Την ώρα που οι περισσότεροι Αθηναίοι ήταν στις προετοιμασίες για τη Σαββατιάτικη έξοδο στην πόλη 4 συμπολίτες μας ήταν έτοιμοι να γυρίσουν ανάποδα τις κλεψύδρες μας και να επιβεβαιώσουν τους κανόνες με όλες τους τις εξαιρέσεις:

Αυτό που είδαμε και ακούσαμε δεν ήταν για πολλούς αλλά ο αγγλικανικός νεογοτθικός ναός του Αγίου Παύλου ήταν ασφυκτικά γεμάτος (για δεύτερη μέρα).

Αυτό που κάνουν είναι εξαιρετικά δύσκολο και το έκαναν να μοιάζει παιχνιδάκι.

Αν το άκουγες με κλειστά μάτια έβλεπες περισσότερα πράγματα.

Και μαύρα μεσάνυχτα να είχες από αυτόν το μουσικό κόσμο -όπως ο γράφων- θα ήταν σαν να την γνώριζες αυτή τη μουσική από πάντα.

Είπαν τόσα πολλά χωρίς να είναι καθόλου φλύαροι.

 

Το όνομά τους είναι Ex Silencio και όπου τους δείτε πηγαίνετε τρέχοντας. Μιλάμε για ένα σύνολο παλαιάς μουσικής με τους: Θεοδώρα Μπάκα – τραγούδι, Δημήτρη Κούντουρα – φλάουτο με ράμφος και διεύθυνση, Ηλέκτρα Μηλιάδου και Δημήτρη Τίγκα – βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα.

 

Και τι είναι όλο αυτό που παρουσίασαν με τόση αγάπη και αφοσίωση;

 

Είναι η Πέμπτη έκδοση (μία κάθε χρόνο) μίας σειράς συναυλιών Παλαιάς Μουσικής στον Άγιο Παύλο. Αυτή τη φορά έκαναν ένα μίνι αφιέρωμα στη μουσική Φλωρεντία της Αναγέννησης παίζοντας έργα του 14ου και 15ου αιώνα. (Guillaume Du Fay, Gherardello da Firenze, Heinrich Isaak και άλλα). Η Θεοδώρα Μπάκα εξαιρετική σε ένα εγχείρημα που έχει απαιτήσεις. Και οι άλλοι τρεις επίσης.

 

Είναι φανερό ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπάνε συνολικά τη Μουσική «απ’ όπου και αν προέρχεται»…

 

Φεύγοντας από εκεί έχεις πάρει μία γερή δόση χαράς και γαλήνης στα αυτιά και την ψυχή, αφού είναι σα να έχεις κάνει την καλύτερη ψυχοθεραπεία του κόσμου σε κάτι λιγότερο από μία ώρα.
Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Μόλις βλέπεις στο προαύλιο της εκκλησίας τα καθαρά πρόσωπα των ανθρώπων που έκαναν το χρόνο πιο αργό μέσα σου καταλαβαίνεις γιατί έγιναν όλα αυτά τόσο ωραία, χωρίς να δώσουμε καμία σημασία στο καθαρά μουσικολογικό κομμάτι της υπόθεσης.

 

Υ.Γ.: Αν θα μπορούσε να καθιερωθεί αυτό μία φορά το μήνα ως μία σταθερή σειρά συναυλιών θα άξιζε σίγουρα τον κόπο.

 

Περισσότερα για τους Ex Silentio: www.ex-silencio.org

 

Παρακάτω ένα απόσπασμα από μία παλιότερη εμφάνισή τους.