Με κάποιο τρόπο μαγικό το μελοποιημένο ποίημα του Νίκου Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο "Οι 7 νάνοι στο s/s Cyrenia", συμπυκνώνει όλη την αίσθηση και την αισθητική των μελοποιήσεων του συνθέτη στο έργο του ποιητή. Έτσι δικαιολογείται και η παραποίηση του τίτλου σε αυτό το κείμενο. Έχει γραφτεί ότι θα μπορούσε να είχε συνθέσει ο Καββαδίας τη μουσική και ο Μικρούτσικος τους στίχους. Δεν ξέρω κατά πόσο έχει βάση μία τέτοια ουτοπική θεώρηση, αλλά σίγουρα τη στιγμή που το ακούς δεν σε ενδιαφέρει και τόσο πολύ ποιος έχει γράψει τη μουσική και ποιος τους στίχους. 

 

Το έχει παίξει εκατοντάδες φορές και πάντα είναι από τις κορυφαίες στιγμές στα προγράμματα και τις συναυλίες του. Το τραγούδι αυτό είναι κάτι βαθιά δικό του. Είναι η στιγμή που του ανήκει ίσως πιο πολύ απ' όλες. Κάθε φορά που το παίζει ζωντανά, με όποια εισαγωγή και αν διαλέξει... Είναι η ώρα που αποχωρούν όσοι άλλοι είναι στη σκηνή και παίζει το δικό του έργο. Ένα αυτόνομο μονόπρακτο. Είναι η στιγμή του. 


Βουτάει τα χέρια του στο πιάνο σα να τα βουτάει στη θάλασσα και ραίνει τον κόσμο με αλμυρό αγιασμό. Γίνεται ένας από τους 7 νάνους του Cyrenia και βγαίνει από τη Μεσόγειο μαζί με τα φαντάσματα της εποχής του Καββαδία, τα δικά του και τα δικά μας. Μπαρκάρει στο ατμόπλοιό του για μακριά. Αντικαθιστά τα ονόματα των νάνων με αυτά των παιδιών του. Σαλπάρει αφήνοντας από κάτω ξέμπαρκους θεατές και καταχειροκροτείται.  

 

Η ίδια ένταση και το ίδιος πάθος από το 1987, όπου εμφανίζεται στην εκπομπή "Πρόβα" της ΕΡΤ με τη Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου να παίζει και να ερμηνεύει ο ίδιος τους 7 νάνους σε μία από τις πρώτες ερμηνείες του στο τραγούδι εδώ, λίγο καιρό αφότου έχει δισκογραφηθεί με τη φωνή της Χάρις Αλεξίου. Αργότερα το ηχογραφεί ζωντανά από τις Βρυξέλλες στο δίσκο για πιάνο και φωνή με τη Δήμητρα Γαλάνη

Από εκεί και πέρα παίρνει το δρόμο του ή καλύτερα τις θάλασσές του και συνεχίζει το ταξίδι του μέσα μας, με όλη τη φόρτιση του σύντομου διαλόγου που έγινε σύνθημα. 

 

Γιέ μου, που πας;
- Μάνα θα πάω στα καράβια.

 

 

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ

 

Εκδόθηκε στην ποιητική συλλογή Τραβέρσο που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του από τις εκδόσεις Κέδρος (1975). Είναι αφιερωμένο στην κόρη της αδερφής Τζένιας, την Έλγκα και γράφτηκε το 1951 στο Colombo (Πρωτεύουσα και μεγάλο λιμάνι της Σρι Λάνκα). Ο αρχικός τίτλος που σκεφτόταν ο Καββαδίας για αυτό ήταν "Έξοδος". Οι 7 νάνοι αντιστοιχούν στους 7 νυχτοπερπατητές (Nightwalkers) από το μυθιστόρημα Quentin Durward του Walter Scott και δεν έχουν καμία σχέση με τη χιονάτη και τους εφτά νάνους, όπως θεωρείται. (περισσότερα εδώ)

 

To υπερωκεάνιο ss Cyrenia πάνω στο οποίο ο ποιητής έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του πεζού του "Βάρδια"

 


Ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ S/S CYRENIA

 

Μπάρκαρε με αυτό με προορισμό την Αυστραλία τον Οκτώβριο του 1949, αφού είχε ταξιδέψει μετά τον πόλεμο με το ατμόπλοιο Κορινθία. Αργότερα ξαναμπάρκαρε με το Cyrenia από τον Δεκέμβριο του 1950 μέχρι τον χειμώνα του 1951. Το ατμόπλοιο Cyrenia ήταν από τα αγαπημένα του καράβια. Μπάρκαρε και πάλι με αυτό το 1954 για λίγο και μετά ξανά το 1955 (8/11). Στο συγκεκριμένο καράβι εν πλω έχει γράψει και άλλα ποιήματα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ss cyrenia

To πλοίο τις τελευταίες του ημέρες στη Savona της Ιταλίας, όπου πωλήθηκε για σκραπ. 

 

 

Η ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ 7 ΝΑΝΩΝ ΣΤΟ S/S CYRENIA

 

Η αγάπη είναι ζάλη – ΕΜΙ 1986 (Ερμηνεύει η Χάρις Αλεξίου)
Για πιάνο και φωνή
– ΕΜΙ 1990 (δίσκος της Δήμητρας Γαλάνη ζωντανά από τις Βρυξέλλες είναι το μόνο που ερμηνεύει ο Θάνος Μικρούτσικος)
Γραμμές των οριζόντων – ΕΜΙ 1991 (η Δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά του Μικρούτσικου στον Καββαδία με Νταλάρα, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου)
Ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδά Θάνο Μικρούτσικο – ΕΜΙ 1998
Θάνος Μικρούτσικος – Βασίλης Παπακωνσταντίνου Σφεντόνα live– ΕΜΙ 2000 (από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια δισκογραφημένες ερμηνείες του)
Θάνος Μικρούτσικος – Όλα τα πρόσωπα συλλογή – Echo& Artis 2002 (ερμηνεία από την Χάρις Αλεξίου πρώτο κομμάτι της συλλογής)
100 τεύχη Μετρό η συναυλία – ΜΕΤΡΟ 2004 (Live από τη συναυλία για τα 100 τεύχη του περιοδικού ΜΕΤΡΟ)
Σταυρός του Νότου - Γραμμές των οριζόντων – ΕΜΙ 2005 (ζωντανή ηχογράφηση από το Μέγαρο Μουσικής όπου σε σειρά παραστάσεων το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στη μελοποίηση από τον Μικρούτσικο κάποιου ποιητή και το δεύτερο οι μελοποιήσεις στον Καββαδία)
Πριν τους 7 νάνους – LEGEND 2008 (Εννέα ξεχωριστές εισαγωγές στους «7 Νάνους» από live εμφανίσεις του Μικρούτσικου στο «Σταυρό του Νότου», από το Νοέμβριο του 2006 ως τον Ιανουάριο του 2007 που τις αφιερώνει σε αγαπημένα του πρόσωπα)