Και να θες να κάνεις πως δεν υπήρξε Μεσαίωνας στην ανθρωπότητα, σχεδόν καθημερινά πλέον διαβάζεις κάτι που στο θυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο.
Παλιότερα τα προβλήματα σε καθεστώτα τα δημιουργούσαν κυρίως βιβλία και εκθέσεις ζωγραφικής, σκίτσων και εικαστικών. Τελευταία φαίνεται να ενοχλούν τραγούδια (βλ. Pussy riot - Ρωσία), θεατρικές παραστάσεις αλλά και ακόμα πιο πρόσφατα δημοσιογράφοι... Και δεν γίνονται μόνο στη χώρα μας αυτά. Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα που γινόταν και στη χώρα μας κάποτε (και ας ελπίσουμε να την τα ξαναζήσουμε στο μέλλον).
Δύο Βιετναμέζοι καλλιτέχνες έκαναν το «λάθος» να γράψουν τραγούδια που είχαν κριτική στάση απέναντι στην Κίνα. Όπως αντιλαμβάνεστε τους έφαγε το κόκκινο φίδι (στη χώρα μας είναι μαύρο με χρυσές βούλες). Η ποινή που άκουσαν έκπληκτοι από το δικαστήριο είναι έξι χρόνια φυλακής για τον έναν και τέσσερα για τον άλλο. Αυτό αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες το δικαστήριο της πόλης Χο Τσι Μινκχ κάνοντας τους μουσικούς τελικά ακόμα πιο διάσημους.

Στο βιετνάμ είναι γνωστό ότι η λογοκρισία είναι αυστηρή. Αλλά να φυλακιστούν καλλιτέχνες για το έργο τους και μάλιστα μουσικοί (που είναι πιο δημοφιλείς από άλλους) είναι πρωτόγνωρο, για τη χώρα που δεν θέλει με τίποτα να διαταράσσονται οι σχέσεις της με τους «καλούς» γείτονες του Πεκίνου.