Σαν χθες πριν από περίπου 70 χρόνια έφυγε ο σπουδαίος Joseph Maurice Ravel ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του μουσικού ιμπρεσιονισμού με έργα που αναπαράγονται μέχρι σήμερα σε σύγχρονο περιβάλλον. Γεννημένος το 1875 σε ένα χωριό της Γαλλίας, από πατέρα Ελβετό και μητέρα βασκικής καταγωγής, ο Μορίς Ραβέλ έδειξε από πολύ νωρίς το μουσικό του ταλέντο. Σε ηλικία μόλις 14 χρόνων εισήχθη στο Ωδείο του Παρισιού, όπου παρέμεινε ως το 1905. Εκεί συνέθεσε το πρώτο πολύ γνωστό έργο του Παβάνα για μια νεκρή ινφάντα. Ο Μορίς Ραβέλ δεν ήταν «ριζοσπαστικός» μουσικός αλλά αυτό δεν του αφαιρεί μία θέση στους σημαντικότερους.

 

Η μεγάλη, moris_ravel3όσο και ιδιότυπη, δεξιοτεχνία του στην αρμονία φαίνεται σε έργα όπως το πασίγνωστο Bolero, το μπαλέτο για το οποίο συνεργάστηκε με τον Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, το Δάφνις και Χλόη και η όπερα Το παιδί και τα μάγια. Τα έργα του για πιάνο αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς κομμάτια του κλασικού ρεπερτορίου και απαιτούν ιδιαίτερη δεξιοτεχνία από τους εκτελεστές τους. Μερικά από αυτά είναι τα: Jeux d'eau, Miroirs, Le tombeau de Couperin και Gaspard de la nuit.

Ο Ιγκόρ Στραβίνσκι, θέλοντας ασφαλώς να του αποδώσει τιμή αν και με κάπως φλεγματικό τρόπο, είχε αναφερθεί moris_ravel1στη συνθετική ικανότητα του Ραβέλ αποκαλώντας τον «τον τελειότερο Ελβετό ωρολογοποιό». Το πιο γνωστό του έργο είναι το Bolero που έγραψε το 1928. Παρόλα αυτά ο συνθέτης το θεωρούσε ασήμαντο και το είχε χαρακτηρίσει ως κομμάτι για ορχήστρα χωρίς μουσική.

Υ.Γ.: Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας, τα έργα του Ραβέλ είναι κοινό κτήμα από την 1η Ιανουαρίου του 2008 στις περισσότερες χώρες.