Η είδηση ήρθε αργά προχθες και «πάγωσε» όλους όσοι αγαπούν τη μουσική και το καλό ραδιόφωνο. Ο Γιάννης Πετρίδης αποχωρεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ έπειτα από 38 χρόνια εκπομπών.

 

Παρακάτω η ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Aυτός είναι ο αποχαιρετιστήριος χαιρετισμός μου προς όλους εσάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις, μου περιόρισαν εντελώς το ενδιαφέρον για ότι μπορεί να με συνδέει με την εκπομπή στο Α΄ Πρόγραμμα, όπως επίσης και οποιαδήποτε σχέση είχα με το διαδίκτυο. Ένα απέραντο ευχαριστώ για την υποστήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια που θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου».

 

Ο Πετρίδης είναι ο άνθρωπος που έμαθε μουσική σε τουλάχιστον δυο γενιές ανθρώπων. Με τις εκπομπές του κατέρριψε στερεότυπα και μουσικές αγκυλώσεις χρόνων. Έδειξε ότι η καλή μουσική βρίσκεται πέρα από ρεύματα και είδη. Τα charts εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 έκρυβαν θησαυρούς. Τα αφιερώματα που έφτιαχνε, παρέα με τον Κώστα Ζουγρή, έχουν αφήσει ιστορία. Οι ραδιοφωνικές του εκπομπές, συμπληρωματικά με το Ποπ & Ροκ, ήταν καθημερινά μαθήματα μουσικής από το ραδιόφωνο.

 

Ο Πετρίδης δεν είναι μονάχα μια κινητή μουσική εγκυκλοπαίδεια. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιά αγάπη για τη μουσική και τους ανθρώπους της. Είτε από την φανταχτερή θέση του μοναδικού Έλληνα που ψηφίζει κάθε χρόνο για τα βραβεία του Rock and Roll Hall of Fame, είτε από τη θέση του κριτή στα πρώτα Schoolwaves, ο Πετρίδης έβαζε πρώτα τη μουσική και μετά όλα τα άλλα.

 

Ο Πετρίδης, μέσα από τη μουσική, δίδαξε ραδιοφωνικό ήθος. σεβασμό στον ακροατή. Στη διασταυρωμένη πληροφορία. Στην είδηση. Σε ό,τι νέο κυκλοφορούσε. Ο Πετρίδης ξεκίνησε στο ραδιόφωνο με τη βοήθεια του Μάνου Χατζιδάκι. Η πρώτη του εκπομπή είχε τίτλο Pop Club και βγήκε στον αέρα στις 6/6/1975. Τα τραγούδια εκείνης της πρώτης εκπομπής ήταν τα εξής:
Sgt. Pepper’s lonely hearts club band - Beatles | I love you more than you’ll ever know - Blood Sweat and Tears | Cam ye oer frae France - Steeleye Span | John Barleycorn - Traffic | Kashmir - Led Zeppelin | Across the universe - David Bowie | Thanks God i’m a country boy - John Denver | Poetry man - Phoebe Snow | America - Yes | Welcome to my nightmare - Alice Cooper

 

Τώρα μονάχα οι φωτογραφίες των μεγάλων συνθετών μας βρίσκονται στους διαδρόμους της ΕΡΑ και απολύτως τίποτα από το πνεύμα και την αισθητική τους. O Γιάννης Πετρίδης δεν θα μπορούσε να μείνει εκεί για πολύ. Το μνημόνιο και η αγοραία πολιτική των ανθρώπων που διαχειρίζονται τον πολιτισμό, προφανώς και δεν τον συμπεριλαμβάνει.

 


Το κρατικό ραδιόφωνο δεν θα είναι ποτέ το ίδιο χωρίς τον Πετρίδη. Ο Γιάννης Πετρίδης ήταν ανέκαθεν πρωτοπόρος. Τον ευχαριστούμε για ό,τι έχει κάνει και περιμένουμε το επόμενο βήμα του.