Με συνοπτικές διαδικασίες φαίνεται να υπαναχωρεί η Κυβέρνηση ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για το επίμαχο άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα, που ούτε λίγο ούτε πολύ άνοιγε το δρόμο για τη δυνατότητα λογοκρισίας καλλιτεχνικών έργων με ποινές προς τους δημιουργούς τους (διαβάστε εδώ). 

 

Όπως καταγγέλλουν τα σωματεία μαζί με συλλόγους του χώρου του πολιτισμού, αυτή η σύνδεση του άρθρου με τον τρομονόμο δίνει τη δυνατότητα για αυθαίρετες διώξεις και καταδίκες καλλιτεχνών. 

 

Με δήλωσή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος για τα ΜΜΕ (πρώην νομοσχέδιο Πέτσα) τροποποιεί το άρθρο 8 του νομοσχεδίου σχετικά με τα οπτικοακουστικά Μέσα, το οποίο ξεσήκωσε τον κόσμο της τέχνης και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στα καλλιτεχνικά σωματεία.

 

Ουσιαστικά ο υφυπουργός αποσύρει μια διάταξη σχετική με πρόκληση εγκλημάτων τρομοκρατίας που κατηγορήθηκε ότι μπορεί να οδηγήσει σε λογοκρισία τραγουδιών.

 

Σύμφωνα με τους δημιουργούς και τους εργαζόμενους στην τέχνη το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα, εισάγεται διάταξη κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα που μπορεί να αποτελέσει όχημα απαγόρευσης της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, όπως έχει γίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, όπου καλλιτέχνες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι ακόμη και με ποινές φυλάκισης.

 

"Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες", γράφει ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή του ο Θοδωρής Λιβάνιος.

 

 

Η δήλωση του Θοδωρή Λιβάνιου:

"Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

 

 

Η αλλαγή στο άρθρο 8

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:

 

Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

"Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού".

 

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη μορφή του το άρθρο 8 προέβλεπε:

Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει:

α) να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού,

β) να εμπεριέχουν δημόσια πρόκληση σε τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος (άρθρο 187Α ΠΚ).

 

 

Ρεπορτάζ από το ΤΗΕ TOC.gr