Ένας πολυαναμενόμενος δίσκος των τελευταίων ετών. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έχει ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις των νέων της τραγουδιών κι εμείς είχαμε τη χαρά και την ευθύνη να ακούσουμε πρώτοι και σε αποκλειστικότητα το νέο της δίσκο, ο οποίος θα κυκλοφορήσει στις 17 Ιουνίου. Πλήθος στίχων, μελωδιών και ολοκληρωμένων τραγουδιών πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια από την κρίση της για να καταλήξει σε εννέα τραγούδια, μεταξύ των οποίων και ένα ντουέτο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

 

Ο δίσκος είναι σε παραγωγή της ίδιας, ενώ τη μουσική σε έξι τραγούδια έχει γράψει ο Θέμης Καραμουρατίδης, σε δύο ο Στάθης Δρογώσης και υπάρχει και ένα κομμάτι του Νίκου Πορτοκάλογλου (σε δεύτερη εκτέλεση). Τους στίχους σε έξι κομμάτια υπογράφει η Λήδα Ρουμάνη και σε δύο ο Νίκος Μωραΐτης. Να πούμε, επίσης, οτι ο δίσκος θα περιλαμβάνει και το τραγούδι με το οποίο συμμετείχε η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο soundtrack της ταινίας του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, J.A.C.E.

 

Την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Soumka, ενώ ο Στάθης Δρογώσης πρόσθεσε και τις δικές του πινελιές στα κομμάτια του.

 

Τα δέκα κομμάτια του δίσκου συνιστούν ένα μωσαϊκό ήχων, ακουσμάτων, αναφορών, λέξεων, αισθημάτων και αισθήσεων. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη βρίσκεται σε καλή στιγμή, ερμηνεύοντας και δίνοντας πνοή σε τραγούδια όπου συνυπάρχει ο κοινωνικός προβληματισμός και τα προσωπικά αδιέξοδα. Οι ενορχηστρώσεις, με τα έγχορδα και τα πνευστά προσδίδουν στο σύνολο των τραγουδιών ταυτότητα.

 

Ας διατρέξουμε ένα προς ένα τα νέα τραγούδια καταγράφοντας τις νοπές μας εντυπώσεις από την πρώτη ακρόαση:

 

Κρατήσου από μένα (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

Ο δίσκος «ανοίγει» με το χαμηλόφωνο ντουέτο της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Οι δυο τους συναντιώνται πρώτη φορά στη δισκογραφία, με αυτό το κομμάτι, και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ όμορφο και «ακριβό» τραγούδι-παρακαταθήκη στη μουσική τους φαρέτρα.

 

Η συνήθεια (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

Με αυτό το κομμάτι η Αρβανιτάκη θα προσθέσει άλλη μια συναυλιακή επιτυχία στον ήδη πολύ πλούσιο κατάλογό της. Δυναμικό και επικοινωνιακό αλλά χωρίς ευκολίες στο στίχο ή τη μελωδία, οι δημιουργοί βρήκαν αυτό το «κάτι» που –εικάζουμε- θα του εξασφαλίσει το πέρασμα σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

 

Τι να σου γράψω (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

«Τώρα τι να σου γράψω, αφού για μένα όλα στα ‘χω πει. Γέμισε ανάσες το χαρτί και το διπλώνω». Εδώ συναντούμε κάποιους από τους πιο προσωπικούς και εξομολογητικούς στίχους της Ρουμάνη. Ενδοσκόπιση, μνήμη, λέξεις που καίνε το χαρτί και συνιστούν ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι. Γι’ αυτούς τους στίχους ο Καραμουρατίδης έστησε ένα κομμάτι ενορχηστρωμένο με έγχορδα και δυτικό ήχο, ενώ στο ρεφρέν η Αρβανιτάκη έχει προσθέσει υπέροχα ανατολίτικα γυρίσματα με τη φωνή της.

 

Πόσα περάσαμε (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

Σε λαϊκούς δρόμους, και συγκεκριμένα στο ρυθμό του χασάπικου, κινείται το συγκεκριμένο κομμάτι και εκεί ξέρει να «παίζει» πολύ καλά τόσο η Αρβανιτάκη όσο –εσχάτως- και ο Καραμουρατίδης. Ωραίο και τίμιο κομμάτι, το οποίο συνδέει τον δίσκο με τις λαϊκές καταβολές της Ελευθερίας.

 

Καταστροφή κι ελπίδα (Νίκος Πορτοκάλογλου)

Λαϊκό και το τραγουδι του Πορτοκάλογλου (το οποίο έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση η Ευτυχία Μητρίτσα). Αδύναμο κομμάτι που διασώζεται από την προσεγμένη ενορχήστρωση, (πηγαίνοντας πίσω στον ήχο των τραγουδιών του Νίκου Μαμαγκάκη) και την επί της ουσίας λαϊκή ερμηνεία της Αρβανιτάκη.

 

Άτομα, Τώρα ή τώρα (Στάθης Δρογώσης-Νίκος Μωραΐτης)

Ο Στάθης Δρογώσης έχει αναμφίβολα ταλέντο στο να σκαρώνει ωραίες μελωδίες. Στα δύο τραγούδια που έφτιαξε με τον Νίκο Μωραΐτη αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Η ιδιοτυπία των τραγουδιών όμως πηγάζει από τον κοινωνικό στίχο, τον οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει ο Μωραΐτης με φράσεις/διαπιστώσεις («Πώς γίναμε έτσι άτομα/Ιδιώτες, μόνοι κι έρημοι/Πώς γίναμε έτσι άτολμα» ή «Τώρα, στο μέλλον θα βγω»), οι οποίες συνήθως δεν ξεφεύγουν από το προφανές. Τα δύο αυτά τραγούδια χτίζονται γύρω από κοινωνικούς προβληματισμούς προκρίνοντας μια στιχουργική πλευρά του Νίκου Μωραΐτη, όχι και τόσο ακονισμένη.

 

Μη με φωνάξεις (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

Το πρώτο κομμάτι που ακούστηκε από το δίσκο. Είναι μεν αντιπροσωπευτικό του όλου κλίματος αλλά αφήνει απ’ έξω, και προς ανακάλυψη, πολλές ηχητικές και στιχουργικές πλευρές της όλης δουλειάς. Το τραγούδι έχει «διχάσει» πολλούς από τους φανατικούς ακροατές της ερμηνεύτριας.

 

Μακριά από την τρικυμία (Θέμης Καραμουρατίδης-Λήδα Ρουμάνη)

Δυναμικό και feel good κομμάτι, αυτό με το οποίο ολοκληρώνονται τα εννέα καινούργια τραγούδια του δίσκου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Πνευστά, χάλκινα και ατμόσφαιρα γιορτής είναι κάποιες από τις συνισταμένες του τραγουδιού. Αν μας επιτρεπόταν μια ακόμη εικασία, θα λέγαμε ότι εδώ βρίσκεται η ραδιοφωνική επιτυχία του δίσκου.

 

J.A.C.E. (Χρήστος Δεληγιάννης-Λήδα Ρουμάνη)

Ο κατάλογος των τραγουδιών της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι γεμάτος από εξαιρετικά και, πολλές φορές, αδικημένα κομμάτια με τα οποία συμμετείχε σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά soundtrack. Η σχέση της ερμηνεύτριας με τον σκηνοθέτη Μενέλαο Καραμαγγιώλη ξεκίνησε από την ταινία του δεύτερου, ROM, στην οποία ακουγόταν το "Καθρεφτίζω το νου", σε λόγια της Λίνας Νικολακοπούλου και συνεχίστηκε στην ταινία Black Out. Εκεί ερμήνευε τρία ιδιαίτερα κομμάτια και πάλι σε στίχους της Νικολακοπούλου. Το J.A.C.E. ακούγεται στην ομώνυμη ταινία του Καραμαγγιώλη και προστίθεται στη λίστα των εξαιρετικών αλλά όχι αδικημένων τραγουδιών, μιας και εντάσσεται, ως bonus track.

 

Όλες οι δισκογραφικές δουλειές της Ελευθερίας Αρβανιτάκη χαρακτηρίζονται από εξαντλητική δουλειά, εμμονή στις λεπτομέρειες, έλεγχο όλων των παραμέτρων. Κάθε νέα ακρόαση αποκαλύπτει καινούργια στοιχεία, κρυμμένες φράσεις, υπαινικτικούς τονισμούς, σιωπηλές ανάσες στη στροφή των φράσεων. Αυτό συμβαίνει και εδώ. Έπειτα από συνεχομενες ακροάσεις του δίσκου, στις πρώτες εντυπώσεις θα προστεθούν και νέες, οι οποίες, καμιά φορά, ίσως και να ανατρέψουν τις αρχικές.