karezi-xilouris«Το μόνο ντοκιμαντέρ που έχω φτιάξει, μια ταινία συντεθειμένη από φωνές και αιτήματα όπως αυτά διαμορφώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας…» Με αυτή τη σύντομη φράση ο Νίκος Κούνδουρος έδωσε το στίγμα του ντοκιμαντέρ Τα τραγούδια της φωτιάς. Ενός ντοκιμαντέρ που ταυτίστηκε με το μουσικό παλμό της εποχής και περιέγραψε με μοναδικό τρόπο την ένταση και την εκτόνωσή του κόσμου  αμέσως μετά την πτώση της χούντας. Ο σκηνοθέτης ήδη αναγνωρισμένος από το κινηματογραφικό του έργο και έχοντας «πληρώσει» ήδη τις πολιτικές του πεποιθήσεις έφτιαξε το μοναδικό του ντοκιμαντέρ που αποτελεί πλέον ιστορικό ντοκουμέντο.

markopoulos-xalkias-merkouriΟ βασικός κορμός και ο πυρήνας του ντοκιμαντέρ είναι δύο μεγάλες συναυλίες που έγιναν αμέσως μετά την πτώση της χούντας το 1974. Η μία συναυλία στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τον Μίκη Θεοδωράκη να βράζει πάνω στη σκηνή (Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία παράταξης με πρωταγωνιστή τον Μίκη και κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα επίσημο μέχρι τώρα. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε το βίντεο με το νέο του πολιτικό μήνυμα εδώ)

Η δεύτερη συναυλία ήταν στην καρδιά της Αθήνας. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Τον δεύτερο έντονα πολιτικοποιημένο συνθέτη της εποχής. Η συναυλία αυτή έγινε τον Ιούλιο του 1974, με την θερμοκρασία να ανεβαίνει στα ύψη και το ιστορικό αυτό καλοκαίρι να βάζει τα πράγματα σε άλλη τροχιά προετοιμάζοντας το έδαφος για την δημοκρατία που φαίνεται να κλονίζεται στις μέρες μας για ακόμη μια φορά.

ta_tragoudia_tis_fwtiasΕκτός από αυτές τις δύο συναυλίες στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται εικόνες από την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς όπου έγιναν μαζικότατες διαδηλώσεις και πορείες.
Την εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ κάνει ο αγωνιστής Χρήστος Ρεκλείτης, που έλαβε μέρος στην Αντίσταση εναντίον της δικτατορίας περιγράφοντας όλα τα φριχτά βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθη στα χέρια της Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της επταετίας, κατονομάζοντας στη διήγησή του όλους τους βασανιστές του.

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Μόνος Λοΐζος, Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Ξυλούρης, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Μαρίζα Κωχ, Λάκης Χαλκιάς, Αντώνης Καλογιάννης και Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Μερικοί από τους σημαντικότερους εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού οι οποίοι ξέσπασαν και μέσω της τέχνης τους στο καθεστώς, που στην καλύτερη περίπτωση λογόκρινε τα έργα τους. Οι περισσότεροι από αυτούς άλλωστε είχαν ήδη μπει επαγγελματικά στο τραγούδι πριν την Χούντα.

Σίγουρα σε όσους έζησαν τα γεγονότα εκείνων των ημερών το ντοκιμαντέρ μιλάει περισσότερο γιατί ξυπνάει μνήμες που είναι σίγουρα πιο έντονες από την αίσθηση και την φαντασία των σημερινών 30άρηδων και κάτω.

* Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ.