lastdrive1Στις αρχές του 1983, το ηλικίας άνω των 300.000 ετών ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εκρήγνυται, σκορπώντας λάβα σε ύψος δεκάδων μέτρων και απόσταση αρκετών χιλιομέτρων προς τον ωκεανό.
Έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου έχοντας εκτινάξει λάβα ίση με περίπου τρία κυβικά χιλιόμετρα που έχει καλύψει περί τα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια, δύο εκ των οποίων είναι καινούρια γη μες στη θάλασσα.

 

 


thelastdrive2Στα τέλη του 1983, το μικρής ηλικίας ελληνικό ροκ εκρήγνυται,  σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού σε ύψος και απόσταση ευθέως ανάλογη των εφηβικών ψυχών.  Οι Last Drive πετούν φωτιές πάνω στις μουσικές σκηνές μιας κοινωνίας που για δεκαετίες (ή και παραπάνω) υπήρξε ηττημένη απ’ τον ίδιο της τον εαυτό και καθυστερημένα τώρα προσπαθούσε να διαχειριστεί τη μεταμόρφωσή της σε μοντέρνα Σταχτοπούτα.  Αλλά από τις ιστορίες της Δύσης δεν ήταν τα παραμύθια εκείνα που συγκινούσαν πια τους  νέους του ‘80. Οι κρατήρες του ελληνικού underground κάπνιζαν από καιρό. «Punk», «garage», «rockabilly» ήταν λέξεις που ακούγονταν ολοένα και περισσότερο στις πλατείες. Τα γράμματα και οι εικόνες από τις δυτικές άκρες της Ευρώπης κυκλοφορούσαν ευκολότερα προς τις δικές μας.
Η έκρηξη ήρθε με το όνομα Last Drive και έκτοτε παραμένει μια από τις πιο αυθεντικές και ενεργές rock ‘n roll εμπειρίες, έχοντας απλώσει τραγούδια «Killhead Therapy», «Valley Of Death», «The Devil May Care», «Heatwave 88», «Blood From A Stone» σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα πέραν από την Αθήνα πολλά εκ των οποίων βαθιά μέσα στην Ευρώπη. Το ιστορικό των εκρήξεων καταγράφει το επτάιντσο EP «Midnite Hop» το 1985, την επόμενη χρονιά το πρώτο άλμπουμ τους «Underworld Shakedown», το 1988 το «Heatwave», το 1990 το «Blood Nirvana», το «F*Head Entropy» το 1992 και το «Subliminal» το 1994.

 

 

thelastdriveposter1mpΓια δώδεκα χρόνια από το 1995 έως το 2007 η ηφαιστειακή τους δραστηριότητα καταλάγιασε μέχρι εκείνη την μέρα που έσκασε η ανακοίνωση: «BROTHERS AND SISTERS, WE SALUTE YOU... KEEP YOUR DREAMS BURNING FOREVER». Στις τρεις συναυλίες τους στο Gagarin τον Μάιο του ’07 σείστηκε η γη. Ακόμα πιο έντονα συναισθήματα προκάλεσε στους φίλους τους η κυκλοφορία του «Heavy Liquid» τον Μάιο του ‘09. Για ένα φυσικό φαινόμενο δεκαετιών η περιοδικότητα είναι κριτήριο αναγνώρισης.

Οι Last Drive επιστρέφουν στο Gagarin για μία ακόμη εκρηκτική rock’n’roll βραδιά, το Σάββατο 14 Μαϊου, λεει η ανακοίνωση, και ο καθένας σ’ αυτήν μπορεί να θυμηθεί ό,τι τον συγκίνησε περισσότερο,  οποιαδήποτε κι αν ήταν η έκρηξη που τον έμπασε στην ιστορία τους.

Γιατί τι άλλο κάνουν οι μουσικοί που μάς καίνε παρά να φτιάχνουν μικρές Πομπηΐες της νεότητας μας, κρατώντας την ζωντανή μέσα στην όποια σοφία μας;

Last Drive 

 

Του Αδάμ Γιαννίκου

 

Στις αρχές του 1983, το ηλικίας άνω των 300.000 ετών ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εκρήγνυται, σκορπώντας λάβα σε ύψος δεκάδων μέτρων και απόσταση αρκετών χιλιομέτρων προς τον ωκεανό. Έκτοτε παραμένει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου έχοντας εκτινάξει λάβα ίση με περίπου τρία κυβικά χιλιόμετρα που έχει καλύψει περί τα 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια, δύο εκ των οποίων είναι καινούρια γη μες στη θάλασσα.

 

Στα τέλη του 1983, το μικρής ηλικίας ελληνικό ροκ εκρήγνυται, σκορπώντας κύματα ενθουσιασμού σε ύψος και απόσταση ευθέως ανάλογη των εφηβικών ψυχών. Οι Last Drive πετούν φωτιές πάνω στις μουσικές σκηνές μιας κοινωνίας που για δεκαετίες (ή και παραπάνω) υπήρξε ηττημένη απ’ τον ίδιο της τον εαυτό και καθυστερημένα τώρα προσπαθούσε να διαχειριστεί τη μεταμόρφωσή της σε μοντέρνα Σταχτοπούτα. Αλλά από τις ιστορίες της Δύσης δεν ήταν τα παραμύθια εκείνα που συγκινούσαν πια τους  νέους του ‘80. Οι κρατήρες του ελληνικού underground κάπνιζαν από καιρό. «Punk», «garage», «rockabilly» ήταν λέξεις που ακούγονταν ολοένα και περισσότερο στις πλατείες. Τα γράμματα και οι εικόνες από τις δυτικές άκρες της Ευρώπης κυκλοφορούσαν ευκολότερα προς τις δικές μας. Η έκρηξη ήρθε με το όνομα Last Drive και έκτοτε παραμένει μια από τις πιο αυθεντικές και ενεργές rock ‘n roll εμπειρίες, έχοντας απλώσει τραγούδια «Killhead Therapy», «Valley Of Death», «The Devil May Care», «Heatwave 88», «Blood From A Stone» σε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα πέραν από την Αθήνα πολλά εκ των οποίων βαθιά μέσα στην Ευρώπη. Το ιστορικό των εκρήξεων καταγράφει το επτάιντσο EP «Midnite Hop» το 1985, την επόμενη χρονιά το πρώτο άλμπουμ τους «Underworld Shakedown», το 1988 το «Heatwave», το 1990 το «Blood Nirvana», το «F*Head Entropy» το 1992 και το «Subliminal» το 1994.

 

 

Για δώδεκα χρόνια από το 1995 έως το 2007 η ηφαιστειακή τους δραστηριότητα καταλάγιασε μέχρι εκείνη την μέρα που έσκασε η ανακοίνωση: «BROTHERS AND SISTERS, WE SALUTE YOU... KEEP YOUR DREAMS BURNING FOREVER». Στις τρεις συναυλίες τους στο Gagarin τον Μάιο του ’07 σείστηκε η γη. Ακόμα πιο έντονα συναισθήματα προκάλεσε στους φίλους τους η κυκλοφορία του «Heavy Liquid» τον Μάιο του ‘09. Για ένα φυσικό φαινόμενο δεκαετιών η περιοδικότητα είναι κριτήριο αναγνώρισης. Οι Last Drive επιστρέφουν στο Gagarin για μία ακόμη εκρηκτική rock’n’roll βραδιά, το Σάββατο 14 Μαϊου, λεει η ανακοίνωση, και ο καθένας σ’ αυτήν μπορεί να θυμηθεί ό,τι τον συγκίνησε περισσότερο,  οποιαδήποτε κι αν ήταν η έκρηξη που τον έμπασε στην ιστορία τους.

 

Γιατί τι άλλο κάνουν οι μουσικοί που μάς καίνε παρά να φτιάχνουν μικρές Πομπηΐες της νεότητας μας, κρατώντας την ζωντανή μέσα στην όποια σοφία μας;