Οι μέρες του Πάσχα πλησιάζουν κι οι περισσότεροι ετοιμάζονται για τις παραδοσιακές εξορμήσεις εκτός Αττικής. Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μείνουν στην πόλη θα έχουν την ευκαιρία να δουν πολλές και διαφορετικές μουσικές παραστάσεις, ειδικά διαμορφωμένες - στις περισσότερες περιπτώσεις- για την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο του Λαζάρου 12/4
20.30: Ουρανία Γκάσιου (εκκλησιαστικό όργανο) - Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα.
Ένα πρόγραμμα που καλύπτει τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας.
Τιμές εισιτηρίων: Από 5€ - 30€

 

Μεγάλη Δευτέρα 14/4
20.30: J.S. Bach - Τα κατά Ιωάννην Πάθη
Στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» θα παρουσιαστεί ένα από τα δύο σωζόμενα «Πάθη» –από τα πέντε που πιθανολογείται ότι συνέθεσε-. Το έργο θα παρουσιαστεί σε αυθεντική εκδοχή με την Καμεράτα σε όργανα εποχής και με οκταμελή χορωδία δωματίου.
Μυρσίνη Μαργαρίτη: σοπράνο | Μαίρη - Έλεν Νέζη: μέτζο σοπράνο | Βασίλης Καβάγιας: τενόρος | Πέτρος Μαγουλάς: μπάσος | Ευαγγελιστής: Jason Darnell - τενόρος | Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.
Τιμές εισιτηρίων: Από 6,5€ - 40€

 

Μεγάλη Τρίτη 15/4
20.30: Η υµνωδία του Πάσχα συναντά τον "Επιτάφιο" του Μίκη Θεοδωράκη.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» θα ακουστούν ύµνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδοµάδας και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση.
Ερμηνεία: Νεκταρία Καραντζή | Αφηγητής: Τάσος Αποστόλου.
Επίσης θα παρουσιαστεί ο "Επιτάφιος" του Θεοδωράκη σε µεταγραφή του Γιάννη Σαµπροβαλάκη για µικρό σύνολο και ανδρών.
Τιμές εισιτηρίων: Από 5€ - 30€

 

Μεγάλη Τετάρτη 16/4
20.30: «Ένα γερμανικό ρέκβιεμ» - Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Βασίλης Χριστόπουλος
Στο πλαίσιο του κύκλου «Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» το κοινό θα παρακολουθήσει ένα γερμανικό ρέκβιεμ για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, με ελληνικούς υπέρτιτλους και την ευγενική υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Susanne Bernhard: σοπράνο | Jochen Kupfer: βαρύτονος | Χορωδία Münchner MotettenChor | Διεύθυνση χορωδίας: Benedikt Haag | Κρατική Ορχήστρα Αθηνών | Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος
Τιμές εισιτηρίων: Από 6,5€ - 40€

 

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Μεγάλη Δευτέρα 14/4
21.00: Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά - Θα ακουστούν το Ρέκβιεµ του Μότσαρτ & Εκκλησιαστικοί Ύµνοι. Συμμετέχει η Χορωδία "Βυζαντινές Φωνές" υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου Κώστα Παπαχριστοδούλου.

 

Μεγάλη Τρίτη 15/4
21.00: Ο Δηµήτρης Καταλειφός διαβάζει Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη.
Συνοδεύουν με τους μελωδικούς – ψαλτικούς ήχους τους ο Κώστας και η Λουκία Κωνσταντάτου.

 

Μεγάλη Τετάρτη 16/4
21.00: Η υµνωδία του Πάσχα συναντά τον "Επιτάφιο" του Μίκη Θεοδωράκη.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα ακουστούν ύµνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδοµάδας και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση.
Ερμηνεία: Νεκταρία Καραντζή | Αφηγητής: Τάσος Αποστόλου.
Επίσης θα παρουσιαστεί ο "Επιτάφιος" του Θεοδωράκη σε µεταγραφή του Γιάννη Σαµπροβαλάκη για µικρό σύνολο και ανδρική φωνή.

 

Περαν

Μεγάλη Τετάρτη 16/4
Ο  «Επιτάφιος»  Γιάννη  Ρίτσου- Μίκη Θεοδωράκη και  Η  «Σταύρωση των ανθρώπων» μέσα από το λαϊκό τραγούδι. Στο πρώτο μέρος, θα γίνει απαγγελία στίχων απο τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου και θα ακουστούν τα τραγούδια  που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο δεύτερο μέρος  θα ακουστούν δεκαπέντε  λαικά τραγούδια που αναφέρονται στο «Σταυρό» διαφορετικών ανθρώπων.  «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «φεύγω με πίκρα στα ξένα», « Χαϊδάρι» είναι κάποια απο τα τραγούδια που θα ακουστούν. Την καλλιτεχνική επιμέλεια  έχει ο Γιώργος Αλτής που θα παίξει και μπουζούκι.
Τραγούδι : Κώστας Δουμουλιάκας, Απαγγελία κειμένων: Αντώνης Πετράτος, Τιμητική συμμετοχή: πιάνο ο Γιάννης ΖερβίδηςΣπύρος Πανταζής (κιθάρα), Φώτης Τσούτσιας (μπουζούκι), Θάνος Βρεττός (μπαγλαμά-κρουστά)

 

Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Μεγάλη Τετάρτη 16/4
20.30: Μέρες Επιταφίου - Έργο για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκό τραγουδιστή, λυρική σοπράνο, αφηγητή.
Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και δημιουργίας ρεπερτορίου, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει για τη συναυλία στη Στέγη ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα για αφηγητή, σολίστες, χορωδία και ορχήστρα. Το ποιητικό έργο Μέρες Επιταφίου του Νίκου Γκάτσου είναι αφιερωμένο στον Μανώλη Μητσιά από τον ποιητή και ήταν έως και σήμερα αμελοποίητο.
Την ορχήστρα Καμεράτα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός | Λαϊκός τραγουδιστής: Μανώλης Μητσιάς | Αφηγητής: Γιάννης Φέρτης.
Τιμές εισιτηρίων: Από 5€ - 28€

 

Half Note Jazz Club

Δευτέρα 14/4 & Τρίτη 15/4
21.30: Η Γλυκερία θα ερμηνεύσει το μοιρολόϊ "Ω γλυκύ μου έαρ" και επιλογές από παραδοσιακά τραγουδία και ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Μαζί της σε ρόλο σολίστ ο Βασίλης Σαλέας.
Τιμές εισιτηρίων: Από 15€ - 25€

 

Εθνική Λυρική Σκηνή

Κυριακή των Βαΐων 13/4
Θέατρο Ολύμπια - 12.00: Η Εθνική Λυρική Σκηνή υποδέχεται το Πάσχα με μια πρωινή συναυλία πλήρως ενταγμένη στο πνεύμα των ημερών και με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των καλλιτεχνικών σωμάτων του οργανισμού, τα οποία θα ερμηνεύσουν τρία σημαντικά συμφωνικά έργα θρησκευτικής μουσικής πάνω στο μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater.

Συμμετέχει η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ | Τσέμπαλο: Mαρία Νεοφυτίδου | Εκκλησιαστικό όργανο: Σοφία Ταμβακοπούλου | Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος | Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας: Μάτα Κατσούλη | Σολίστ οι Μονωδοί του Όπερα Στούντιο: Μαρία Δήμα, Δήμητρα Κωτίδου, Βασιλική Τσιλιακού, Σωτηρία Γιαννούδη, Ρωξάνη Παπαδημητρίου, Νικόλας Κατσιγιάννης.
Τιμές εισιτηρίων: Από 6€ - 20€

 

Σταυρός του Νότου

Μεγάλη Δευτέρα 14/4
Η Μαρία Παπαγεωργίου δίνει μία τελευταία παράσταση στο Club του Σταυρού του Νότου μαζί με τους Νίκο Παπαβρανούση: Τύμπανα | Άγγελο Παπαδάτο: Κοντραμπάσο | Σταύρο Ρουμελιώτη: Ηλεκτρική Κιθάρα | Χρήστο Τόλη: Πιάνο, Πλήκτρα.
Τιμή εισιτηρίων: 10€


Μεγάλη Τρίτη 15/4
21:30 Ο Απόστολος Ρίζος, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Σταμάτης Μορφονιός και η Χριστίνα Μαξούρη σε μια μουσική συνάντηση με τίτλο Ον Έαρ, σαν να παίζει το ραδιόφωνο μια νύχτα της Μεγάλης Εβδομάδας. Μία πρωτοβουλία του toradiofono.gr στον Σταυρό του Νότου Plus
Τιμή εισόδου: 10€ με μπύρα-κρασί


22.00: Ο Βασίλης Φλώρος επιστρέφει στο Club του Σταυρού του Νότου με νέο δίσκο στα σκαριά (Αλμαγέστη ενός χαμάλη)
και τους μουσικούς Λουκά Μεταξά - κρουστά | Κυριάκο Γκουβέντα - βιολί | Νίκο Αγγελόπουλο - στεριανό λαούτο, λάφτα | Σωτήρης Καρκανιάς - πιάνο, ακουστική κιθάρα.
Εκλεκτός καλεσμένος ο Σώζος Λυμπερόπουλος.
Τιμή εισιτηρίων: 10€

 

Gazarte

Μεγάλη Δευτέρα 14/4
22.00: Κατερίνα Πολέμη - "Spread The Music Not The Name".
Η νεαρή τραγουδοποιός και μουσικός μετά το soundrack της ταινίας "Μικρά Αγγλία" ανεβαίνει στη σκηνή του Gazarte για ένα live με Τζαζ, Αφρο-βραζιλιάνικη, Ελληνική μουσική και πολλά ακόμα...
Μαζί της: Πέτρος Βαρθακούρης - κοντραμπάσο | Γιάννης Αγγελόπουλος - ντραμς | Δημήτρης Παπαδόπουλος - τρομπέτα.
Τιμές εισιτηρίων: Απο 10€ - 20

 

Μεγάλη Τετάρτη 16/4
21.30: "Από την Όπερα στο Βυζάντιο".
Μια βραδιά αφιερωμένη στην Αγάπη, την Πίστη και την Ευγνωμοσύνη, ντυμένη με θρησκευτικά κείμενα και έργα των Bach, Pergolesi, Verdi & Gounod, εμπνευσμένα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Βυζαντινοί ψαλμοί, gospel και spiritual, αλλά και γνωστά θέματα από τον κόσμο της όπερας.
Καλλιτέχνες: Κάτια Πάσχου, Μαρισία Παπαλεξίου, Παναγιώτης Τερζάκης και Απόστολος Παληός.
Τιμές εισιτηρίων: Από 10€ - 22€

 

Ιανός

Μεγάλη Δευτέρα 14/4 και Μεγάλη Τρίτη 15/4
21.00: "Το τραγούδι μυστήριο" - Σταύρος Σιόλας.
Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και λίγο πριν την κορύφωση του θείου δράματος ο Σταύρος Σιόλας θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα από τραγούδια που στοχεύουν το κέντρο της ανθρώπινης ψυχής.
Μαζί του: Σοφία Παπάζογλου, Γιώτα Νεγκα, Γιώτα Σανγκβινάτσου και ένα μικρό σύνολο της χορωδίας Φιλαρμονια.

Είσοδος: 10€ | Ελάχιστη κατανάλωση: 6€