«Αυτό που συμβαίνει με τη δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Παραβιάζει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα». Γενικός γραμματέας ιταλικής Ένωσης δημοσιογράφων - Φράνκο Σίντι. Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ κάνει το γύρο του κόσμου. Η έλλειψη δημοκρατικών θεσμών είναι πλέον ξεκάθαρη, αλλά η ελληνική τηλεόραση και ραδιοφωνία εκπέμπει ακόμα.

Ως απάντηση όλων όσων συμβαίνουν ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας αντέδρασε άμεσα. Με κορύφωση τη συναυλία που έγινε -στην οποία συμμετείχαν όλες οι κρατικές Ορχήστρες, Χορωδίες και τα Μουσικά σύνολα- και με ένα πλούσιο πολιτιστικό σαββατοκύριακο να ακολουθεί, δίνεται από τον κόσμο των τεχνών ένα κύμα συμπαράστασης για όσα συμβαίνουν.

 

«Οι τοίχοι του ραδιομεγάρου είναι ποτισμένοι με την αύρα ανθρώπων που υπήρξαν σταθμοί στο χώρο του πολιτισμού», αναφέρουν μεταξύ άλλων καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό χώρο που φιλοξενούνται σταδιακά στο παράνομο –όπως θεωρείται πλέον- ραδιοτηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ. Ηθοποιοί, μουσικοί, συγγραφείς μιλούν για τα πρόσφατα γεγονότα και τα χαρακτηρίζουν ως θέατρο παραλόγου, ως πράξη αυθαιρεσίας που καταπατά κάθε δικαίωμα και δημιουργεί δυσάρεστο προηγούμενο, βυθίζοντας και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας.

Εξωτερικές εκπομπές – ντοκιμαντέρ, συζητήσεις ποίησης, βιβλίων, τέχνης, παραδοσιακής μουσικής, θέατρο της Δευτέρας, αποτελούσαν μέχρι την περασμένη Τρίτη μέρος της ραδιοτηλεόρασης που –θεωρητικά- άνηκε σε όλους μας, αλλά μάλλον κάναμε λάθος… «Ο φόβος στρώνει το δρόμο στο φασισμό», ανέφερε ένας εκ των καλεσμένων στη χθεσινή αναμετάδοση και ίσως να μην έχει πολύ άδικο. Ή μήπως η έλλειψη παιδείας και η προχειρότητα των σκέψεων είναι εκείνη που γεννάει αυτές τις αντιλήψεις;

Το μαύρο χρώμα της τηλεόρασης στις μέχρι πρότινος συχνότητες της ΕΡΤ, αποτελεί ιστορικά μία πράξη που ενέχει χαρακτηριστικά απολυταρχισμού σε μία χώρα που έχει ήδη πολλές εσωτερικές κρίσεις να αντιμετωπίσει. Σε αυτό το μαύρο χρώμα λοιπόν οι καλλιτέχνες της χώρας δίνουν τη δική τους πρόταση και καλούν όλο τον κόσμο να συμμετέχει μαζί του στις δράσεις των ερχόμενων ημερών. Γιατί δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είναι η Δημοκρατία

 


Αναλυτικά το Πρόγραμμα


Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013


19.00: Συναυλία
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Χορωδία ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ορχήστρα και Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Καμεράτα, Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

17.00 Μαθητική Ορχήστρα τμήματος Ελληνικής μουσικής Ωδείου Αθηνών, παραδοσιακή μουσική. Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσεκούρας.

18.00: Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Η συμφωνική μουσική με πινελιές από ιταλικές καντσονέτες που θα παρουσίαζε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ στην προγραμματισμένη συναυλία της Ρόδου. Σολίστ: Β. Χατζησίμος. Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας.

21.30: Συναυλία
Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ & Χορωδία ΕΡΤ. Όταν οι λαοί αντιστέκονται, οι Μεγάλοι Δημιουργοί Εμπνέονται. Και τότε επέρχεται η Γέννησις - Άξιον Εστί. Από ραδιοφώνου ανακοινώθηκε ως τραγουδιστής ο Μανώλης Μητσιάς.

22.30 Κοντά μας οι παραγωγοί του ραδιοφώνου μας! DJ SET του 2ου προγράμματος ΕΡΑ

24.00 Συγκρότημα κρουστών Quilombo και αμέσως μετά οι encardia

Η βραδιά συνεχίζει με Κίτρινα Ποδήλατα , Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και πολλούς άλλους καλλιτέχνες


Κυριακή 16 Ιουνίου 2013


11.00: Δημιουργικό Παιχνίδι
Θεατρικό και βιωματικό παιχνίδι, εργαστήρια, κουκλοθεάτρο, καραγκιόζης, παιχνίδια. Μαζί θα ειναι οι Τσιριτσατντσουλες "Αστροαπεργία" (θεατρικό έργο), Χρήστο Μπρίτο "Μιστερ Γκουστάβο" (μαριονέττα), Αστροναύτες "Η φάρμα των ζώων" (θεατρικό έργο), Τα πάντα φι "Ο εγωιστής γίγαντας" (κουκλοθέατρο), Καλλιτεχνικό εργαστήρι "Ευπαλίνος", Ζογκλέρ, Ξυλοπόδαροι και άλλες εκπλήξεις!

15.00: Συλλογική Κουζίνα
Λαϊκό Γλέντι - Συλλογικές Κουζίνες και μουσικές της λαϊκής μας παράδοσης. Πάνω από 30 Συλλογικές Κουζίνες και δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τις γειτονιές της Αθήνας μαγειρεύουν για όλες /όλους στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

18.45 Θεατρική Παράσταση ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ
Παίζουν : Κάτια Γέρου, Ελεάννα Γεωργούλη -Μουσική : Λεωνίδας Μαριδάκης Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

19.00 (παράλληλη δράση στο χώρο του Parking ) το Δίκτυο Ανταλλαγής & Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής διοργανώνει ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι (φέρνουμε ρούχα, παιχνίδια, βιβλία σε καλή κατάσταση)

Aκούμε Σμυρνέικα - Ρεμπέτικα και Κρητικά με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Χορευτικού Συλλόγου-Κορύβαντες

22.00 Μεγάλη Συναυλία
Καλλιτέχνες τραγουδούν για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση
Υπόγεια Ρεύματα , Σπυριδούλα, Μανώλης Φάμελος, Φοίβος Δεληβοριάς,Δημήτρης Πουλικάκος, Λάκης Παπαδόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Χρήστος Θηβαίος, Νότης Μαυρουδής, Μόρφω Τσαϊρέλη, Ζωρζ Πιλαλί, Σπύρος Γραμμένος, Ισμήνη Πεπέ και πολλοί ακόμα.