Οι Gogol Bordello επιστρέφουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους για την προώθηση του πρόσφατου δίσκου τους Pura Vida Conspiracy. Οι Gogol, ένα συγκρότημα που πήρε το όνομα του από το μεγάλο Ρώσο συγγραφέα Νικολάϊ Γκόγκολ αλλά και από το κλασικό πορνείο, στην Ιταλική γλώσσα. Συνδιάζοντας την τσιγγάνικη μουσική της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και  το χάρντκορ, οι Gogol Bordello παντρεύουν άνετα τις ρομαντικές μελωδίες με τις πανκ κιθάρες και το σκληρό ρυθμικό τομέα και πάνω από όλα την τραχιά φωνή του Ρώσογερμανού Eugene Hütz που εσκεμμένα τραβάει τις Αγγλικές λέξεις μέχρι τα άκρα τους.

Ξεκίνησαν από το Λόουερ Ιστ Σάϊντ του Μανχάταν πριν 15 χρόνια περισσότερο σαν περιοδεύων μουσικός θίασος έχοντας πέρα από τα κλασικά όργανα, βιολί, ακορντεόν και ενίοτε σαξόφωνο. Τελευταία, πέρα από το πανκ ύφος παίζουν και με το dub. To Pura Vida Conspiracy είναι το έκτο τους κατά σειρά άλμπουμ και είναι αυτό μαζί με το προηγούμενοTrans-Continenta Hustle – σε παραγωγή του πολύ Rick Rubin- που τους έφεραν σε πλατύτερα ακροατήρια. Η τωρινή παραγωγή του Andrew Scheps  ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια με την παροιμιώδη άνεση του γκρουπ να αλλάζει ταχύτητες κατά το δοκούν ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους ακροατές τους. Ηχογραφημένος στο Ελ Πάσο του Τέξας, ο δίσκος κοινωνεί την κοσμοπολίτικη διάθεση του γκρουπ όπου στο πρώτο κομμάτι του οι Gogol τραγουδούν στο ρεφρέν «Τα σύνορα αποτελούν ουλές στο πρόσωπο του πλανήτη» εμπνεόμενοι από τους στίχους του Ρώσου ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Hütz:

 

«Η μουσική - για εμένα- είναι τρόπος να ανακαλύπτω τις ανθρώπινες δυνατότητες, αυτό είναι το κύριο ενδιαφέρον μου στη ζωή: οι ανθρώπινες δυνατότητες. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι μέσα μας αλλά κανείς μας δεν ξέρει τι ακριβώς είναι και δεν το χρησιμοποιούμε. Πως θα το φτάσουμε; Εγώ, λοιπόν, είπα: θα το ανακαλύψω και θα το κατακτήσω!» Με αυτά στη σκέψη μια περφόρμανς των Gogol Bordello αποτελεί καλό αντίδοτο γιορτινής συμμετοχής σε μουσικές τόσο παλιές, αλλά τόσο καινούριες.  

 


Πληροφορίες

Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 7 Μαϊου - PRINCIPALCLUBTHEATER
Αθήνα: Πέμπτη 8 Μαίου - STAGEVOLUME 1

Προπώληση:
Αθήνα - Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ.: 210 3608366
Θεσσαλονίκη - Μητροπόλεως 102, τηλ.: 2310 264 880
Online Sales ή αγορές με πιστωτική κάρτα www.ticketpro.gr | www.tickethouse.gr
Για την αγορά εισιτηρίων μέσω internet ή μέσω πιστωτικής κάρτας υπάρχει επιβάρυνση 10% στην τιμή του εισιτηρίου.

Τιμές εισιτηρίων: Τα πρώτα εισιτήρια: 26 ευρώ. Μετά την εξάντληση τους: 29 ευρώ