Από μία χρονιά που έχει κυλήσει πολύ ποιοτικά (αλλά χωρίς το μεγάλο λαυράκι) είναι λογικό να περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα και να που έρχονται ή σωστότερα έπονται. 

 

Στις αρχές της χρονιάς είχαμε τους Mani Deum που εκτός του ότι διακρίθηκαν για τα live τους παρήγαγαν έναν αξιοσημείωτο δίσκο όπου η ευρωπαϊκή κουλτούρα απομυζά αυτά ακριβώς που θέλει από την αντίστοιχη αμερικάνικη.

 

 

 

Σε τελείως διαφορετικά τοπία (και μάλλον μόνο της γηραιάς ηπείρου) κινήθηκαν και οι Fog Ensemble που κατάφεραν το post rock τους σε καμία περίπτωση να μην ακουστεί παρωχημένο αλλά θαρραλέα σημερινό, αποφεύγοντας έξυπνα τους σκοπέλους με τη σωστή χρήση του ηλεκτρονικού προγραμματισμού πίσω από τα ηλεκτρικά όργανα.

 

 

Στα σίγουρα είχαμε κορυφαίες κυκλοφορίες όπως το πολυαναμενόμενο της ΣTELLA, τη θαυμάσια ηχογέννεση πίσω από τους στίχους του Σαχτούρη από τον Κτίρια τη Νύχτα και το απρόσμενο (αναλογικά με τις παλαιότερες κυκλοφορίες τους) Telepherique των Μέντα. Ευτυχώς τα καλά νέα δε σταμάτησαν στους πρώτους μήνες του 2015.

 

Στα νεώτερα έχουμε βιβλία και δίσκους, διότι το rock n roll είναι γενικότερη παιδεία και όχι μόνο παράθεση ακόρντων.

 

Ο Vice Lesley είναι πολυγραφότατος όχι μόνος σε επίπεδο στίχων που πλαισιώνουν τον αρχετυπικό dirty roll ήχο των αθηναίων Velvoids των οποίων και ηγείται, αλλά και σε επίπεδο κειμένων για fanzines που εκδίδει ο ίδιος. Αυτή τη φορά μάζεψε σημειώσεις, ποίηση, πρόζα και στίχους που αφορούν είτε απευθείας την μπάντα είτε προσωπικές του αναζητήσεις και τα αρχειοθέτησε κάτω από την 60 σελίδων έκδοση, που μόλις κυκλοφόρησε έχοντας τον τίτλο The Smile of a Crocodile.

 

Τη στιγμή που διαβάζονται αυτές οι γραμμές οι Callas είναι στην Αγγλία για άλλο ένα δίδυμο συναυλιών μιας και η συνεργασία τους με τον Jim Sclavunos τους έχει ωφελήσει πολλαπλώς σε επίπεδο όχι μόνο ήχου αλλά και εικόνας.

 

Επίσης, αναμένουμε δύο δίσκους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο ένας έρχεται από τους (The) Rattler Proxy που θα αποτυπώσουν για άλλη μια φορά σε δίσκο τη νευρωτικό-επιθετική αστική ρομφαία τους σε παραγωγή του Thomas Bullock (γνωστός από τη δουλειά του με τους αεικίνητους A.R.E. Weapons). Ο δίσκος θα δει το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβρη από την Lurid Music.

 

 

Ο έτερος καπαδόκης που περιμένουμε με ενδιαφέρον είναι ο Γιώργος Μπόκος, ένας από τους πλέον καταρτισμένους μουσικούς του χώρου αλλά και εξαίρετος ηχολήπτης, ο οποίος σχημάτισε τους Stone Cold Dead μετά τη θητεία του σε Rotting Christ και Nightfall. Ο ίδιος ηχογράφησε και έκανε παραγωγή στο ντεμπούτο της μπάντας με τίτλο Lava Flows που θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο από την νεοσύστατη Volcanic Music. Το teaser που έχει κυκλοφορήσει προδιαθέτει με τα πολλαπλά φωνητικά του για ένα απολαυστικό heavy rock δημιούργημα.

 

 

Αν στα παραπάνω προσθέσετε και τον αντικειμενικά ιδιαίτερο δίσκο του Μιχάλη Τσαντίλα (What You See is Just a Lie- τον ακούτε εδώ) που με επιτυχία περνάει στην αγγλική ράγα ήχου και στίχου όπως και το εσωστρεφές αλλά καθόλου μυστικοπαθές «Μια Ανάσα Δρόμος» της Μαρίας Λατσίνου (μία γεύση εδώ), καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε, όπως προαναφέρθηκε, με μια πραγματικά και όχι χαριτόβρυτα ποιητική και με ζέση χρονιά.

 

 

Και για όσους διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό «λυρική» να θυμίσω ότι η ποίηση δεν έχει μόνο λυρικότητα αλλά και σκληρότητα, κυνισμό, αφαιρετικότητα, φουτουρισμό ανά σχολές και εποχές, στοιχεία που κυοφορούν και οι άνωθεν καλλιτέχνες.