giannis_parios2Είναι κάποιοι καλλιτέχνες που εξελίσσονται μαζί με το κοινό τους και μόνο. Εκφράζουν την εποχή τους και συνήθως χάνουν την αίγλη τους με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν σημαντικοί, δημιουργικοί και ταλαντούχοι. Απλώς, ίσως τους ενδιέφερε περισσότερο ο σφυγμός της εποχής, η επιτυχία των δίσκων και των εμφανίσεών τους και δεν επένδυσαν στην διαχρονικότητα. Προσωπική αίσθηση είναι πως ο Γιάννης Πάριος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον σημερινό εικοσάχρονο να ψάχνει την τεράστια και εμπορικά επιτυχημένη 40χρονη δισκογραφία του Πάριου, σε αντίθεση με τον Καζαντζίδη, την Αλεξίου, τη Βιτάλη, τον Β.Παπαπκωνσταντίνου, τον Μητροπάνο, την Μπέλλου και πολλούς άλλους ερμηνευτές που οι γενιές, οι οποίες δεν έζησαν την ακμή τους, αναζητούν και σήμερα το παρελθόν, τη δισκογραφία τους κτλ.

 

giannis_parios3«50 χρόνια ερωτικό τραγούδι, από το Χρήστο Χαιρόπουλο στους δημιουργούς του σήμερα» είναι το μότο των επικείμενων συναυλιών που θα δώσει ο Γιάννης Πάριος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 14 έως και τις 18 Φεβρουαρίου κλείνοντας το μάτι σε ένα κοινό 40 ετών και άνω, στην καλύτερη περίπτωση.

Πόσο μάλιστα όταν οι παραστάσεις είναι πολύ μακριά από το κλίμα της εποχής και όπως φαίνεται και κάποιοι καλλιτέχνες μακριά από την άμεση ανάγκη του κόσμου για έκφραση, για εκτόνωση, για αλήθεια και για συμπαράσταση. Πάντως, οι συγκυρίες πλέον είναι σαν να πετούν εκτός αισθητικές που τα περασμένα χρόνια ανθούσαν.

Γιατί το δελτίο τύπου να αναφέρει πως: «η πρόθεση δεν είναι να γίνει μια παρένθεση στην κρίση αλλά μια θετική προτροπή προς την αλήθεια. Γιατί τι άλλο σημαντικότερο υπάρχει στη διάρκεια μιας ζωής από την ανθρώπινη σχέση, τη συντροφικότητα την αγάπη, τον έρωτα».

Αλλά αυτή η αισθητική ίσως να «πέρναγε» μερικά χρόνια πριν! giannis_parios4Μπορεί να υπάρξουν και σημαντικότερα πράγματα στη διάρκεια μιας ζωής από τον έρωτα, εδώ που τα λέμε… Ειδικά όταν αυτός φοράει κοστούμι, γούνα και πάει Μέγαρο. Επίσης, στον τίτλο των παραστάσεων υπάρχει μόνο το ερωτικό τραγούδι και πουθενά η αγάπη, η συντροφικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις που είναι όντως από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Όπως ενημερωνόμαστε: «θα ακουστούν τραγούδια σπουδαίων δημιουργών περασμένων δεκαετιών, όπως ο Χ. Χαιρόπουλος, Αττίκ, Κ. Γιαννίδης, Σουγιούλ αλλά και τραγούδια αγαπημένα της δικής του γενιάς, που συγκίνησαν και πέρασαν στα χείλη και τις καρδιές μας». Εδώ πάλι δημιουργείται το εξής ερώτημα. Τα ερωτικά τραγούδια που θα ακουστούν θα είναι μέχρι σήμερα ή μέχρι και της δικής του γενιάς;

Επί σκηνής μαζί με τον Γιάννη Πάριο θα συμπράξει η 60μελής ορχήστρα ποικίλης μουσικής της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, 12μελής λαϊκή ορχήστρα και η χορωδία του Κυριάκου Τσολάκη.
Τη σκηνοθεσία και τους φωτισμούς της παράστασης επιμελείται η Ελευθερία Ντεκώ.

Όπως κάθε φορά βέβαια, αυτό που μένει είναι να δούμε. Για να μιλήσουμε εκτός από την πρόθεση και την αίσθησή και για το περιεχόμενό της.


* Λόγω εξαντλήσεως των εισιτηρίων οι παραστάσεις του Γιάννη Πάριου στο Μέγαρο παρατείνονται για 2 ημέρες: Δευτέρα 20 και Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.