Η ζωή πάντα είχε χρώμα και οι εικόνες που έβλεπαν τα μάτια των ανθρώπων επίσης. Μέχρι όμως να έρθει η έγχρωμη τηλεόραση και οι έγχρωμες φωτογραφίες, η αίσθηση που υπήρχε για τον κόσμο είναι ασπρόμαυρη. Δύσκολα θα φανταζόταν κανείς όλες αυτές τις παλιές εικόνες που βλέπουμε κατά καιρούς, έγχρωμες, πιο ζωντανές, πιο ελκυστικές, πιο ρεαλιστικές τελικά.

 

Για κάποια χρόνια, στην εποχή της ασπρόμαυρης φωτογραφίας, γινόταν επιχρωματισμός. Δηλαδή πάνω σε μία αποτυπωμένη φωτογραφία, με πινέλο, γινόταν προσθήκη χρωμάτων. Ζωγραφική με λίγα λόγια… Αυτή ήταν η μόνη επιλογή αν ήθελες η φωτογραφία σου να μην είναι ασπρόμαυρη. Σαφώς με μεγαλύτερο κόστος και με αισθητικό αποτέλεσμα ανάλογα με το καλλιτεχνικό επίπεδο του ζωγράφου. 

 

Ο Χρήστος Καπλάνης, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook (εδώ) μας δίνει την ευκαιρία να βλέπουμε παλιές, ιστορικές φωτογραφίες με άλλα μάτια και με χρώμα, όχι επιχρωματίζοντάς τες ή ζωγραφίζοντας πάνω από αυτές, αλλά με μία ειδική τεχνική, τις επανεμφανίζει έγχρωμες με εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Έτσι ξεδιπλώνεται ένας νέος μαγικός κόσμος μπροστά μας. Καλλιτέχνες, ιστορικά πρόσωπα, άγνωστοι πολίτες του κόσμου, τοποθεσίες

 

Ο Χρήστος Καπλάνης από το Past in Color δίνει μία δεύτερη ζωή σε γνωστές ή άγνωστες φωτογραφίες ή αν όχι δεύτερη ζωή, σίγουρα μία δεύτερη ματιά.

 

Κάποια στιγμή είδαμε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει και με διάφορες παλιές ασπρόμαυρες ταινίες που προβλήθηκαν στην τηλεόραση έγχρωμες.

 

Δείτε μερικές από τις “μουσικές” του φωτογραφίες παρακάτω:

 

mikis manos

Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις στη Ρώμη το 1954.

 

mikis tsitsanis xiotis kazantzidis

Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Μανώλης Χιώτης και Στέλιος Καζαντζίδης,
Αθήνα, 1964.

 

rolling stones

The Rolling Stones, 1963

 

markos vamvakaris2

Μάρκος Βαμβακάρης