festival-patmou12 χρόνια συμπληρώνει φέτος ένα από τα σημαντικότερα νησιωτικά φεστιβάλ που γίνονται στη χώρα μας. Το 12 Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα γίνει και φέτος με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, το Φεστιβάλ συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, μαγεύοντας τους επισκέπτες με την ιδιαίτερη πνοή του και τη «Θεία Αποκάλυψη της μουσικής». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πάτμου, αρχιμουσικός Αλκης Μπαλτάς, έχει επισημάνει επανειλημμένα τη μοναδικότητα της καλοκαιρινής διοργάνωσης: «Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο, όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη, μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό Φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού επιπέδου, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε συναυλίες, στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα βυζαντινής μουσικής - με το ύφος της μουσικής παράδοσης της Πάτμου, και πολυφωνικά επτανησιακά και κλασικά έργα από τον Μεσαίωνα έως και σήμερα.

 

Εκτός από τα διαμάντια της παγκόσμιας μουσικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, το Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, θα αφιερώσει μία βραδιά στην προστασία του περιβάλλοντος, ενώ η τελευταία συναυλία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, καθώς το 2012 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου». Έτσι, το Φεστιβάλ θα προσφέρει έναν μαγευτικό συνδυασμό μουσικής και ποίησης του, αφού όπως ο ίδιος ο μεγάλος μας ποιητής γράφει σε ένα από τα έργα του: «Οι στίχοι μου είναι γλάστρες στου Θεού το παράθυρο».

Ο Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, το κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία», η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, η Χορωδία «Αρμονία» της Πάτμου, η Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Άττικα», αλλά και ερμηνευτές, όπως η Κύπρια σοπράνο Έλενα Πατσαλίδου, η Ντιάνα Σάδερλαντ, η Ελένη Τσαλιγοπούλου με το σχήμα της και άλλοι καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος σε αυτό το διαφορετικό καλοκαιρινό μουσικό γεγονός, που, κάθε χρόνο, προσελκύει με τις κατανυκτικές βραδιές του πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

12o_festibal_thriskeutikis_mousikis_patmouΑναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 31 Αυγούστου
20.30: Ο «Βυζαντινός Χορός της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας», με χοράρχη τον Γιάννη Κόττορο, στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ψάλλει βυζαντινούς ύμνους, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσει θρησκευτικά και λατρευτικά τραγούδια της Πάτμου και άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων (βιολί, κανονάκι, λαούτο, ούτι, νέι).

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου
20.30: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου θα ερμηνεύσει, με τη συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου, ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στη φύση, στο πλαίσιο της βραδιάς για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου
20.30: Το κερκυραϊκό φωνητικό σύνολο «Ιόνιος Αρμονία», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ευστάθιου Μακρή, θα μας μεταφέρει στην Επτανησιακή Θρησκευτική Μουσική Παράδοση με εκκλησιαστικούς ύμνους και θρησκευτικά έργα του Κερκυραίου συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου, Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου
20.30: Η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, υπό την διεύθυνση του ’λκη Μπαλτά, θα ξεκινήσει με μεσαιωνικά τραγούδια ανώνυμων συνθετών και θα συνεχίσει με δημοφιλή έργα της εποχής μπαρόκ, όπως το «Αντάτζιο» του Αλμπινόνι, με έργα της ρομαντικής περιόδου και έργα συνθετών του 20ου αιώνα, όπως του Γκορέτσκι και του Θεοδωράκη. Σολίστ της συναυλίας θα είναι η Κύπρια υψίφωνος Έλενα Πατσαλίδου και η υψίφωνος Ντιάνα Σάδερλαντ. Θα συμμετέχει, επίσης, η Xορωδία «Αρμονία» της Πάτμου, την οποία προετοίμασαν ο Μπρούνο Λίμπερτ και η Ντιάνα Σάδερλαντ.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου
20.30: Αφιέρωμα στον Νικηφόρο Βρεττάκο - «Μουσική και Ποίηση»: H Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων «Αττικα», αποτελούμενη από μαντολίνα, μαντόλες, κιθάρες, κοντραμπάσο και πιάνο, θα παρουσιάσει υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Αρη Δημητριάδη- χαρακτηριστικά αποσπάσματα του έργου του ποιητή, πλαισιωμένα από έργα Μπαχ, Βιβάλντι, Πάρσελ, Μέντελσον, Τσαϊκόφσκι, Όφενμπαχ, Μάντζαρου και Γκαλάντι. Στο ποιητικό αναλόγιο, θα είναι η φιλόλογος Ελένη Δημοπούλου.

Πληροφορίες
Δήμος Πάτμου, τηλ.: 22473 60300, 22470 31666, 22470 29363.