Ο Θοδωρής Ρέγκλης είναι μουσικός. Συνθέσεις του έχουν ντύσει θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, διαφημιστικά σποτ και πρόσφατα το τρέιλερ της ταινίας της χρονιάς "Παράσιτα". Είναι ο συνθέτης πίσω από τη μουσική επένδυση της νέας ταινίας του Ζαχαρία Μαυροειδή "Απόστρατος" και μας μιλά για τη συνάντηση μουσικών επιρροών που συνέθεσαν το soundtrack της ταινίας.

 

"Μερικά από τα πιο όμορφα πράγματα συμβαίνουν, όταν οι άνθρωποι συναντιούνται ουσιαστικά, αληθινά. Έτσι έγινε και στη συνάντησή μου με τον Ζαχαρία. Εκείνος, μου περιέγραψε την ταινία του απλά, ταπεινά και μου γνώρισε τους ήρωες της ιστορίας του, που ζουν στο παρόν και προσπαθούν να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και να βρουν τη θέση τους στην γκρίζα νεοελληνική πραγματικότητα. Ξεκίνησα να γράψω για αρχή, ένα κομμάτι πιάνο, για να εξερευνήσουμε τις επιλογές μας. Ο Ζαχαρίας, δουλεύοντας την ταινία φανταζόταν τη μουσική του Erik Satie.  Για εμένα, η μουσική του Satie έχει ιδιαίτερη σχέση με το ρεμπέτικο και έτσι αποφάσισα να ακολουθήσω τον δρόμο του πειραματισμού. Τελικά, θα έλεγα πως η ευαισθησία που αναζητούσαμε με τον Ζαχαρια στη μουσική προέκυψε από ένα πάντρεμα, το πάντρεμα της κλασικής μουσικής με το ρεμπέτικο. Πιάνο, τούμπα, μαντολίνο, μπαγλαμάς, στοιχεία από στρατιωτικά εμβατήρια συναντούν μεθυσμένα, χορευτικά beats, ακόμα και μουσική πορνό και telemarketing. Η μουσική μου βρήκε χώρο στην ταινία "Απόστρατος" και για αυτό είμαι βαθειά ευγνώμων. Είναι τιμή μου να συνεργάζομαι με ανθρώπους, που εκτιμώ και με κάνουν καλύτερο μουσικό, αλλά και άνθρωπο".

 
Θοδωρής Ρέγκλης
 
 

Λίγα λόγια για την ταινία "Απόστρατος" Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος «αποστρατεύεται» στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη. 

 
Η νέα ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή διακρίθηκε στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Νεότητας του Φεστιβάλ. Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ καταγράφει με αυτοσαρκασμό μια αναμέτρηση ανάμεσα στα θύματα της κρίσης, τις γενιές που «ανδρώθηκαν» στην ευμάρεια της Μεταπολίτευσης, και την τεράστια παρακαταθήκη ηρωισμού που κληρονόμησαν από τους παππούδες τους, ακολουθώντας έναν σύγχρονο τριαντάρη στην άρρητη επαναδιαπραγμάτευση αυτής της παρακαταθήκης.

Ο Απόστρατος κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες από 20 Φεβρουαρίου