Το 1964 δισκογραφήθηκε το πρώτο του τραγούδι. Ο τίτλος: «Ρημαγμένοι Κήποι»: Το σπίτι γέμισε με λύπη/ Και με σταχτί πικρό καπνό/ Φεύγεις και ρήμαξαν οι κήποι/ Χωρίς γαλάζιο ουρανό/ Το σπίτι γέμισε με νύχτα/ Κι απ' το βοριά κι απ' το νοτιά/ Ποιος θα σηκώσει απ' την καρδιά μου/ Ετούτη την πικρή φωτιά/ Το σπίτι γέμισε με αστέρια/ Και με τ' Αυγούστου τα πουλιά/ Ρίζωσε η λύπη στ' άδεια χέρια/ Νεκρό ποτάμι τα φιλί. Η σύνθεση, του γνώριμού του από τον Σ.Φ.Ε.Μ. (Σύλλογος Φίλων Ελληνικής Μουσικής), Χρήστου Λεοντή και η ερμηνεία της Έφης Παναγιώτου.

Είχαν προηγηθεί όμως ορισμένοι στίχοι που γράφτηκαν την περίοδο της στρατιωτικής του θητείας, το 1961 και που θα μελοποιηθούν αργότερα από τον Μίκη Θεοδωράκη με το τίτλο: «Τα λαϊκά». Είχε, επίσης, προηγηθεί και η ιδιωτική έκδοση της πρώτης του ποιητικής συλλογής, «Ο Συνοικισμός» (Ποιήματα 1954-1962) το 1962.

 

Έκτοτε η ιστορία γνωστή. Εκατοντάδες στίχοι, εκλεκτές συνεργασίες και δεκάδες επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ανάμεσα στους 4-5 στιχουργούς-πυλώνες που διαμόρφωσαν το τοπίο της στιχουργικής στην Ελλάδα. Ανάμεσα στους 4-5 στιχουργούς που «εκπαίδευσαν» το κοινό στον ποιητικό στίχο αλλά και στην Ιστορία, στο συμβολισμό αλλά και στη λαϊκή γραφή. Χωρίς στεγανά στις συνεργασίες του, με αρκετές «απρόσμενες» συμπράξεις (ιδίως τις δεκαετίες του '80 και του '90) και πάνω από όλα με ένα παράλληλο δημιουργικό σύμπαν ως πεζογράφος, αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, ραδιοφωνικός παραγωγός, συλλέκτης κ.ά.

 

Για την ιστορία εδώ να πούμε πως στη γενέτειρά του Σύρο έχει αποστείλει ως δωρεές, από το 1992 μέχρι σήμερα, χιλιάδες βιβλία πλαισιώνοντας μια πτέρυγα-αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης, που πλέον φέρει το όνομά του, όπως και σπάνιες εκδόσεις (αρχεία λογοτεχνών και μουσικών, σπάνια θεατρικά προγράμματα του Εθνικού θεάτρου, προπολεμικά και μεταπολεμικά, δελτία τύπου δισκογραφικών εταιρειών καθώς και αποκόμματα εφημερίδων για μουσικούς ή λογοτέχνες κ.ά.) οι οποίες φυλάσσονται στα ράφια του Ιστορικού Αρχείου Ερμούπολης.

 

Εντός, λοιπόν, του Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο «Μάνος Ελευθερίου, “Τα λόγια και τα χρόνια”, 1963- 2013». Το βιβλίο θα περιέχει το σύνολο σχεδόν των στίχων του ποιητή-στιχουργού με την επιμέλεια του ιδίου και με πληροφορίες σχετικά με τους συντελεστές των τραγουδιών. Μια απολύτως χρηστική έκδοση τόσο ως προς τη διαχείριση της σωστής πληροφορίας (είναι πλείστες οι περιπτώσεις «λαθών» στα στοιχεία που δημοσιεύονται σε διάφορες διαδικτυακές πηγές) όσο και ως προς τη βαθύτερη μελέτη των στίχων του Ελευθερίου ως «κείμενο», με τη σχετική, δηλαδή, αυτονομία τους, από νέους στιχουργούς αλλά και ερευνητές του ελληνικού τραγουδιού.

 

*Περισσότερες όμως πληροφορίες σχετικά με την έκδοση του βιβλίου (εξώφυλλο, περιεχόμενα κ.ά.) προσεχώς.