη.

 

Μετά το χτύπημα στο Παρίσι, όλη η Ευρώπη είναι σε αναταραχή και καθώς οι αρχές εφιστούν την προσοχή για ενδεχόμενα χτυπήματα Τζιχαντιστών σε Λονδίνο και Ρώμη οι έλεγχοι ειδικά σε σημεία όπου φιλοξενούνται καλλιτεχνικά θεάματα έχουν αυξηθεί.

 

Μετά από φερόμενο σήμα του FBI για ενδεχόμενο επιθέσεων σε σημεία που προσελκύουν τουρίστες στην Ιταλία, οι αρχές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ενισχυμένες περιπολίες και αυξημένους ελέγχους στα σημεία που θεωρούνται πως μπορεί να μπουν στο στόχαστρο τρομοκρατών και ανάμεσα στα οποία είναι ο Άγιος Πέτρος αλλά και η Σκάλα του Μιλάνου.

 

Διαβάστε επίσης:


Οι Duran Duran θέλουν να ανέβει στο Νο.1 το συγκρότημα που έπαιζε στο Bataclan της ώρα της επίθεσης 


 

Στο Λονδίνο η εταιρία Live Nation υπεύθυνη παραγωγής για αρκετούς χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως το O2 Apollo στο Μάντσεστερ και το Motorpoint Arena στο Κάρντιφ έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:  «Η ασφάλεια των εκδηλώσεών μας για τους καλλιτέχνες και τους θαμώνες στις εγκαταστάσεις όπου έχουμε την ευθύνη, εξακολουθεί αν είναι για εμάς προτεραιότητα. Λόγω των πρόσφατων, πλέον δυσάρεστων συμβάντων στο Παρίσι, έχουμε αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους. Δε θα προβούμε σε λεπτομέρειες, για λόγους ασφαλείας, αλλά και οι έλεγχοι των θαμώνων θα γίνουν πιο εντατικοί».

 

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, απειλητικό βίντεο του ISIS που στοχοποιεί εκτός Ευρώπης και τη Νέα Υόρκη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο. «Έχουμε ενημερωθεί για το βίντεο», δήλωσε με ανακοίνωσή της η αστυνομία της πόλης, τονίζοντας ότι οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και οι έλεγχοι ειδικά σε συναυλιακούς χώρους και άλλους χώρους θεαμάτων έχουν επίσης ενταθεί.

 

Και οι καλλιτέχνες αλλά και ο κόσμος, ο κόσμος της μουσικής αντιστέκονται. Αντιστέκονται στον φόβο με θάρρος και αγάπη για το θέαμα, για την Τέχνη και για τον Άλλο, γιατί ίσως αυτά είναι τα μόνα όπλα που έχει απέναντι στην τρομοκρατία.