record_store_dayΣάββατο 21 Απριλίου. Αυτή η ημέρα έχει οριστεί εδώ και πέντε χρόνια παγκοσμίως ως Ημέρα Δισκοπωλείων (Record Store Day). Στόχος είναι να ενισχυθούν και ουσιαστικά να καταφέρουν να επιβιώσουν καταστήματα πώλησης μέσων αναπαραγωγής μουσικής, τα παραδοσιακά μικρά δισκοπωλεία, που σήμερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Μεγάλες εταιρείες – παγκόσμιοι κολοσσοί στη μουσική βιομηχανία όπως η ΕΜΙ και η Universal στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία και συμμετέχουν καθώς δεκάδες συγκροτήματα και μουσικοί που «ανήκουν» σε αυτές δίνουν στο πλαίσιο των δράσεων για την Ημέρα των Δισκοπωλείων δωρεάν συναυλίες στα διάφορα μουσικά καταστήματα. (Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site  http://recordstoreday.com/ )

Χαρακτηριστικές κυκλοφορίες που ανακοινώθηκαν για τη φετινή μέρα περιλαμβάνουν μπάντες όπως οι Sex Pistols, The Clash, Arcade Fire, Kasabian και Arctic Monkeys.

5threcordstoredayΠιο συγκεκριμένα, οι Sex Pistols θα εκδώσουν μια νέα special έκδοση του πασίγνωστου single Anarchy In The U.K., οι The Clash μια remastered επανέκδοση του London Calling και οι Arcade Fire μια σειρά από remixes του κομματιού Sprawl II (Mountains Beyond Mountains).Kasabian σε ένα 7" βινύλιο επέλεξαν να συμπεριλάβουν δύο διασκευές σε pop κομμάτια, το Video Games της Lana Del Ray και το Sweet Escape της Gwen Stefani, ενώ οι Arctic Monkeys θα εκδώσουν ένα μοβ βινύλιο που θα περιέχει το νέο τους single, R U Mine?, και το b-side Electricity. H Norah Jones κυκλοφόρησε ένα single τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δωθούν για την ενίσχυση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Art From The Ashes, που υποστηρίζει ενέργειες της διάδοσης των τεχνών και του πολιτισμού και το οποίο θα είναι διαθέσιμο μόνο από το site του Record Store Day από τις 21 Απριλίου και μετά. Και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες αποδεικνύουν έμπρακτα την στήριξή τους στην επιβίωση των δισκοπωλείων.

Κι αυτό καθώς δεν είναι μόνο η ελληνική δισκογραφία που κρέμεται απ’τα τσιγκέλια των περιπτέρων. Τα cd κυκλοφορούν ακόμη και για πρώτη φορά άλλοτε ένθετα σε κάποιο γνωστό έντυπο (περιοδικό ή  εφημερίδα) κι άλλοτε, όπως πρόσφατα (από 29 Φεβρουαρίου) συνέβη με το άλμπουμ Born to die της ήδη δημοφιλούς Lena del Ray, που κυκλοφόρησε απ’ευθείας στα περίπτερα συνοδευόμενο από το We Love Music, ένα 8σέλιο «περιοδικό», που λειτουργούσε περισσότερο booklet για το cd.

Ο Σπύρος Αραβανής προσπάθησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο άρθρο του Δικαίωμα στο όνειρο... αλλά όχι και στις πωλήσεις να «μετρήσει» τα κέρδη και τις ζημιές από αυτή τη νέα «μόδα». Πέρα όμως από κάθε υπολογισμό από την διάθεση της μουσικής στα περίπτερα πλήττεται το ίδιο το μουσικό έργο και ο κόπος των δημιουργών του, που πολλές φορές καταλήγει σουβέρ σε κάποιο τραπεζάκι ή σωρηδόν με άλλες «προσφορές» στα σκουπίδια.

Με την αίσθηση – συμπέρασμα πια πως ο αφανισμός των δισκοπωλείων ευτελίζει εκτός από το cd ως αντικείμενο (τα βινύλια και οι κασέτες θεωρούνται πλέον αντικείμενα αντίκες και άρα μεγαλύτερης αξίας, αφού ακόμη δεν έχουν κρεμαστεί στα περίπτερα) και την ίδια τη μουσική, η ημέρα των δισκοπωλείων αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Πολλά δισκοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα γίνουν σημεία αναφοράς για μουσική συνάντηση, φιλοξενώντας συγκροτήματα και μουσικούς οι οποίοι θα δώσουν μικρές συναυλίες ή θα παραβρεθούν απλώς για να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να υπογράψουν τους δίσκους τους, ειδικές εκδόσεις (που θα γίνουν σε συνεργασία με δισκογραφικές εταιρείες), συλλεκτικά βινύλια, πρώτες κυκλοφορίες και κυρίως εξαιρετικές τιμές και δελεαστικές προσφορές.

Έτσι, το Σάββατο 21 Απριλίου τον κόσμο να κάνει μια βόλτα στα δισκοπωλεία που θα συμμετέχουν όχι μόνο για τις καλύτερες τιμές, τις προσφορές και τις ειδικές εκδόσεις, αλλά για μια έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης σε μαγαζιά που έχουν μεράκι, αγάπη για τη μουσική, ειδικές γνώσεις, προσωπικό ενδιαφέρον και αυτή τη ζεστή γοητεία που δεν θα βρει κανείς στα super markets και στα malls.

Οι ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες που συμμετέχουν στην Ημέρα Δισκοπωλείων είναι: All Together Now, Archangel, ECM, Inner Ear, Ntrop Records, Puzzlemusic, Restlesswind

Τα ελληνικά Δισκοπωλεία που συμμετέχουν στην Ημέρα Δισκοπωλείων είναι:
- A strange attractor - Δερβενιων 25-27 , Εξαρχεια – τηλ: 210 3803618, Η προσφορα για τις 21/ θα ειναι 15% σε δισκους LP's  &  20% σε CD's.
- Discobole – Χ. Τρικούπη 24 – Αθήνα -  τηλ: 210 3817632
- Rock & Roll Circus – Σίνα 21 – Αθήνα – τηλ: 210 3620144, Αποκλειστικές κυκλοφορίες για την Record Store Day από εταιρείες, όπως οι Light In The Attic, Numero, Ubiquity, Ace και πολλές άλλες. Επίσης οργανώνουν ένα παζάρι, στο οποίο παραχωρούν (δωρεάν εννοείται) μεγάλο μέρος των ραφιών του μαγαζιού σε φίλους και  γνωστούς μας, να τοποθετήσουν τους δικούς τους δίσκους για να πουλήσουν.
- Lotus – Σκρά 7 – Θεσσαλονίκη – τηλ: 2310 260776, Εκπτώσεις (10% στις κυκλοφορίες του 2012 και 20% στις υπόλοιπες κυκλοφορίες, καθώς και στα μεταχειρισμένα lps / cds) και θα υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες διεθνείς κυκλοφορίες της Record Store Day. Θα κάνουμε ειδικά για εκείνη τη μέρα κάποιες εκδόσεις (σαν Lotus Record Shop Editions). Πιο συγκεκριμένα, θα κυκλοφορήσουν  τρια 7" singles  από τοπικά dark wave / post punk σχηματα των 80'ς: FEAR CONDITION - ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST (live in the studio, 1986) / LIVING IN FEAR (live @ bar selini, 1985), INTERNATIONAL COMEDY - NO ESCAPE / IT'S OBVIOUS, CPINALONGA - PENANCE / RACHEL (live 1989),  Τα 7" θα βγουν σε 300 αριθμημένα αντίτυπα το καθένα και τα 100 απ’  αυτά θα είναι σε ένα επίσης αριθμημένο box που θα περιλαμβάνει και τα τρία 7", τυπωμένο σε μεταξοτυπία και με ενα poster. Το box θα εχει το γενικό τίτλο: DARK WAVE, POST PUNK & PROTO-ELECTRO FROM NORTH GREECE
- Sonic Boom/Usedrecords
– Σύρου 32 – Κυψέλη  – τηλ: 210 8253972. Θα είναι ανοιχτά απο τις 10.00 εώς τις 22.00 και θα έχουν live: τους Χρήστο Αλεξόπουλο, Absent Without Leave και μέλη τών Socos & The Live Project Band live στο υπόγειο Blue Room από τις 17.00 το απόγευμα. Έκπτωση 30% στις τιμές όλων των μεταχειρισμένων δίσκων & CD που υπάρχουν μέσα στο κατάστημα μας (και δεν είναι λίγα!),η έκπτωση αυτή θα ισχύει μόνο για αγορές μέσα στο κατάστημα τη συγκεκριμένη ημέρα. Έκπτωση 10% στις τιμές όλων των καινούριων δίσκων & CD που υπάρχουν μέσα στο κατάστημα μας (αυτά είναι λίγα και καλά!), η έκπτωση αυτή θα ισχύει μόνο για αγορές μέσα στο κατάστημα τη συγκεκριμένη ημέρα. Τις κυκλοφορίες της Puzzlemusiκ σε ειδικές χαμηλότερες τιμές. Καλή μουσική (ως συνήθως), ποτάκια, καφέ και καλή διάθεση.
- Music Works – Αγ. Λαύρας 74 – Πετρούπολη –  τηλ: 2105055255, Ειδικά για κείνη τη μέρα θα εμφανιστούν ζωντανά οι Appallachian Cobra Worshipers αλλά και οι: Jargon (πιάνο/ φωνή) και Νικήτας Κίσσονας (ηλεκτρική & ακουστική κιθάρα) από τους Verbal Delirium.
- Gorilla 11 – Θησέως 11 – Μαρούσι – τηλ: 2108069800, Ένα νέο δισκοπωλείο στο Μαρούσι, το Gorilla 11, συμμετέχειστην Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων το Σάββατο 21 Απριλίου 2012 προσφέροντας έκπτωση 10% σε όλους τους δίσκους βινυλίου, τα cd και τα dvd για όσους το επισκεφθούν την συγκεκριμένη ημέρα. Από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα κερνάει τσίπουρο και δυνατές μουσικές με τον DJ Polly B!
- Spindle – Διδότου 49 – Αθήνα – τηλ: 2103625362
- Plan 59 – Ζ. Πηγής 59 – Αθήνα –  2103840589, Για την ημέρα δισκοπωλείων θα έχουμε τους περισσότερους δίσκους με εκπτώσεις 20, 30 και 50% καθώς και πολλούς δίσκους σε προσφορά (1 ευρώ).
- rt Nouveux – Αραχώβης 42 – τηλ: 210 3843556
- Metal Era – Εμ. Μπενάκη 22 – τηλ: 210 3304133, Όλα τα CD στα Special Offers του καταστήματος θα έχουν για την ημέρα εκείνη 2,90. Εκπτωση 10% σε όλες τις αγορές (πλην των προσφορών). Ειδικά μόνο για την Ημέρα Δισκοπωλείων μια μεγάλη κυκλοφορία στο χώρο του Metal σε τιμή έκπληξη!
- 360 (Θρι Σίξτι) – Ελασιδών 29 – τηλ: 210 3453307
- Record House - Ομήρου 46 - Νέα Σμύρνη – τηλ: 2109335466. Ένα από τα παλιότερα δισκάδικα της Αθήνας, στο ίδιο σημείο από το 1971, οργανώνει ειδικά για τις 21/4 ένα τμήμα με προσφορές και εκπτώσεις σε βινύλια και cd από 20% ως 50%.
- Blues & Soul Records – Αγ. Λαύρας 17 – Κατερίνη – τηλ: 2351037934. Εκπτωση 30% σε βινύλια και cd.
- Music Corner – Πανεπιστημίου 56 – Αθήνα – τηλ: 2103304000. Συμμετέχει με εκπτώσεις 15% σε όλα τα μουσικά προϊόντα, ειδικά για την «Ημέρα Δισκοπωλείων».
- Off The Record – Αγ. Κωνσταντίνου 13 – Πειραιάς – τηλ: 2104190230. Εκπτωση 10% σε όλα τα είδη βινυλίου και cd και συμμετοχή στην κλήρωση –στο τέλος της ημέρας- με δώρα βινύλια, cd και t-shirts.  Εισαγωγές ειδικών εκδόσεων που κυκλοφορούν για την Record Store Day.
- Το Δισκάδικο – Λ. Κηφισίας 88 – Αμπελόκηποι – τηλ: 2106983804. Ειδικά για τις 21/4 έκπτωση 20% σε όλα τα μουσικά προϊόντα.
- Kasseta Records – Σοφοκλέους  5 – Πλ. Κοτζιά –τηλ: 2103210150. Εκπτώσεις 30% σε όλα, μόνο για την «Ημέρα Δισκοπωλείων»
- okionos Records – Πλ. Κυψέλης 12,13 & Φ. Νέγρη – Κυψέλη – τηλ: 2108811662. Συμμετέχει με έκπτωση 30% σε βινύλια και cd.

H Record Store Day στο Facebook: https://www.facebook.com/RecordStoreDay