giorgos_loukosΦήμες, που έχουν γίνει πιο έντονες το τελευταίο διάστημα θέλουν την απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ίσως του πιο αξιόλογου φεστιβάλ στη χώρα μας. Όσα αρνητικά μπορεί κάποιος να ψάξει και να βρει για το φεστιβάλ και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή δεν μπορεί σίγουρα να μην αναγνωρίσει την συμβολή του και την δουλειά που έχει γίνει σε αυτό το φεστιβάλ, ώστε να το αγαπήσει έμπρακτα το κοινό και να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ο κ. Γιώργος Λούκος. Αυτό άλλωστε φαίνεται από την εκτίμηση και την αναγνώριση των καλλιτεχνών προς το πρόσωπό του.

Τα αισθητήρια του καλλιτεχνικού κόσμου -που φαίνεται να αντιδρά άμεσα και δυναμικά (σε μία από τις σπάνιες περιπτώσεις) δείχνοντας ότι μπορεί να έχει γρήγορα αντανακλαστικά- λειτούργησαν, ευτυχώς. Έτσι, συντάχθηκε μία επιστολή απευθυνόμενη προσωπικά στον Πρωθυπουργό (που έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού στο πρόσφατο παρελθόν) γιατί οι περιβόητες φήμες θέλουν για ακόμη μια φορά η θέση αυτή να έχει υποσχεθεί σε κάποιον φίλο ή σε κάποιον που υπάρχει "υποχρέωση" και αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι τόσα χρόνια και δυστυχώς και σήμερα οι θέσεις που αφορούν διαχείρηση δημόσιας περιουσίας είναι για φίλους και γνωστούς, ενώ οι θέσεις υπαλλήλων της Βουλής για την οικογένεια...

athens-festival2012


* Εκτός από όσους ανθρώπους των τεχνών που υπογράφουν την εν λόγω επιστολή (τα ονόματά τους μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω) η επιστολή είναι ανοιχτή και στο κοινό. Δηλαδή ο καθένας μπορεί να δηλώσει την συμπαράστασή του εφ' όσον το επιθυμεί στέλνοντας το όνομά του και προαιρετικά την ιδιότητά του στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

 

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή των καλλιτεχνών:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Σα να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίους και αδίκους, ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης , ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη (ελπίζουμε), ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Ελληνικού Φεστιβάλ , από τότε που την ευθύνη έχει ο σημερινός πρόεδρός του.
Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου , με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα «μεγάλο» φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς , σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και τον σοβαρό ξένο τύπο!

Είναι πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το, επί χρόνια παρηκμασμένο Φεστιβάλ Αθηνών, απέκτησε φυσιογνωμία, όραμα και ζωή, αύξησε το κοινό -με όλους τους χώρους του ασφυχτικά γεμάτους, αλλά επί πλέον διαμόρφωσε ένα άλλο, πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά! Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί, να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι αυτόν τον σκοπό.

Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας , προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα σε αρνητικούς γι αυτήν καιρούς. Είναι επίσης γνωστό ότι χάρη στο φεστιβάλ, έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία, έξω από τα σύνορα της χώρας δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους. Είναι τέλος «κοινό μυστικό» πως πολλοί είναι οι νέοι που όλον τον χρόνο συγκεντρώνουν χρήματα « για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ» και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους «ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ».

Κύριε Πρωθυπουργέ
Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η «εθνική κατάρα» να καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι– είναι γνωστό πόσοι άξιοι εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους. Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη ,σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία να προσφέρει, τουλάχιστον, ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.

Kύριε Πρωθυπουργέ,
Ως υπουργός δεν είχατε εκφράσει διαφωνία με τις τολμηρές, υπερκομματικές επιλογές στο χώρο του Πολιτισμού. Θα επιτρέψετε, ως Πρωθυπουργός να ανατραπούν; Γνωρίζουμε την κρισιμότητα, αυτών ιδιαίτερα των ημερών . Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά την τιμή να μας απαντήσετε έμπρακτα, σας παρακαλούμε, ότι είναι φήμη το «θα αντικαταστήσουν τον Λούκο, ανανεώνοντας τη θητεία του;»

Την επιστολή υπογράφουν οι:
Ξένια Καλογεροπούλου, Νόνικα Γαληνέα, Μάγια Λυμπεροπούλου, Θωμάς Μοσχόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ελισάβετ Παπαζώη, Δημήτρης Παπαιωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Χλόη Γεωργάκη Ομπολένσκυ, Γιώργος Κουμεντάκης, Σταμάτης  Κραουνάκης, Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου, Μελίνα Τανάγρη, Γιώργος Βέλτσος, Ρένη Πιττακή, Κωστής Παπαγιώργης, Αντώνης Αντύπας, Γιώργος Κουρουπός, Αμαλία Μουτούση, Τζίνα Πολίτη, Νικηφόρος Παπανδρέου, Λυδία Κονιόρδου, Έφη Σταμούλη Λευτέρης Βογιατζής,  Δημήτρης Καταλειφός, Άγγελος Παπαδημητρίου, Χρύσα Προκοπάκη, Δημήτρης Σπάθης, Μισέλ Φάις, Τάσος Ψιμάρας, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Καραντζάς, Δημήτρης Σπάθης, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Άννα Κοκκίνου, Άννυ Κολτσιδοπούλου, Σταύρος Ντουφεξής, Λυδία Φωτοπούλου, Άκης Σακελλαρίου, Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Δεπάστας, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Σκεύας, Κορνήλιος Σελαμσής, Γιώργος Νανούρης, Ερίκος Σοφράς, Βίκυ Βολιώτη, Τζούλια Τσακίρη, Αλεξία Καλτσλίκη, Γιάννης Κότσιφας, Άννα Μάσχα, Γιώργος Λούλης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Γιάννης Μόσχος, Νίκος Κουρής, Αθηνά Τσαγκάρη, Γιώργος Δεπάστας, Γιάννης Χάρης, Βίκτωρ Αρδίτης, Βίκος Ναχμίας, Γιάννης Ανδρέου, Άγγελος Μέντης, Τάκης Ανούσης, Ρίνα Ανούση, Μαρία Ηλιού, Ιωσήφ Βεντούρας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Αντώνης Δαγκλίδης, Θέμελης Γλινάτσης