Μετά την ίδρυση, προς έκπληξη των δημιουργών τραγουδιού, νέου ιδιωτικού φορέα συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων (ενώ υπάρχει ήδη η "Αυτοδιαχείριση" και ήταν εν αναμονή αδειοδότησης η "ΕΔΕΜ") και ύστερα από τη δημόσια επιστολή - παρέμβαση του Σταύρου Ξαρχάκου (διαβάστε εδώ), το καλλιτεχνικό σωματείο "Άσμα" εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει δυναμικές κινητοποιήσεις από μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών και κληρονόμων/δικαιούχων μουσικών ρεπερτορίων. 


Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Η υπομονή που δείξαμε στην Πολιτεία, επίσης, εξάντλησε το χρονικό της περιθώριο.
Ετοιμάζουμε μεγάλη κινητοποίηση.
Δεν θα αφήσουμε τους κόπους μας να γίνουν αντικείμενο κομματικής εκδικητικότητας εκ μέρους της ΝΔ, ούτε βεβαίως έναν τυχαίο ΑΟΔ να μπει στην αγορά ανοίγοντας την όρεξη στην πολυδιάσπαση της είσπραξης.
Κοινοποιήστε όλοι, ενημερωθείτε, διαδώστε με όλη τη δύναμη των ονομάτων σας. Υπήρχε λύση για να σωθούμε και της έβαλαν βόμβα. Έχουμε χρόνο και τρόπο να αντιδράσουμε."

(Ολόκληρη την επιστολή μπορείτε να τη βρείτε εδώ)

Θυμίζουμε ότι στο συγκεκριμένο καλλιτεχνικό σωματείο συμμετέχουν πολλά σημαντικά ονόματα του τραγουδιού με μεγάλα ρεπερτόρια. Ποια όμως μπορεί να είναι αυτή η αντίδραση; 

Απ' όσο γνωρίζουμε μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η απαγόρευση μετάδοσης και χρήσης των τραγουδιών, κάτι σαν μία ιδιότυπη καλλιτεχνική απεργία, πράγμα που ακούγεται κάπως εκ πρώτης, αλλά με μεγάλες συνέπειες αν αυτό γίνει μαζικά. Σκεφτείτε σε πόσα σημεία ακούγεται καθημερινά μουσική και τραγούδια που θα πρέπει να σταματήσουν... Είναι όμως άραγε εφικτό κάτι τέτοιο;

Πάντως, εκτός των άλλων, η επικοινωνιακή δύναμη που έχουν οι καλλιτέχνες -λόγω της δημοφιλίας και των επαφών τους- είναι μεγάλη και κανένας δεν θα τους ήθελε σε πολιτικό επίπεδο μαζικά απέναντί του. 

 

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις. Κάποιες πιο επικοινωνιακές, κάποιες πιο δυναμικές... Δεν είναι ακόμα γνωστό ποια θα είναι τελικά η αντίδραση που θα αποφασιστεί ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Οργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων, που ταλαιπωρεί τον κόσμο της μουσικής τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τελικά τη μηδαμινή ή και τη μη απόδοσή τους στους δικαιούχους. 

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία πολλά χρόνια μαζικές κινητοποιήσεις από τον χώρο της μουσικής δεν έχουμε δει και έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο που τελικά θα επιλέξουν οι δημιουργοί να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα πνευματικά δικαιώματα, που έφτασε σε αδιέξοδο και φαίνεται να πηγαίνει προς έναν δρόμο που δοκιμάστηκε στο παρελθόν, με συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία να αναλαμβάνει τη διαχείρισή τους.

Ο δρόμος αυτός, όπως αποδείχθηκε,  όχι μόνο οδήγησε στην απαξίωση της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ήταν πεδίο δόξης λαμπρό για κατασπατάληση των εσόδων που προέκυπταν από την είσπραξη δικαιωμάτων για λογαριασμό των δημιουργών.