Συνήθως η κριτική που γίνεται στους καλλιτέχνες -και αυτό που συμβαίνει τις περισσότερες φορές- είναι να ξεκινάνε με πολύ καλά ποιοτικά δείγματα δουλειάς και σιγά σιγά στο δρόμο να χάνουν το στόχο τους ή να χαλαρώνουν τις αντιστάσεις τους με αμφιβόλου αισθητικής αποτελέσματα. Στην περίπτωση της Αλέξιας (Αλέξια Βασιλείου) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το μουσικό της παρελθόν χαρακτηρίζει αισθητικά μια ολόκληρη εποχή καλλιτεχνικά και όχι μόνο, με μεγάλες επιτυχίες και πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους στο ενεργητικό της. Έχει συνεργαστεί με τους: Chick Corea, John Patitucci, Gayle Moran, Andreas Vollenweider, Milva, Stevie Wonder, Chaka Khan, Madeleine Peyroux, Flora Martirosian, Phil Ranelin, Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Τάκη Μπίνη, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Καπνίση, Κώστα Τουρνά και πολλούς άλλους. Τις μουσικές της σπουδές θα τις ζήλευαν πολλές τραγουδίστριες, όπως και τις διακρίσεις της. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στη Eurovision το 1981 ύστερα ήρθαν οι σπουδές στη Βοστόνη, μετά η Νέα Υόρκη, οι μεγάλες επιτυχίες και τα τελευταία χρόνια το Λος Άντζελες.

 Αυτό όμως φαίνεται να είναι πολύ μακρινό παρελθόν που όχι μόνο δεν συνεχίζεται αλλά έχει εξαφανιστεί ανεπιστρεπτί. Η μεγάλη της επιστροφή έγινε πριν από περίπου 2 χρόνια με το τριπλό jazz άλμπουμ Re-Be. Εκεί η Αλέξια έδειξε ότι η πρόθεσή της από δω και πέρα είναι να ασχοληθεί με το μουσικό ύφος που έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αγαπάει και σαν να αποποιείται κατά κάποιο τρόπο το παρελθόν και την καλλιτεχνική της παρουσία μέχρι σήμερα με τον πιο ωραίο τρόπο.

Σε μία δήλωσή της για την ακύρωση της συναυλίας στο Fuzz, για λόγους υγείας, πριν από λίγο καιρό είχε πει:
«
Η τελευταία φορά που τραγούδησα για σας ήταν στο Ηρώδειο μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη και με την συμμετοχή πολλών αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε μια συναυλία για τους πυρόπληκτους και πέρσι στο Μέγαρο Φίλων Μουσικής σαν guest στην συναυλία της Madeleine Peyroux.Μου έχει λείψει να τραγουδήσω για σας!»

Ύστερα λοιπόν από το πρώτο βήμα στη νέα της εποχή, το Re-Be, επανέρχεται με δεύτερο προσωπικό άλμπουμ ηχογραφημένο στο Λος Άντζελες για να αποδείξει ότι η στροφή της δεν ήταν μια πρόχειρη σκέψη. Στο εξαιρετικό τζαζ άλμπουμ Birds have to fly. Την μουσική έχει γράψει ο Peter Massink, ενώ τους στίχους η ίδια.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το πρώτο βίντεο για το τραγούδι As a Last Resort. To τραγούδι αυτό θα αποτελεί το βασικό μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ησαΐα.