Μία νέα έκδοση έρχεται να δώσει την πλήρη εικόνα του σπουδαίου στιχουργού - ποιητή Ιάκωβου Καμπανέλλη. Με επιμέλεια του θεατρολόγου Θάνου Φωσκαρίνη και της κόρης του θεατρικού συγγραφέα και στιχουργού Κατερίνας Καμπανέλλη συγκεντρώθηκε το σύνολο του στιχουργικού του έργου και κυκλοφορεί σε μία καλαίσθητη βιβλιοθετημένη έκδοση από τις εκδόσεις "Κέδρος".  

 

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε μια μακροχρόνια σχέση με τον εύρυθμο λόγο, το τραγούδι γενικά. Πρώτ' απ' όλα με τα τραγούδια που άκουγε στο σπίτι του και στο νησί του, τη Νάξο, αλλά και μετά, κυρίως με το έντεχνο λαϊκό, που άκουγε όταν το 1932 ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα.


Έναν συνδυασμό αυτών των δύο υπηρέτησε με συνέπεια για πενήντα περίπου χρόνια.


Η συγκεντρωτική συλλογή "Άκουσε τη φωνή μου κι έλα" περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, όλα τα ποιήματα και τα τραγούδια του, που πολλά μάλιστα ακούμε και τραγουδάμε μέχρι σήμερα.
Όσα συμπεριλαμβάνονται σε θεατρικά του έργα αναδημοσιεύονται στην αυτοτελή μορφή τους, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά δεν έχουν μελοποιηθεί, παρά μόνο κάποιες στροφές ή ενίοτε κάποιοι στίχοι τους,
περιμένοντας τον συνθέτη που θα τα μελοποιήσει ολόκληρα.


Τη συλλογή συνοδεύουν χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη, χαιρετισμός του Σταύρου Ξαρχάκου, πρόλογος, επίμετρο και σημειώσεις του θεατρολόγου Θάνου Φωσκαρίνη, εκτενές βιογραφικό, δισκογραφία και εργογραφία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και σχέδιά του, φιλοτεχνημένα στη δεκαετία του 1960.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

"τι κάνουμε όταν θέλουμε να πούμε κάτι και η κουβέντα μας δεν το χωράει; Το στρίβουμε στο τραγούδι, διότι το τραγούδι είναι μια κουβέντα που τρελάθηκε...". Με αυτόν τον "αφορισμό" ο Ιάκωβος Καμπανέλλης "ξόρκισε" και έκανε πράξη τη θεωρία της οργανικής λειτουργίας του τραγουδιού σε μια θεατρική παράσταση, σημειώνει ο Σταύρος Ξαρχάκος.