Ο Κώστας Λειβαδάς επιστρέφει στη δισκογραφία ύστερα από το άλμπουμ «Κρατήσου από τη στάχτη» με μια ξεχωριστή ανθολογία ποίησης. Γράφει τις μουσικές και μας παρουσιάζει ως τραγούδια, 18 ποιήματα από σημαντικούς ποιητές που ανήκουν στην άστοχη κατηγορία «Ελάσσονες».

 Αισθητικά και μουσικά η δουλειά αυτή του Λειβαδά είναι η πιο ώριμη και ίσως η πιο ξεχωριστή. Καταφέρνει να βάλει κάτω από τη μουσική του ομπρέλα ποιήματα σκληρά, ήχους ηλεκτρικούς, ήχους κλασικούς και διάφορους ερμηνευτές.

Το Γραμμένο με κόκκινο σε μια πρώτη προακρόαση μαρτυράει το ταλέντο και την ικανότητα του συνθέτη και τραγουδοποιού να ομογενοποιεί ετερόκλητα μεταξύ τους πράγματα και να βγαίνει ένα ενιαίο αποτέλεσμα. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου Ζαχαρίου.

 

«Του Λόγου το Αληθές μέρος 1ον: Γραμμένο με κόκκινο». Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του δίσκου που αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει με μέρος 2ον ή και περισσότερα. Εκείνο όμως που είναι πιο κοντά στην πραγματικό στόχο του δίσκου είναι ο υπότιτλός του: «Με φόντο την αιμορραγούσα πληγή στην καρδιά της πατρίδας».
Παρότι πολλά από τα ποιήματα που μελοποιεί ο Λειβαδάς είναι ερωτικά η συνολική αίσθηση στην προακρόαση του δίσκου είναι ότι ήθελε να περιγράψει τις συνέπειες του συναισθηματικού κενού στις μέρες μας και την απομάκρυνση των ανθρώπων από τον άνθρωπο.

 

Από τον Ευριπίδη (σε μετάφραση Κ.Χ Μύρη) ως την Μαρία Κούρση και από τον Κώστα Καρυωτάκη ως τον Ανέστη Ευαγγέλου αλλά και τον Ανδρέα Παναγόπουλου ή τον Ναπολέων Λαπαθιώτη, ο Λειβαδάς αναζητά τη συναισθηματικό φόρτιση ακόμα και μέσα από ανυποψίαστες λεπτομέρειες.

 

Εκτός από τον ίδιο οι ερμηνευτές που έχει επιλέξει ο συνθέτης αλφαβητικά είναι οι: Χρόνης Αηδονίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Πάνος Κατσιμίχας, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Ορφέας Περίδης, Γιώργος Ρωμανός, Διονύσης Σαββόπουλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό «ρόλο»

Στο δίσκο υπάρχουν και δύο τραγούδια με την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων αφιερωμένα στον εκλιπόντα Θανάση Τσιπινάκη.

 

Ο ίδιος ο δημιουργός για το δίσκο του δηλώνει:
«Είναι απίστευτο αλλά και απόλυτα αναμενόμενο απ΄την άλλη… το πώς -ολοκληρώνοντας, αναγκαστικά με μεγάλα διαλλείματα αυτή την περιπέτεια ύστερα από δέκα ολόκληρα χρόνια- βλέπω τώρα πως το δέσιμο των ποιημάτων μετάξύ τους, ο λόγος σε αυτή τη συλλογή τραγουδιών απ’ τον Ευριπίδη ως τον Ανέστη Ευαγγέλου και τον Ανδρέα Παναγόπουλο, αποκαλύπτει ένα τοπίο συγγενές και εδραιωμένο στο δραματικό τοπίο της πατρίδας μας αυτή τη στιγμή. ΄Αλλοτε σε πρώτο και συχνά σε δεύτερο επίπεδο. Είναι εντυπωσιακό τόσο σαν αλληγορία όσο και σαν ρεπορτάζ καθώς σχεδόν όλα τα ποιήματα είναι σα να γράφτηκαν από το πολύ μακρινό χθες ως το πρόσφατο για το ακριβώς τώρα».

 

Η επίσημη κυκλοφορία του δίσκου θα γίνει με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία την Κυριακή 14 Απριλίου.