Βγαλμένος απ’ ευθείας μέσα από τη σπηλιά του Δία και της κρητικής ενδοχώρας, ο θρυλικός Ψαραντώνης, ανεβαίνει στην Αθήνα για να παίξει τη μουσική που του έμαθαν οι Θεοί, που μάλλον δεν είναι ίδιοι με αυτούς που τα λέει ο Αντώνης Σαμαράς. Κάθε του άνοδος είναι είδηση και κάθε του συναυλία επίσης. Πόσο μάλλον όταν δεν μοιράζεται τη σκηνή και έχει όλο το χρόνο δικό του ώστε καθισμένος να τους σηκώσει όλους όρθιους και να διακόψει απότομα τα σπουδαία του τραγούδια, όπως συνηθίζει.

Φωτογραφία: Γιάννης Ανθούλης

Από τον Γιάννη Αγγελάκα μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι και από τον Nick Cave (μέχρι τους κρητικούς μουσικούς, ο γιος του Ψηλορείτη χαίρει άκρας εκτίμησης από το μουσικό κόσμο φλερτάροντας με την τζαζ στους περίφημους αυτοσχεδιασμούς του.

Οι δίσκοι του ως γνωστό έχουν πουλήσει πολλά περισσότερα αντίτυπα στο εξωτερικό απ’ ότι στην Ελλάδα με την αρχετυπική φιγούρα του να είναι πλέον χαρακτηριστική. Ο άνθρωπος που παίζει στις συναυλίες του Nick Cave ανά τον κόσμο ως καλεσμένος του, αλλά και στις πλατείας χωριών κάτω από τα πλατάνια αυτοσαρκάζεται και πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από ανέκδοτα που δεν είναι κανείς σίγουρος ότι δεν είναι πραγματικότητα.

30 χρόνια ταξιδεύει με τη λύρα του από τα βουνά της Κρήτης στις άκρες του κόσμου: Από μικρές σκηνές μέχρι παγκόσμια φεστιβάλ όπως το Journée des cinq continents στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, στο World Music Institute στο Town Hall της Νέας Υόρκης, στο φεστιβάλ ροκ μουσικής All tomorrow’s parties στο Μάινχεντ της Αγγλίας, στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Η λύρα του Ανωγειανού μουσικού εκτίθεται σήμερα στο "The World's first Global Musical Instrument Museum" στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ).


* Ο Ψαραντώνης, μαζί με την Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι, τον Νεκτάριο Κοντογιάννη στο λαούτο και τον Λάμπη Ξυλούρη στο ούτι, θα εμφανιστεί στο Gagarin 205 το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.

* Ωστόσο ο Ψαραντώνης θα εμφανιστεί στο Passport 10 και 17 Νοεμβρίου