Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε το απόλυτα παράλογο στα πλαίσια μιας πρωτοφανούς συνταγματικής εκτροπής με τη διάλυση εν μια νυκτί ενός από τους εναπομείναντες δίαυλους πολιτισμού,αυτού της ΕΡΤ. Σε αυτή την κατάφωρη καταπάτηση της Δημοκρατίας, οι Έλληνες μουσικοί, δημιουργοί και άνθρωποι του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου,δηλώνουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς όλους τους απολυμένους της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης και στον ίδιο το θεσμό. Ενδεικτικά:

 

Μίκης Θεοδωράκης

«Ενώ ακόμα και το ΔΝΤ καταγγέλλει την καταστροφική πολιτική της Τρόικα σε βάρος του Λαού μας, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να πειθαρχεί στις εντολές της, που τώρα περνούν στη φάση της εξόντωσης των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ πετώντας στους δρόμους χιλιάδες οικογένειες. Νομίζω ότι το ποτήρι της οργής έχει πια ξεχειλίσει και ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει σαν ένας άνθρωπος να πούνε ένα βροντερό ΟΧΙ σ' αυτή την ανελέητη επίθεση. Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ, λόγω και της θητείας μου στα Μουσικά Σύνολά της, έχω ιδιαίτερους λόγους να δηλώσω ότι στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων με όσες ηθικές δυνάμεις διαθέτω»

Χρήστος Λεοντής

«Σήμερα έρχεται αύτη η αθλιότητα της φίμωσης της μουσικής, του θεάτρου, του πολιτισμού και της ενημέρωσης. Είναι μέρα πένθους. Να σταθούν όλοι δίπλα σε έναν λαό αγωνιζόμενο για να ανατρέψει αυτή την αθλιότητα»


Νίκος Μαμαγκάκης

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνώντων, του κυρίου Σαμαρά και των συνοδοιπόρων. Αυτού του είδους τα βίαια και τελεσίδικα μέτρα δεν οδηγούνε πουθενά. Ούτε σε κάθαρση, ούτε σε ανάνηψη, ούτε σε αναβάθμιση.[…] Η ΕΡΤ είναι ένα κομμάτι από το πνεύμα και από την σάρκα του ελληνικού λαού. Η ΕΡΤ είναι ένας φάρος πολιτισμικός με όλα τα συμπαρομαρτούντα και τις ατέλειες. Δεν χωράει αμφιβολία ότι χρήζει εξυγίανσης. Όμως πρέπει να κλείσεις την ΕΡΤ για να τη θεραπεύσεις; Έχουμε ήδη υποστεί τόσες βαθιές "τομές", τόσες μαχαιριές που δεν αντέχουμε άλλο.»


Δημήτρης Παπαδημητρίου

«Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Λένε ότι η ΕΡΤ θα ξαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, ωστόσο στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι μονιμότερο του προσωρινού.»


Γιώργος Νταλάρας

«Αυτή η κίνηση χτυπάει τους δημοκρατικούς θεσμούς, ακόμη κι αν νομότυπα μπορεί να στέκει»

 

Χάρις Αλεξίου

«Κύριε Σαμαρά, η ΕΡΤ είναι όλων των Ελλήνων. Ποιοι είναι οι Έλληνες που ρωτήσατε πριν πάρετε αυτή την απόφαση;»


Δήμητρα Γαλάνη

«Αίσχος! Χούντα!!!»


Ελευθερία Αρβανιτάκη

«Δεν αναγνωρίζω τον τόπο μου, ούτε τη χώρα μου. Πραξικοπηματικές ενέργειες όπως η σημερινή με γεμίζουν ντροπή κ θυμό. Είμαι κι εγώ εκεί.»


Σταμάτης Κραουνάκης

«Όταν κάποιος κατεβάζει τις ασφάλειες, κάτι δεν θέλει να δει ο κόσμος. Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται το θέμα. Γι’ αυτό είμαι 100% σίγουρος… Αν είμαι πολιτικό ον με σκέψη και με φρόνηση και με πίστη σε αυτό που λέγεται «τόπος μου» όταν κάποιος πάει αυθαίρετα και κατεβάζει τους γενικούς διακόπτες και παύει την ενημέρωση, καταλαβαίνω ότι υπάρχει κάτι το οποίο δε θέλουν ο κόσμος να δει.[...] Ο θυμός μου είναι πάρα πολύ μεγάλος. Λυπάμαι πάρα πολύ που συμβαίνει αυτό στη χώρα μου. Έχω ζήσει τη Χούντα σαν νεαρό παιδί του γυμνασίου, αυτή είναι μια δεύτερη!»

 

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

«Ο ελληνικός λαός να σταθεί στο ανάστημά του. Κουράγιο, αλληλεγγύη, αξιοπρέπεια»


Φοίβος Δεληβοριάς

«Διεφθαρμένη και αδιαφανής η ΕΡΤ; "Πονάει χέρι, κόβει χέρι", λοιπόν. Ούτε λόγος για το ότι τα μεγάλα σκάνδαλα τα οργάνωσαν, τα γεύτηκαν (και έφυγαν εγκαίρως) οι δικοί τους άνθρωποι. Ενώ τώρα θα πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι, η μνήμη και ο πολιτιστικός μέσος όρος μας. Όπως σε όλα. Success story, όχι αστεία. Νιώθω αληθινή ντροπή-και κυρίως για όσους θα αρθρογραφήσουν και σήμερα, λέγοντας πως όσοι είναι αντίθετοι στο σε μια μέρα γκρέμισμα της ΕΡΤ είναι λαϊκιστές. Εντάξει, ευτυχώς άνθρωποι σαν τον Κεδίκογλου, τον Φαήλο, τον Σαμαρά που το αποφάσισαν είναι τρομεροί πολέμιοι του λαϊκισμού απ΄τα γεννοφάσκια τους. Καλό τους success. Αλίμονό μας.»

 

Χρήστος Θηβαίος

«Σε μια τέτοια κοινωνία δεν θα μπορούν πια να ζήσουν τα παιδιά μας, με τέτοιες φασιστικές αποφάσεις.»

 

Μίλτος Πασχαλίδης

«Νεκρά μυαλά ρίχνουν μαύρο στις οθόνες. Νεκροί που παριστάνουν τους ζωντανούς, απολύουν 2.700 ανθρώπους σε μια νύχτα. Απ΄ τον Έβρο ως τα Αντικύθηρα, απ΄ τη Θάσο ως την Κρήτη, απ΄ το Καστελλόριζο ως την Κέρκυρα, απ΄ τη Μελβούρνη ως τη Βοστώνη, απ΄ το Μόναχο ως το Λίβερπουλ, το σήμα της χώρας μου είναι μαύρο. Το χρώμα της χώρας μου είναι μαύρο.»

 

Παντελής Θαλασσινός

«Ρε εδώ κλείσανε τις βιβλιοθήκες, (γύρω στις 50) και στην ΕΡΤ θα κολλήσουν; Μήπως πάλι φταις κι εσύ;»

Γιάννης Κότσιρας

Παντελής Θαλασσινός:

«Ρε εδώ κλείσανε τις βιβλιοθήκες, (γύρω στις 50) και στην ΕΡΤ θα κολλήσουν? “Μήπως πάλι φταίς και σύ?”»

- See more at: http://www.tralala.gr/i-kallitechnes-miloun-gia-to-klisimo-tis-ert/#sthash.DPhIlbDk.dpufΓιάννης Κότσιρας

«[...] Η ΕΡΤ αγαπητέ χαιρέκακε δεν είναι ένα κανάλι.Είναι άνθρωποι. Εργαζόμενοι.Φίλοι. Γείτονες. Συμμαθητές. Γονείς. Συγγενείς.Όπως ήταν οι χαλυβουργοί, οι εργαζόμενοι στα κλωστοϋφαντουργεία, στα ναυπηγεία,οι χιλιάδες απολυμένοι σε ιδιωτικές εταιρίες που έκλεισαν.[...] Είναι αδιανόητη η φίμωση της ΕΡΤ. Είναι αδιανόητη αυτή η συμπεριφορά της κυβέρνησης.[...] Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.Αλληλεγγύη σε όλους τους εργαζόμενους.Τους άνεργους, τους άστεγους.Αλληλεγγύη σε όλους τους συνανθρώπους μας.[...]
 

Παντελής Θαλασσινός:

«Ρε εδώ κλείσανε τις βιβλιοθήκες, (γύρω στις 50) και στην ΕΡΤ θα κολλήσουν? “Μήπως πάλι φταίς και σύ?”»

- See more at: http://www.tralala.gr/i-kallitechnes-miloun-gia-to-klisimo-tis-ert/#sthash.DPhIlbDk.dpuf

Γλυκερία

«Στέκομαι δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ δίπλα σε κάθε Έλληνα δίπλα σε κάθε άνθρωπο. Ας μην επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσουν ξανά. Όχι στο φόβο όχι στην φτώχεια όχι στην χειραγώγηση όχι στην απαξίωση. Είμαστε όλοι μαζί, έχουμε δύναμη.»


Νατάσα Μποφίλιου

«Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη»


Βασίλης Λέκκας

«Είναι ξεπουλημένοι. Ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Όρθιοι για να αντιμετωπίσουμε τους πάντες και τα πάντα»

Οδυσσέας Ιωάννου

«Είσαι πρωθυπουργός αυτού του λαού, δεν σε παίρνει να έχεις προσωπικά μαζί του. Δεν δικαιούσαι να είσαι κυνικός, να βρίζεις και να λοιδορείς χιλιάδες εργαζόμενους σε έναν δημόσιο φορέα. Δεν δικαιούσαι να συκοφαντείς, δεν νομιμοποιείσαι να τραβάς την πρίζα από έναν ασθενή που δεν είναι συγγενής σου, υποσχόμενος πως θα τον αναστήσεις σε τρεις μήνες. Δικός μας συγγενής είναι η ΕΡΤ. Έχουμε βριστεί, έχουμε θυμώσει, έχουμε φιλιώσει, έχουμε αγαπηθεί, ξέρεις τώρα, ό,τι συμβαίνει με τους συγγενείς. Ψηφίστηκες για την υπόδειξη και την εφαρμογή μιας θεραπείας. Δεν ζητήσαμε "χειριστή" ευθανασίας. Είσαι περαστικός. Και στο πέρασμά σου, τράβηξες ένα καλώδιο.»

 

Θέμης Καραμουρατίδης

«Στήριξε την ΕΡΤ . Μην το κανεις για τους υψηλομισθους, μην το κανεις για τους χαμηλόμισθους μην το κάνεις για τον πολιτισμό που προσέφερε η δεν προσέφερε . Κάντο για τη δημοκρατία που βιώνει ένα απο τα ιστορικότερα και βαθύτερα πλήγματα της. Γιατι αν μπορεί να καταργηθεί μια δημόσια τηλεόραση μέσα σε μια νύχτα, μπορείς να καταργηθείς και ΕΣΥ ο ιδιος στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ξύπνα»


Στάθης Δρογώσης

«Θα αφήσουμε να κλείσει το τρίτο πρόγραμμα του Χατζιδάκι ο Σίμος ο Κεδίκογλoυ;»


Γεράσιμος Ευαγγελάτος

«Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι τηλεοράσεις μας δείχνουν την αλήθεια: απόλυτο σκοτάδι. Ντροπή γι' αυτή τη χώρα.»


Ναταλία Ρασούλη

«Στηρίζουμε τους εργαζομένους της ΕΡΤ και τις οικογένειές τους.[...] Αυτό που συμβαίνει είναι η απόλυτη λοβοτομή. Τώρα η ΕΡΤ, αύριο όλοι. Με μαθηματική ακρίβεια. Θα βρουν τρόπο αν δεν τους κόψουμε τώρα!»