fringe-logoΕξήντα δύο μουσικά συγκροτήματα, πενήντα εικαστικοί καλλιτέχνες, δεκαπέντε θεατρικές παραστάσεις, έντεκα χορευτικές performances, πέντε παραστάσεις- εργαστήρια για παιδιά, δέκα video και movie δημιουργίες, δεκαπέντε ΜΚΟ, έντεκα χώροι διεξαγωγής και τριάντα εθελοντές είναι σε αριθμούς το φετινό Athens Fringe Live, που ανοίγει τις πόρτες του στις 15 Ιουνίου.

Το γνωστό από τις προηγούμενες διοργανώσεις φεστιβάλ, συνεχίζει, ως «live» πλέον, να αποτελεί πεδίο έκφρασης και συνάντησης της πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ακτιβιστικής δράσης, με το κοινό της πόλης.

Φέτος το επιμελημένο πρόγραμμα του Athens Fringe Live, με το μότο «Small is beautiful» εξετάζει το ζήτημα των κοινοτήτων, ως μοντέλου δομής και λειτουργίας κοινωνικών και καλλιτεχνικών ομάδων, με προσεγγίσεις από καλλιτέχνες, ακτιβιστές και ακαδημαϊκούς ερευνητές και καθηγητές. Σε ένα τριήμερο θεματικών συζητήσεων για τις «κοινότητες» (22-24), το Fringe φιλοξενεί ομάδες που ακολουθούν αυτό το μοντέλο λειτουργίας, παρακολουθεί τη δουλειά τους και συζητά μαζί τους, ζητώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους με το κοινό.

 «Πρόκειται για μια γνήσια λαϊκή διοργάνωση, τόσο από πλευράς συμμετεχόντων όσο και από πλευράς κοινού. Λαϊκή με την έννοια που λαϊκό είναι το facebook ή το myspace. Το Fringe δεν είναι ένα Φεστιβάλ. Είναι -πολύ περισσότερο- ένα κοινωνικό δίκτυο, με μια όμως τεράστια και ειδοποιό διαφορά: Δεν είναι εικονικό, αλλά πραγματικό. Δεν το περιδιαβαίνεις «σερφάροντας» αλλά περπατώντας», αναφέρει ο Γιώργος Νέρης, πρόεδρος της διοργανώτριας εταιρείας πολιτισμού Σύνθεση.

Ακόμα, προσκεκλημένοι πολιτιστικοί φορείς του εξωτερικού και της Ελλάδας (Ιδρύματα, μουσεία, θέατρα, ξένα ινστιτούτα κλπ) θα εισηγηθούν το έργο, τη φιλοσοφία, την πολιτική και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού που εκπροσωπούν, θα ενημερώσουν τα μέλη του δικτύου και το κοινό για τη δράση και τις ευκαιρίες που προσφέρουν σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, και θα τους συμβουλεύσουν με ποιον τρόπο μπορούν να προωθήσουν το έργο τους εντός και εκτός συνόρων.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στο αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης. Επιπλέον, το Athens Fringe Network επιχειρεί διάφορες συμπράξεις, μία από τις οποίες με την ΕΡΤ, και το πρόγραμμα προβολής νέων καλλιτεχνών «Νέοι Δημιουργοί». Περίπου 100 μονόλεπτα videos-πορτρέτα παρουσίασης καλλιτεχνών και εκπροσώπων ΜΚΟ, που θα συμμετάσχουν στο Athens Fringe Live 2012 είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην οθόνη, απαντώντας στο ερώτημα «Τι είναι η Αθήνα μας»;

Το Athens Fringe Live θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου και οι εκδηλώσεις του θα απλωθούν σε όλη την πόλη: στην Τεχνόπολη, στο Βρυσάκι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, στον πολυχώρο Πολιτισμού Vault, στο Κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, στο Ghost House, στο Cabaret Voltaire, στο CIRCUS DAYZ, στον πολυχώρο «Athenian Capitol» και στην Αίγλη Ζαππείου.

Και φέτος, το διώροφο ανοιχτό κόκκινο λεωφορείο του Fringe είναι έτοιμο να διασχίσει και πάλι την πόλη και με το «καλλιτεχνικό του αντάρτικο» να μεταφέρει τον παλμό του ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της. Οι περισσότερες εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Όπου υπάρχει εισιτήριο, η τιμή του είναι 5 ευρώ γενική είσοδος (Είναι ημερήσιο και ισχύει για όλους τους συνεργαζόμενους χώρους).

Πολυποίκιλες δημιουργικές προτάσεις (και ανησυχίες) από τουλάχιστον 800 καλλιτέχνες και ομάδες που φιλοδοξούν να κάνουν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, να μοιάζει με τεράστια σκηνή θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό κατά την διάρκεια του Athens Fringe Live. Κατά την διάρκεια του Live ήδη γνωστές αλλά και πρωτοεμφανιζόμενες μουσικές μπάντες και καλλιτέχνες (I saw 43 sunsets, ALtribe, Delightful, Dr. Vodkatini, Black Circus, Sad Dolls κ.α.)θα ντύσουν τους χώρους διεξαγωγής με τους ήχους τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τις συμμετοχές και για το πρόγραμμα μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να δει εδώ: http://www.fringenet.gr/en/live/program.

Πηγή: ΑΜΠΕ