Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Στην ενημέρωση συμμετέχει και η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για περαιτέρω εξειδίκευση των δράσεων για τον Πολιτισμό. Με έκπληξη ακούσαμε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τους ανθρώπους του πολιτισμού... Σχετικά με τις συναυλίες, αυτό που ειπώθηκε από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν από τις 15 Ιουλίου και μόνο σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους με τη χωρητικότητα να είναι το 40% της δυναμικής του εκάστοτε χώρου. 

 

Σχετικά με τα εισιτήρια εισακούστηκε το αίτημα των διοργανωτών πολιτιστικών εκδηλώσεων που ζητούσαν να μην δοθούν πίσω τα χρήματα των εισιτηρίων. Θα δοθούν voucher 18μηνης διάρκειας με τη δυνατότητα εξαργύρωσής τους και σε άλλες συναυλίες αν δεν γίνουν αργότερα οι προγραμματισμένες.

 

"Είναι προφανές ότι σε όλες τις εκδηλώσεις στους ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που θα δοθούν τις επόμενες μέρες", δήλωσε η Υπουργός.

 

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα φεστιβάλ απάντησε: "Από τη στιγμή που δεν είναι κρατικό φεστιβάλ έγκειται στον κάθε διοργανωτή στο κατά πόσο είναι σε θέση να το πραγματοποιήσουν, ύστερα από τους κανόνες που θα ανακοινωθούν"

 

Για το Φεστιβάλ Αθηνών, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι είναι πλέον θέμα απόφασης της καλλιτεχνικής διευθύντριας και του ΔΣ για τις αποφάσεις που θα πάρουν με τα νέα δεδομένα.

 

Σχετικά με τη στήριξη των καλλιτεχνών και το επίδομα των 800 ευρώ αναφέρθηκαν τα εξής:

 

«Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι όλοι οι εργαζόμενοι που οι συμβάσεις έληξαν πρόωρα» 

 

Για την αναδρομική επέκταση των δικαιούχων των 800 ευρώ, ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι:

-Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη από 15/3/2020 ως 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας, θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14 και 15 Μαΐου.

-Όσοι από 1/6/2019 ως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά, θα λάβουν τα 800 ευρώ.

- Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής.

 

Όπως είπε επίσης δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών.

 

Στις 18 Μαίου ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι με αυστηρά μέτρα προστασίας των επισκεπτών και αποστάσεις.

Πρόβες και γυρίσματα μπορούν να ξεκινήσουν 18 Μαίου

Τα θερινά σινεμά ανοιγουν 1η Ιουνίου με πιο μικρό αριθμό θεατών.

Τα Μουσεία θα ανοίξουν 15 Ιουνίου με συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών και αποστάσεις. 

 

 

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ενημέρωση.