Ο γνωστός τραγουδοποιός που έχει καθιερωθεί στα μουσικά δρώμενα τόσο για τη βραχνή ερωτική φωνή του όσο και για τις ξεχωριστές μπαλάντες του, έρχεται να θυμίσει στο ελληνικό κοινό την πρωταρχική του ιδιότητα. Aυτή του συγγραφέα.

Είναι γνωστό πως ο Λέοναρντ Κοέν ξεκίνησε πρωτίστως την ενασχόληση του με τη γραφή και έπειτα με το τραγούδι, εκδίδοντας την πρώτη του ποιητική συλλογή Let Us Compare Mythologies σε ηλικία 22 ετών, ενώ τη δεκαετία του ’60 την εξαντλεί μεταξύ Ύδρας και Αμερικής, γράφοντας και επιλέγοντας τελικώς να καταπιαστεί επαγγελματικά και με τη μουσική.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ζυμώσεων ολοκληρώνει δύο μυθιστορήματα μεταξύ αυτών το Beautiful Losers το 1966, το οποίο φτάνει πλέον στα χέρια μας σχεδόν 45 χρόνια αργότερα, με τον ελληνικό τίτλο Υπέροχοι απόκληροι και σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά (εκδόσεις Κέδρος).

Ο Καναδός καλλιτέχνης που μοιάζει να ακροβατεί μεταξύ ήχων και λέξεων, έχει στο αρχείο του ένα πλούσιο υλικό μουσικής και γραφής κάνοντας και τους λιγότερο μυημένους να πειστούν πως μάλλον έχει ανακαλύψει το ιδανικό σημείο τομής μεταξύ των δύο αυτών ιδιοτήτων του. Το μόνο που μένει είναι να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του Υπέροχοι απόκληροι για να ξανά-ανακαλύψουμε και το άλλο πρόσωπο του Κοέν

«Ο Τζαίημς Τζόυς δεν έχει πεθάνει. Ζει στο Μόντρεαλ με το όνομα Λέοναρντ Κοέν.»
The Boston Globe.