Ένα νέο σημαντικό βιβλίο που αφορά τον Μάνο Ελευθερίου πρόκειται να εκδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2021. Για πρώτη φορά, ο ίδιος ο Ελευθερίου αφηγείται τη ζωή του σε δύο ανθρώπους που εκτιμούσε και αρθρογραφούν χρόνια για τη μουσική: Στον φιλόλογο, ποιητή και συνεργάτη μας Σπύρο Αραβανή και στον πολιτικό επιστήμονα Ηρακλή Οικονόμου

 

Η έκδοση θα έχει τίτλο "Μαλαματένια λόγια" και θα περιλαμβάνει, εκτός από την αυτοβιογραφική αφήγηση του Ελευθερίου, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του.

 

Όπως μαθαίνουμε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το σύνολο της αφήγησης προέκυψε από την τρίχρονη (2010-2013) συστηματική συνάντησή τους τα κυριακάτικα πρωινά στο σπίτι του, στο Νέο Ψυχικό. 

 

Το βιβλίο δομείται σε έξι κεφάλαια. Τα άγνωστα στο ευρύ κοινό παιδικά του χρόνια στη Σύρο και η νεανική του ηλικία στην Αθήνα, η περίοδος του στρατού, η επταετία της Χούντας, οι αναμνήσεις από τραγούδια του, οι μνήμες από ποιητές –φίλους του– η αναγνωστική του σχέση με τα είδη του λόγου. Όλα αυτά μέσα από αναδρομικές και προδρομικές αφηγήσεις, μέσα από εγκιβωτισμένες διηγήσεις, σκέψεις και θεωρήσεις του, μέσα από τις μνήμες του για δεκάδες άλλα γεγονότα, μικρά και μεγάλα και πρόσωπα κοντινά του και ξένα. Χωρίς τα βαρίδια της εκ των υστέρων ωραιοποίησης και της εσκεμμένης ανάδειξης γεγονότων και χωρίς τα φίλτρα μιας αυστηρά – επιστημονικής- βιογραφικής συνθήκης και γραμματολογικής προσέγγισης· είναι μια αβίαστη μνήμη η οποία κυλάει σε τόπους όπου τον πηγαίνει η ανάμνηση και το συναίσθημα.


Στο Παράρτημα του βιβλίου υπάρχουν σελίδες από τα προσωπικά του ημερολόγια, ως πρόσθετες αυτοβιογραφικές μαρτυρίες. Πρόκειται για σημειώματα που κρατούσε για δεκαετίες σχεδόν καθημερινά γράφοντας από πολύ προσωπικά ζητήματα μέχρι αντιγραφές συνθημάτων που διάβαζε στους τοίχους.


Τέλος, το βιβλίο συνοδεύεται από ανέκδοτο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και από ορισμένα χειρόγραφά του.