domnasamioubΤο να γράφεις προς πληροφόρηση για το «αντίο» της Δόμνας Σαμίου από τη ζωή είναι ένα θλιβερό καθήκον, όχι μόνο δημοσιογραφικό, αλλά και ανθρώπινο.

Είναι όμως γεγονός. Η μεγάλη κυρία του δημοτικού μας τραγουδιού και της παραδοσιακής μας μουσικής δεν ζει πια ανάμεσά μας. Άφησε την τελευταία της πνοή ξημερώματα Κυριακής, 11 Φεβρουαρίου, πλήρης ημερών και κυρίως πλήρης τεράστιου έργου για τον λαϊκό μας πολιτισμό.

Η Δόμνα Σαμίου από πολύ μικρή ηλικία αφιέρωσε ολόκληρη την ύπαρξή της στη διάσωση και διάδοση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αφήνοντας σε εμάς, τις νεότερες γενιές ένα ανεκτίμητο έργο προς χρήση και εκμετάλλευσης ψυχής. Η κυρία Δόμνα έκανε μονάχη της και στη συνέχεια με τους συνεργάτες της ότι θα όφειλε να πράξει το ελληνικό κράτος, που όμως δια των κατά καιρούς Υπουργών Πολιτισμού περιορίζονταν σε τιμές ή κάποιες απλές διευκολύνσεις. Τίποτε πιο ουσιαστικό. Αρκεί όμως. άλλωστε οι μεγάλες ιστορίες, γράφονται από απλούς ανθρώπους, αλλά τόσο, μα τόσο σημαντικούς. Και η Δόμνα Σαμίου ήταν ένας από αυτούς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προσωπικό, μα φαντάζομαι πως απηχεί σε χιλιάδες ανθρώπους, προς τη θησαυροφύλακα της παραδοσιακής μας μουσικής.

domnasamiou2Η Δόμνα Σαμίου μας είπε «αντίο» χωρίς ωστόσο να γίνεται να φύγει ποτέ από κοντά μας. Το μαρτυρά η τόσο στερεή συνέχεια ανθρώπων και έργου που μας άφησε κειμήλιο και παρακαταθήκη. Έχουν μείνει πια ελάχιστοι από τους πιο πολύτιμους θεματοφύλακες του λαϊκού μας πολιτισμού. Είναι υποχρέωσή μας να στρέψουμε το βλέμμα και τα αυτιά μας προς αυτούς και να τους αφουγκραστούμε. Εμείς θα πάρουμε τη σκυτάλη…

Η Δόμνα Σαμίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Συνέβαλε με όλη της ζωή στη διάσωση κειμηλίων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και λαϊκού πολιτισμού. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, με αποκορύφωση την απονομή μεταλλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο το 2005.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, ένα χωριό κοντά στην Σμύρνη. 
Σε ηλικία 13 ετών είχε την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική διά της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά και το «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής», ενώ φοίτησε στο νυχτερινό Γυμνάσιο. 
Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/Ε.Ι.Ρ όπου αργότερα, το 1954, προσλήφθηκε στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής
Το 1963 άρχισε τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα. 
Το 1971 παραιτήθηκε από την Ραδιοφωνία, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στο δικτατορικό καθεστώς. Την ίδια χρονιά αποδέχθηκε την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεμφανίζεται στο Ροντέο, επηρεάζοντας πολλούς νέους που στρέφονται προς την παραδοσιακή μουσική. Το 1979, ο σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Σολωμός, της ανέθεσε τη μουσική επιμέλεια για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσιάστηκαν πρώτα στην Επίδαυρο και στη συνέχεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

domnasamiou3Το 1981 ιδρύεται ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής - Δόμνα Σαμίου (http://www.domnasamiou.gr/), με σκοπό την διάσωση και προβολή της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως την έκδοση δίσκων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων με αυστηρές επιστημονικές και ποιοτικές προδιαγραφές, μακριά από τις απαιτήσεις των εμπορικών εταιριών.

Το έργο της ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Το 1993, ο Γιώργος Θεοδοσιάδης της ανέθεσε την επιμέλεια της «ζωντανής» μουσικής του Αγαπητικού της Βοσκοπούλας που ανέβασε το Εθνικό Θέατρο.
Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τραγούδησε για 4 συνεχείς χρονιές (1995-1998).
Μεγάλη αναγνώριση της δίδεται από το Μέγαρο Μουσικής, όπου παρέδωσε συναυλίες με Ακριτικά Τραγούδια (Μάιος 1995) και ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα (Χριστούγεννα 1996), καθώς και το αφιέρωμα που της έκανε ο ίδιος φορέας τον Οκτώβριο του 1998 για τα 70 της χρόνια.
Παράλληλα, από το 1994 ως το 2001, παρέδωσε μαθήματα δημοτικού τραγουδιού στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Της απονεμήθηκε, το 2006, το βραβείο Αρίων για την συνολική προσφορά της στην διάσωση του δημοτικού τραγουδιού.

H κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 13 Μαρτίου, στις 15.00, από το νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.