Πολλοί θέλουν στο βιογραφικό τους τον τίτλο «ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι» αλλά λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά τον αξίζουν. Τόσο γιατί όντως συνεργάστηκαν μαζί του για περισσότερο από μια συναυλία όσο και γιατί «κουβαλάνε» μέχρι και σήμερα το μουσικό του ήθος. Ο Ηλίας Λιούγκος ανήκει σαφώς σε αυτή τη μικρή κατηγορία. Συνεργάτης για χρόνια του Χατζιδάκι, χωρίς εκπτώσεις στις μετέπειτα μουσικές του επιλογές, φέρει την αισθητική του συνθέτη στη φωνή του και στη γενικότερη στάση του στα μουσικά πράγματα. Κουβεντιάσαμε με αφορμή την παράσταση «Στις Αγορές του Μάνου Χατζιδάκι»


Μιλήστε μας για την παράσταση «Στις Αγορές του Μάνου Χατζιδάκι». Τι να περιμένουμε από αυτό το αφιέρωμα;
Επειδή συνήθως μετά τη λέξη αφιέρωμα, ακολουθεί το «εις μνήμην» και παραπέμπει σε μνημόσυνο, δεν είναι αφιέρωμα. Αντιθέτως η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέχρι στιγμής στις πρόβες, είναι απόλυτα γιορτινή. Τα ίδια τα τραγούδια απ τη Λαϊκή και Ρωμαϊκή αγορά μάς απογειώνουν και υπερβαίνουν την όποια συναισθηματική φόρτιση θα μπορούσαμε να έχουμε για τη μνήμη του Μάνου. Η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Ορφέας Περίδης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Χρήστος Θηβαίος, με αρκετούς από τους πιστούς συνεργάτες του Μάνου, συναντηθήκαμε για να αφυπνιστούμε και να μεταδώσουμε τη χαρά και το μεγαλείο αυτών των σπουδαίων τραγουδιών που ισόβια μας ακολουθούν.


Τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι βρίσκονται σταθερά στο ρεπερτόριό σας όλα αυτά τα χρόνια. Αισθάνεστε ότι σήμερα έχετε γίνει ακόμη πιο ώριμος ερμηνευτικά;
Έτσι αισθάνομαι, αλλά όχι με τον τρόπο που το λέει ο καθένας μεγαλώνοντας, χωρίς να ισχύει. Ναι· θέλω να επαναπροσεγγίσω αυτά τα τραγούδια· θέλω να διορθώσω, να βελτιώσω, να προσθέσω κάτι. Και αν όμως τίποτα δεν γίνει από όλα αυτά, δεν πειράζει, εγώ με μερικές χιλιάδες ανθρώπων, θέλουμε οπωσδήποτε να τραγουδάμε τα τραγούδια του Χατζιδάκι και η χαρά που παίρνουμε απ’ αυτό, μου φτάνει .

Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια συμβουλή που σας είχε δώσει και την ακολουθείτε πιστά μέχρι σήμερα;
Να είμαι ο εαυτός μου και πως το ταλέντο δεν έχει καμιά αξία αν δεν το καλλιεργώ. Να γράφω μου έλεγε κάθε μέρα ένα τραγούδι. Δεν θα έλεγα βέβαια πως το ακολούθησα πιστά.  


Υπάρχει κάποιος κύκλος τραγουδιών του Χατζιδάκι που δεν έχετε ερμηνεύσει και θα θέλατε κάποια στιγμή;
Αυτός είναι ο σκοπός μου. Είναι τεράστιο το έργο του Χατζιδάκι κι εμείς γνωρίζουμε ένα πολύ μικρό μέρος του. Αν οι εποχές συνάδουν μαζί μας και οι ολέθριοι καιροί που ζούμε μας το επιτρέψουν, θέλω να παρουσιάσω τους σημαντικούς κύκλους τραγουδιών. Κύκλοι που δεν τους παίζαμε ούτε στις συναυλίες με το Μάνο και έχουν μείνει ατραγούδιστοι.


Σήμερα όλοι επικαλούνται το όνομα του Χατζιδάκι για να προσδώσουν κύρος και «ποιότητα» στα λεγόμενά τους. Σας ενοχλεί; Σας θυμώνει; Τι έχετε να πείτε σε όλους αυτούς;
Γελοιοποιούνται οι ίδιοι. Ο κόσμος που απευθύνομαι γνωρίζει το μεγαλείο του Χατζιδάκι και δεν μπορεί κανείς να τους κοροϊδέψει. Δεν μπορείς να παριστάνεις τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο. Μόνο να είσαι μπορείς, αν μπορείς.


* "Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι" Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012 Θέατρο Badminton