Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου με αντικείμενο την ερμηνεία στο τραγούδι. Ήταν την περίοδο 1998-1999 όταν πραγματοποιήθηκε στο χοροθέατρο Ροές, ένα σεμινάριο υπό την γενική εποπτεία της Σοφίας Σπυράτου. Εκεί ο Σταμάτης Κραουνάκης, με την ιδιότητα του δασκάλου, και οι 17 συμμετέχοντες και μετέπειτα απόφοιτοι του σεμιναρίου, παρουσίασαν στη σκηνή του χοροθεάτρου το έργο «Πιάνο, ξυπόλητοι κι όλα μαύρα» (Θέαμα τραγουδιών με υπόθεση). Το έργο ήταν σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σταμάτη Κραουνάκη, με τη μουσική υποστήριξη ενός πιάνου (Χρίστος Θεοδώρου), ενώ το υλικό που παρουσιαζόταν, άνηκε τόσο σε καταξιωμένους και γνωστούς συνθέτες (Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Απόστολος Καλδάρας, Κούρτ Βάιλ, Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Ζωρζ Μπρασένς) όσο και σε απόφοιτους του σεμιναρίου (Χρίστος Θεοδώρου, Νίκος Κολλάρος, Χρήστος Κανελλόπουλος και Ευσταθία Ματζούφα). Ο πυρήνας της Σπείρας μόλις είχε δημιουργηθεί.

 

Η Σπείρα-Σπείρα συστήθηκε ως ομάδα το 2000 και έκτοτε δεν σταμάτησε να παρουσιάζει πρωτοποριακές μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Το μουσικό θέατρο, εκείνα τα χρόνια ήταν μια έννοια, αν όχι σχεδόν ανύπαρκτη, τουλάχιστον παρεξηγημένη. Η Σπείρα έβαλε στο κέντρο των παραστάσεών της το λόγο των μεγάλων στιχουργών και τις μελωδίες των συνθετών. Υπηρετώντας κάθε φορά μια συγκεκριμένη αφήγηση, ενέτασσε έξυπνα και καλογραμμένα κείμενα πρόζας μεταξύ των τραγουδιών. Θεματικές παραστάσεις με γούστο και καλαισθησία, με αιχμηρό χιούμορ και γνήσιο αίσθημα είναι αυτά που μας έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

Το σημαντικότερο όμως, που κατέδειξε με τις παραστάσεις της η Σπερα﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κότερο όμως, που εύα επηρετίρα Σπείρα είναι η ομαδική δουλειά. Η έννοια της ομάδας είναι αξεδιάλυτη με την Σπείρα, από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή της κάθε παράστασης. Όλα τα παιδιά θα σε υποδεχτούν στην είσοδο του θεάτρου, θα σε βοηθήσουν να βρεις τη θέση σου, θα σου προσφέρουν το πρόγραμμα, θα ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί σου. Θα παρουσιάσουν την παράσταση ισομοιράζοντας τα νούμερα και στο τέλος θα υποκλιθούν μπροστά στο κοινό και στα τραγούδια. Και αυτό για να συμβεί χρειάζεται το έτερο σκέλος της παραπάνω φράσης: δουλειά.

 

Η δουλειά πίσω από κάθε παράσταση της Σπείρας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Απόλυτος συγχρονισμς ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ρονισμω φράσης: δουλειθηρετός, άψογες ερμηνείες, κατανόηση των κειμένων και ουσιαστική θέση απέναντί τους.

Στα δεκεπέντε αυτά χρόνια η Σπείρα πέρασε από πολλά και κάποιες φορές δύσκολα μονοπάτια. Αμφισβητήθηκε, λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε και έγινε θέμα στις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια (για τους λάθος λόγους). Κάποια μέλη της αποχώρησαν (ο Μπάμπης οριστικά). Δεν το έβαλε κάτω. Νέα παιδιά συνεχώς εντάσσονται στην ομάδα και δίνουν νέα πνοή σε αυτή (Καραθανάσης, Γεροντίδης, Μπουγιώτης, Έδεν). Οι παραστάσεις της σημειώνουν soldout και συνεχώς κάτι νέο ετοιμάζουν υπό την εποπτεία πάντα του Σταμάτη Κραουνάκη. Άλλωστε είναι η μακροβιότερη ομάδα μουσικού θεάτρου.

 

Σημαντικοί συνθέτες και ερμηνευτές προέκυψαν μέσα από τους κόλπους της Σπείρας. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Χρίστος Θεοδώρου, ο Άρης Βλάχος η Βικτωρία Ταγκούλη, η Ηρώ Σαΐα και η Δάφνη Λέμπερου, ο Γιώργος Καραδήμος, η Ευσταθία και ο Χρήστος Κανελλόπουλος είναι κάποιοι από αυτούς. Η Σπείρα προίκισε με σημαντική εμπειρία όλους αυτούς τους καλλιτέχνες και βοήθησε αρκετούς ακόμη (Πωλίνα, Τζένη Μπότση, Αργυρώ Καπαρού), εμβαπτίζοντάς τους σε έναν τρόπο δουλειάς και παρουσίας τους στη σκηνή, άκρως εποικοδομητικό.

 

Μέσα στα δεκαπέντε αυτά χρόνια η Σπείρα αποτέλεσε την έμπνευση και το παράδειγμα για δεκάδες μουσικοθεατρικές ομάδες που δημιουργήθηκαν ανά την Ελλάδα. Οργανώνοντας σεμινάρια έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς νέους ηθοποιούς και ερμηνευτές να δουλέψουν μαζί της και να αποκτήσουν τα εργαλεία και τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση για να επιχειρήσουν το δικό τους «άνοιγμα» στην Τέχνη.

 

Οι παραστάσεις της Σπείρας

 

Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο (1999-2001)
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Παρουσιάστηκε  στο κοινό από τον Οκτώβριο του 1999 και μέχρι το τέλος του 2000 σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικές πόλεις και σε μια βελτιωμένη εκδοχή της  στο Θέατρο ΧΩΡΑ για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001. Συνολικά 250 παραστάσεις. Παράσταση ορόσημο για το μουσικό θέατρο.

 

Soldout(2001-2002)
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Σενάριο Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστου Κανελλόπουλου, Χρίστου Θεοδώρου και Νίκου Κολλάρου.
Το δεύτερο βήμα της Σπείρας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθιερώνοντας τα κείμενα ανάμεσα στα τραγούδια της παράστασης και αναδεικνύοντας ταλέντα με πληθωρική σκηνική παρουσία (Ελεάννα Καραντινού, Χρήστος Μουστάκας, Γιώργος Στιβανάκης).

 

Κλασσική Συνταγή (2002-2004)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Δημιουργική ομάδα: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Κανελλόπουλος, Χρίστος Θεοδώρου, Νίκος Κολλάρος, Γιώργος Καραδήμος, Χρήστος Μουστάκας, Πελαγία Μουρούζη.
Η Σπείρα σε αυτή την παράσταση φιλοξένησε την πρώτη χρονιά την Τζένη Μπότση και τη δεύτερη την Πωλίνα, παρουσιάζοντάς μας η καθεμιά τους, ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο, σε σχέση με αυτά που μας είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Κλασσική Συνταγή ξεπέρασε τις 220 παραστάσεις.

 

Μπιμπερό (2004-2006)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Δημιουργική ομάδα: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Κανελλόπουλος, Χρίστος Θεοδώρου, Νίκος Κολλάρος, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Πελαγία Μουρούζη.
Στα χνάρια της Κλασσικής Συνταγής αλλα με έμφαση σε πιο λαϊκούς δρόμους (και με την προσθήκη του Νίκου Ασλάνη στο μπουζούκι) η Σπείρα παρουσίασε ένα θέαμα τραγουδιών για «του έρωτα τα βράδια τ’ αξημέρωτα».

 

Χορικά (2005)
Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Είκοσι χορικά από την τραγωδία και την αττική κωμωδία σε επιλογή και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα σύγχρονους συνθέτες. Τα χορικά μελοποίησαν οι συνθέτες Νίκος Ασλάνης, Χρίστος Θεοδώρου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Στέφανος Κόκκαλης, Νίκος Κολλάρος, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιάννης Xριστοδουλόπουλος. Με αυτή την παράσταση η Σπείρα «ξεβολεύεται» και κάνει ένα δημιουργικό βήμα μπροστά. Μελέτη των κειμένων και αποτέλεσμα ένα διπλό cd-παρακαταθήκη σε όλους τους σπουδαστές των μουσικών σχολείων.

 

Δουλάρες (2006-2007)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Μιούζικαλ βασισμένο σε κείμενα από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο με θέμα τη ζωή των δούλων ήταν η παράσταση που παρουσίασε η Σπείρα στην Αθηναΐδα. Εκλεκτή ομάδα συμμετεχόντων και σε ρόλο guest η Πωλίνα.

 

Πόσο σ’ αγαπώ... Επιθεώρηση (2007-2008)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Σπαρταριστά κείμενα και μια επιλογή από τα καλύτερα τραγούδια του Κραουνάκη έντυναν την εν λόγω παράσταση.

 

All that Μπαζ – Η τελευταία νύχτα του κόσμου (2008-2009)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Το κόνσεπτ σε αυτή την παράσταση ήταν το εξής: βρισκόμαστε στην τελευταία βραδιά πριν καταστραφεί ο κόσμος. Τραγούδια και κείμενα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν, με τρόπο άλλες φορές κωμικό και άλλες πικρό τη δύσκολη περίοδο που μόλις ξεκινούσε για όλους μας.

 

Festivalium – Σας λείπει τιποτα (2009-2010)
Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Παράσταση-γενέθλια για την Σπείρα, όπου συγκέντρωσε εδώ κάποια από τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από τα δέκα χρόνια πορείας της στο μουσικό θέατρο.

 

Σιγά τα αίματα – Oresteia, The next generation (2011-2012)
Σκηνοθεσία: Αθανασία Καραγιαννοπούλου
Κείμενο: Άκης Δήμου, Σταμάτης Κραουνάκης
Ο Άκης Δήμου έγραψε ειδικά για τη Σπείρα αυτήν τη μουσικοχορευτική παρωδία της Ορέστειας. Εννέα άντρες πρωταγωνιστούσαν και έδιναν ρεσιτάλ γέλιου.

 

Δε μασάμε (2012-2013)
Ιδέα και σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Μια παράσταση γεμάτη τραγούδια, σκετς, χιούμορ, τόλμη και διαμαρτυρία για τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητα. Συμμετείχε η Αγλαΐα Παππά.

 

Η αγκαλιά η μεγάλη (2013-2014)
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Μια γιορτή ξεχασμένων αισθημάτων χαρακτήριζε ο Κραουνάκης εκείνη την παράσταση και δεν είχε άδικο. Τραγούδια που επέλεξαν φίλοι και ακροατές του μέσα από τα socialmedia αλλά και αρκετά καινούργια κομμάτια ήταν ορισμένα από τα συστατικά της παράστασης.

 

Αριστοφάνης Τωρα (2013)
Διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Στίχοι: Κ.Χ. Μύρης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης, Άρης Βλάχος, Κώστας Μπαλταζάνης
Χορογραφία: Αγγελική Στελλάτου
Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Ευρωπαϊκή περιοδία και στο θέατρο της Μικρής Επιδάυρου. Σπαράγματα χορικών, παραβάσεις και τραγούδια από τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με άξονα τη μουσική. Κορυφαίος (του χορού αλλά και γενικότερα της παράστασης) ο Μανώλης Μητσιάς.

 

Όταν έχω εσένα (2014)
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης
Κείμενα: Δημήτρης Μανιάτης, Φώτης Μιχαλόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης
Με δέκα μικρούς μονολόγους συνοδευόμενους με παλιά αλλά και ολοκαίνουργια κομμάτια έστησε η Σπείρα αυτή της την παράσταση. Χιούμορ, σουρεαλισμός και σαρκασμός κυριαρχούσαν στην παράσταση.

 

Η αληθινή απολογία του Σωκράτη (2014)

Κείμενο: Κώστας Βάρναλης
Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι
Ο Κραουνάκης σ’ αυτή την παράσταση επέδειξε μεγάλο ερμηνευτικό ταλέντο ενσαρκώνοντας τον ήρωα του Βάρναλη. Έδωσε στον Σωκράτη μια διάσταση γήινη και σημερινή καταφέρνοντας να εκφράσει σκέψεις και αισθήματα σημερινά και επίκαιρα.

 

Παιδικές παραστάσεις

 

Μπιμπερό
Η Συνωμοσία των λουκουμάδων (2003-2005)

Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Η πρώτη παιδική παράσταση της Σπείρας βασισμένη στα "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά" του Γιώργου Σεφέρη. Χιουμοριστική, με στοιχεία ευφάνταστα που κίνησαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων θεατών.

 

Festivalium
'Ενα σπίτι παραμύθια (2008-2012)

Ιδέα και διδασκαλία: Σταμάτης Κραουνάκης
Επιμέλεια κειμένων-στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Για τρεις συνεχόμενες χρονιές πέντε παραμύθια παρουσιάστηκαν στο παιδικό κοινό σε μορφή όπερας.

 

Η Αγκαλιά η μεγάλη
Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια (2013)

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Κραουνάκης - Μπάμπης Γούσιας
Λιμπρέτο: Λίνα Νικολακοπούλου
Τέσσερα θρυλικά παραμύθια σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου περιλαμβάνονταν στην παράσταση. «Ο παπουτσωμένος γάτος», «Τραπεζάκι στρώσου» «Η χρυσή χήνα», των αδερφών Γκριμ, και ο μύθος από τη λαϊκή μας παράδοση «Ο ψαράς και η γυναίκα του», διασκευασμένα από την Λίνα Νικολακοπούλου και μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη.

 

* Η Σπείρα Σπείρα τώρα ετοιμάζει τη νέα της παράσταση από Σάββατο 29 Νοεμβρίου και κάθε Πέμπτη στις 8:00 μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο στις 9:00 μ.μ. στο Ίδρυμα Μιχάλης