Το "Mixology" της Κατερίνας Φωτεινάκη μοιάζει να βασίζεται στον μυστικισμό ενός ταξιδευτή που με όσα έχουν δει τα μάτια του έχει καταργήσει το όριο του χρόνου και έχει αποκτήσει το δικαίωμα να αλιεύει επιλεκτικά την ελεγεία από ένα ποίημα (ο δρόμος…) που περιγράφει τελικά και το πέρασμα του σαν αερικό.  Εδώ, στην καινούργια της δουλειά, η Κατερίνα Φωτεινάκη αναμιγνύει όλα όσα έζησε ή ένιωσε σαν άνθρωπος και σαν καλλιτέχνης, τα τελευταία πάνω από 15 χρόνια που βρίσκεται στη Γαλλία και μας καλεί να δοκιμάσουμε ένα πανέμορφο κοκτέιλ, που αναβλύζει από διαφορετικά μουσικά χρώματα. 

 

Ήδη, πριν από τη βράβευσή της στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού (Ελληνικό Σχέδιο – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2011), η Κατερίνα Φωτεινάκη είχε αναχωρήσει για το Παρίσι (μετά από πρόσκληση της σπουδαίας Angelique Ionatos). Μπορεί αυτό το εγχείρημα να έκρυβε πολλές δυσκολίες, αλλά η χαρισματική τραγουδοποιός ήξερε πολύ καλά πως ήταν το έναυσμα για το ταξίδι που ήθελε να ζήσει.

 

Αυτό που παρατηρούσε κανείς, άλλωστε, εξαρχής στην Κατερίνα Φωτεινάκη είναι πως ζει έντονα τα τραγούδια που φτιάχνει ή ερμηνεύει, τα οποία και μεταφέρει με θεατρικότητα στα ακροδάχτυλά της και ο αχός τους περνάει στην κιθάρα και κατόπιν σε ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν.

 

Σε αυτή τη βιωματική προσέγγιση και σχέση με τη μουσική, προστέθηκε η μελέτη για την ποίηση, την ελληνική μουσική, τη γαλλική μουσική ή και την παριζιάνικη ατμόσφαιρα που τόσο διακριτικά διαχέεται καθόλη τη διάρκεια του Mixology. Τραγούδια με μία ώριμη αισθητική, τα οποία παρουσιάζονται καλομεστωμένα όπως ένα παλιό κρασί, του Μπορντό ή της Σαντορίνης. Κλείνεις τα μάτια και ακούς την παριζιάνικη μποέμ μουσική του ’50 και του ’60, τον Μάνο Χατζιδάκι (“Τα παιδιά κάτω στον κάμπο”), το πανκ δίπλα στο ρεμπέτικο στο εκπληκτικό “Kiss Off”, το Ηπειρώτικο “Μάγια μου 'χεις καμωμένα” (Δημήτρης Βάγιας, Intersound 1981) και τελικά ακούς την ποίηση συνεχώς… 

 

Όπως εν προκειμένω στην “Ευρώπη” του Κωστή Παλαμά, ένα ποίημα που το κουβαλάει στις αποσκευές της η Φωτεινάκη από πολύ καιρό και στη γέφυρα που “χτίζει” ανάμεσα στο γαλλικό νανούρισμα "Frère Jacques" και στον "Πυρρίχιο". Διότι η συνείδηση που κρύβεται στα όνειρα είναι ένας αέναος πόλεμος με τα αιθέρια που διαμορφώνουν τον τρόπο σκέψης μας. 

Εν τέλει, στο Mixology υπάρχει πολλή - πολλή μελέτη και προσωπική αγωνία, αλλά και σύνθεση, μία αυτονόητη ένταξη στον κόσμο της δημιουργού και η Φωτεινάκη αποτυπώνει το ταξίδι αυτό όπως ακριβώς το ζει…

Έντονα. 

Ακούστε εδώ το Single "Gardens of Love":
https://lnk.to/GardensOfLoveMIXOLOGY
και δείτε εδώ το video του "Kiss Off":