O πρώτος πρόεδρος του αφρικανικού κράτους πεθαίνει στις 5 Δεκεμβρίου. Η διεθνής κοινότητα σπεύδει να στείλει συλλυπητήρια μηνύματα στην οικογένεια του και ανακηρύσσει τον Μαντέλα ως πρότυπο ανθρώπου με απόλυτη συνέπεια στα πιστεύω και τον τρόπο ζωής τους. Βέβαια ελάχιστοι είναι εκείνοι από τον πολιτικό χώρο που προσπάθησαν ή προσπαθούν να ακολουθήσουν τα βήματα του... Ο Νέλσον Μαντέλα υπήρξε ένας φωτισμένος άνθρωπος, μία ήρεμη και ταυτόχρονα σαρωτική, επαναστατική προσωπικότητα με επιρροή στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα. Άλλαξε τα δεδομένα για τη χώρα του και δημιούργησε νέα οράματα και προσδοκίες για τους ανθρώπους της, ενώ οι θυσίες και η συνολική στάση ζωής του επηρέασε πολλούς ανθρώπους από το χώρο των τεχνών.

 

Σας παρουσιάζουμε 10 τραγούδια που γράφτηκαν για τον Νέλσον Μαντέλα

1. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα είναι το τραγούδι "Οrdinary Love" -saoundrack της ταινίας Mandela | Long Walk To Freedom - και το ομότιτλο βινύλιο 10'' των U2 που κυκλοφόρησε με εξώφυλλο το πρόσωπο του Μαντέλα.

 

2. Γυρνάμε αρκετά χρόνια πίσω, στα 1984 όταν οι Special Α.Κ.Α. γράφουν το "Νelson Mandela", υποστηρίζοντας την απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Μαντέλα. Έχουν συμπληρωθεί ήδη 21 χρόνια φυλάκισης λόγω των πολιτικών του πεποιηθήσεων... 

 

3. Δύο χρόνια μετά ο Σενεγαλέζος μουσικός Youssou N'Dour παρουσιάζει το ντεμπούτο άλμπουμ του ''Νelson Mandela''. Το όγδοο και τελευταίο -ομότιτλο- κομμάτι του δίσκου, είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση και φυλάκιση του Μαντέλα από το καθεστώς απαρτχάϊντ. 

 

4. Το 1987 ο Νοτιοαφρικανός Hugh Masekela γράφει το τραγούδι Mandela (Bring him back home). Το αίτημα για απελευθέρωση του υπερασπιστή των δικαιωμάτων του αφρικανικού λαού δεν έχει πραγματοποιηθεί παρά τις πιέσεις. Μάλιστα την αμέσως επόμενη χρονιά το Ευρωκοινοβούλιο του απονέμει το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία του πνεύματος». 

 

5. Ο Johnny Clegg την ίδια χρονιά τραγουδάει με ξεχωριστή διάλεκτο (λίγο από Ζουλού και λίγο αγγλικά) πως εδώ και 2 δεκαετίες κανείς δεν τον έχει δει έξω από τη φυλακή. Asimbonagna λέγεται το κομμάτι και αξίζει να σημειώσουμε πως το 1999 ερμηνεύθηκε σε μία συναυλία του δημιουργού, έχοντας επί σκηνής τον ελεύθερο πια Νέλσον Μαντέλα.

 

6. Η Tracy Chapman (μουσικός και ακτιβίστρια) υπογράφει το τραγούδι διαμαρτυρίας Freedom Now!(1989) Κι ένα χρόνο μετά η ευχή της θα γινόταν πραγματικότητα.

 

7. Ένα ακόμα τραγούδι που γράφτηκε για τον Νέλσον Μαντέλα έρχεται από τους Simple Minds, με αφορμή την εορταστική συναυλία που έγινε στο Λονδίνο για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ημερομηνία γέννησης του ("Mandela Day"). 

 

8. Sooner than Later τραγουδάει ο Kent O'Shea. Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης ο Νέλσον Μαντέλα είναι και πάλι ελεύθερος (11/02/1990), σε ηλικία 71 ετών. Συνεχίζει την πολιτική και κοινωνική του δράση και στις εκλογές του 1994 ανακυρήσσεται ως ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της Νοτίας Αφρικής.

 

 9. H Noτιοαφρικανή Zahara ερμηνεύει μαζί με τον Μzwakhe Mbuli το τραγούδι Mandela. Περιέχεται στο πρόσφατο άλμπουμ της που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του '13 (1."Nelson Mandela" 5:04 | 2. "Nelson Mandela (Instrumental)" 5:04 | 3. "1 Minute of "Nelson Mandela"" 1:23 | 4. "1 Minute of "Nelson Mandela" (Instrumental)"

10. O Bρετανός τραγουδιστής της reggae Masca B τραγουδάει μαζί με τον Kofi το "Proud of Mandela" αφιερωμένο στον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο. Γραμμένο σε βινύλιο 12", κυκλοφορεί τη χρονιά της αποφυλάκισης του (1990). Πρόκειται για το I' m so Proud των Impressions το οποίο και διασκεύασαν. 


Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμα για τραγούδια, αφιερώματα και εκδηλώσεις που έγιναν στο πρόσωπο του. Ωστόσο εμείς επιλέξαμε δέκα από αυτά και σκεφτόμαστε πως τα τραγούδια ίσως δεν είναι ικανά να φέρουν ριζικές κοινωνικές αλλαγές. Μπορούν όμως δώσουν αφορμή σε κάποιους άλλους να προσπαθήσουν να τις κάνουν πράξη...